Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Κλήμεντος, Επισκόπου Ρώμης (24 Νοεμβρίου)

Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Κλήμεντος, Επισκόπου Ρώμης (24 Νοεμβρίου)

Σήμερα, 24 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το αγιολόγιο της Εκκλησίας μας, εορτάζεται η μνήμη του Ιερομάρτυρος Κλήμεντος, Επισκόπου Ρώμης.

Ο Άγιος Κλήμης Ρώμης συγκαταλέγεται ανάμεσα στους λεγόμενους «Αποστολικούς Πατέρες» της Εκκλησίας. Τους ανθρώπους, δηλαδή, που υπήρξαν αυτήκοοι μάρτυρες του κηρύγματος των μαθητών του Χριστού και αποτελούν, μετά απ’ αυτούς, τους πρώτους συνεχιστές της αποστολικής διαδοχής.

Ο Κλήμης, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας της Ρώμης, σπούδασε όλες τις επιστήμες και ήταν άριστος γνώστης της ελληνικής παιδείας.  Η γνωριμία του με τον Απόστολο Πέτρο έγινε αφορμή να ασπασθεί το Χριστιανισμό, να εισέλθει στην Εκκλησία και να αφοσιωθεί ολόψυχα στη διάδοση του ιερού Ευαγγελίου.

Από τη γραφίδα του προήλθαν πολλά συγγράμματα, τα οποία αποτελούν θησαυρό για την εκκλησιαστική γραμματεία. Το 92 μ.Χ. ανήλθε στον επισκοπικό θρόνο της Ρώμης, τον οποίο λάμπρυνε με το ήθος και την ιεραποστολική του δράση. Επί βασιλείας του Δομετιανού, όταν ήδη είχαν ξεσπάσει οι διωγμοί κατά των Χριστιανών, εξορίστηκε στη Χερσώνα, όπου και μαρτύρησε αφού με άγκυρα δεμένη στο λαιμό, τον βασάνισαν και τον έριξαν στη θάλασσα.

Το μαρτύριο σε κάθε εποχή είναι μια πορεία μοναδική στη ζωή των Χριστιανών

Εμείς έχουμε παράδειγμα και τεκμήριο τους μάρτυρες της Εκκλησίας, ώστε να διατηρούμε αντοχές στο καθημερινό μαρτύριο της συνειδήσεως.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post