Μνήμη του οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού (4 Δεκεμβρίου)

Μνήμη του οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού (4 Δεκεμβρίου)

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των οσίων Ιωάννου του Δαμασκηνού και Κασσιανού του Κυπρίου.

Ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός είναι ο διαπρεπέστατος θεολόγος και ποιητής του 8ου αιώνα μ.Χ.

Γεννήθηκε στη Δαμασκό της Συρίας. Έτυχε επιμελημένης αγωγής από τον πατέρα του Σέργιο. Μαζί με το θετό του αδελφό Κοσμά το Μελωδό διδάχθηκε όλους τους κλάδους της επιστήμης. Ταυτόχρονα, καταρτιζόταν επιστημονικά και πνευματικά, μελετώντας την Αγία Γραφή και παρακολουθώντας τη Θεολογική σκέψη της Εκκλησίας.

Όταν πέθανε ο πατέρας του, ο Ιωάννης διορίστηκε πρωτοσύμβουλος του χαλίφη, ο οποίος αργότερα δίωξε τους χριστιανούς. Για το λόγο αυτό, με τον αδελφό του Κοσμά (το μετέπειτα επίσκοπο Μαϊουμά), έφυγαν από τη Δαμασκό και πήγαν στην Ιερουσαλήμ. Εκεί ο Ιωάννης έγινε μοναχός στη Μονή του Αγίου Σάββα, όπου έμεινε σ’ όλη του τη ζωή, μελετώντας, συγγράφοντας και εκτελώντας την ασκητική πορεία του «λάθρα βιώσας». Ανάλωσε όλη του τη ζωή για τη δόξα της Εκκλησίας και άφησε σε μας θησαυρούς ανυπολόγιστης αξίας. Κοιμήθηκε ειρηνικά το 749 μ.Χ και τάφηκε στη Μονή του Αγίου Σάββα. Ο τάφος και το κελλί του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού παραμένουν και σήμερα ιερό προσκύνημα στη Λαύρα του Αγίου Σάββα στην Παλαιστίνη.

Οι σελίδες της εκκλησιαστικής μας ιστορίας διαθέτουν θαυμαστά ασκητικά αναστήματα, πρόσωπα-μάρτυρες της αρετής και του μαρτυρίου της συνειδήσεως, που συνέβαλαν στη θεμελίωση του χριστιανισμού, όπως τα πρόσωπα της Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας και των Οσίων Ιωάννου του Δαμασκηνού και Κασσιανού του Κυπρίου που εορτάζουν σήμερα.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post