Μνήμη του Οσίου Στυλιανού του Παφλαγόνος (26 Νοεμβρίου)

Μνήμη του Οσίου Στυλιανού του Παφλαγόνος (26 Νοεμβρίου)

Σήμερα, 26 Νοεμβρίου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Στυλιανού του Παφλαγόνος και του Οσίου Αλυπίου, που έζησε ασκητικά τον 6ο αιώνα και κοιμήθηκε ειρηνικά.

Ο Όσιος Στυλιανός καταγόταν από την Παφλαγονία της Μ. Ασίας και ήταν παιδί πλουσίων και ευλαβών γονέων. Απ’ αυτούς διδάχτηκε την εγκράτεια και την αγάπη προς τους φτωχούς και γι’ αυτό, αμέσως μετά το θάνατό τους, μοίρασε όλα τα υπάρχοντά του σε όσους είχαν ανάγκη και αποσύρθηκε για το υπόλοιπο της ζωής του στην έρημο.

Η φήμη της αρετής του εξακτινώθηκε και πολλοί τον επισκέπτονταν, για να ωφεληθούν από το λόγο του. Περιέβαλλε με ιδιαίτερη αγάπη τα παιδιά και ο Κύριος τον βράβευσε με το χάρισμα να θεραπεύει όσα από αυτά υπέφεραν από ασθένειες. Κοιμήθηκε οσιακά σε μεγάλη ηλικία και στη συνείδηση των πιστών, όπως μαρτυρεί και ο τρόπος που εικονίζεται, έχει καθιερωθεί ως ο προστάτης των βρεφών και γενικά των παιδιών.

 Σε δύσκολες εποχές, όπως η δική μας, που τα παιδιά μας έχουν ανάγκη προστασίας, στοργής κι αγάπης, ας απευθύνουμε στον Άγιο Στυλιανό τις προσευχές μας, ώστε, με τις πρεσβείες του, να εισακουσθούν από το σαρκωθέντα και νηπιάσαντα Σωτήρα Χριστό.

Πανηγυρίζουν ναοί και παρεκκλήσια σε όλη την πατρίδα μας, ιδιαίτερα ο Ναός του Αγίου Στυλιανού στον προσφυγικό Οικισμό Άσπρες στη Λευκωσία, καθώς και στη Λεμεσό.

 

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post