Άρρηκτη σχέση θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού

Άρρηκτη σχέση θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού

Το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, κατόπιν προσκλήσεως από τον ΠΑΣΥΞΕ, συμμετέσχε στις εργασίες του 37ου Ετησίου Ξενοδοχειακού Συνεδρίου και στην 23η Έκθεση Προϊόντων και Υπηρεσιών ΠΑΣΥΞΕ, την Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης τόσο στο πρώτο μέρος των εισηγήσεων και της συζήτησης, όσο και στο δεύτερο μέρος της επίσημης παρουσίασης παρακάθησε ο Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος στο περιθώριο της συζήτησης και στις κατ΄ιδίαν συνομιλίες με ειδικούς στα θέματα του τουρισμού, επισήμανε την ανάγκη συμπόρευσης του λεγόμενου πολιτιστικού και θρησκευτικού τουρισμού, στην πατρίδα μας.

Το ενδιαφέρον ξένων και ντόπιων επισκεπτών των πολιτιστικών χώρων και μνημείων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και με τους ιερούς προσκυνηματικούς τόπους, δηλαδή μοναστήρια και εκκλησίες καθώς επίσης εκκλησιαστικά μουσεία και σκευοφυλάκια.

Εκείνο που χρειάζεται είναι εμείς οι ενασχολούμενοι με τα θέματα του εν γένει πολιτισμού να παρακινήσουμε όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού (ταξιδιωτικοί πράκτορες, ξενοδόχοι, εστιάτορες, επιχειρηματίες, λεωφοριούχοι κ.α.) να γνωρίσουν και να αγαπήσουν οι ίδιοι αυτόν τον πολιτισμό και κατ΄επέκταση να τον προωθήσουν με σεβασμό στους επισκέπτες που για οποιοδήποτε λόγο φιλοξενούνται στην πατρίδα μας, για μικρό ή μεγάλο διάστημα.

Η θέση αυτή, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας, διαφαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση ανάμεσα στους εμπλεκόμενους του τουρισμού, αρκεί να συμβάλουν όλοι με ενότητα και συνεργασία προς την κατεύθυνση αυτή, με προγράμματα και από κοινού συνεργασίας όλων με εφαρμόσιμες πρακτικές. 

Οι συνεργάτες του Γραφείου, κ. Ανδρέας Χριστοδούλου, κ. Ελένη Μυλωνοπούλου και κ. Παύλος Χατζηπροδρόμου, είχαν την ευθύνη του εκθεσιακού χώρου στον οποίο παρουσιάστηκαν οι προσκυνηματικές διαδρομές και οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο που επιτελείται και να αποκτήσουν τα σχετικά έντυπα που εκδίδει τόσο το Γραφείο μας, όσο και οι Εκκλησιαστικές περιφέρειες, μοναστήρια και ενορίες της Εκκλησίας της Κύπρου.

Προσδοκούμε την ανάπτυξη και προώθηση της ενημέρωσης για την καλλιέργεια ενδιαφέροντος γνωριμίας με τη θρησκευτική παράδοση και τον πολιτισμό της πατρίδας μας.

 

Από το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων

 

37ο Ετήσιου Ξενοδοχειακό Συνέδριου και 23η Έκθεση Προϊόντων και Υπηρεσιών ΠΑΣΥΞΕ (2)

Print Friendly, PDF & Email

Share this post