«Ενημερώνομαι και γίνομαι οδοδείκτης στα μονοπάτια των Προσκυνημάτων του τόπου μας»

«Ενημερώνομαι και γίνομαι οδοδείκτης στα μονοπάτια των Προσκυνημάτων του τόπου μας»

Προσκλητήριο να γίνουμε οδοδείκτες και λαμπαδηφόροι του χριστιανικού πολιτισμού μας!

Ημερίδα, με θέμα: «Ενημερώνομαι και γίνομαι οδοδείκτης στα μονοπάτια των Προσκυνημάτων του τόπου μας», στην Ιερά Αρχιεπισκοπή,
το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014.
 

Στέφθηκε με ικανοποιητική επιτυχία η Ημερίδα, με θέμα: «Ενημερώνομαι και γίνομαι οδοδείκτης στα μονοπάτια των Προσκυνημάτων του τόπου μας», η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014. Οι διοργανωτές ήταν το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, όλοι οι φορείς του επαγγελματικού τουρισμού (ACTA, ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ), ο Σύνδεσμος Ξεναγών Κύπρου, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ), καθώς και το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου και εκπρόσωποι των εκκλησιαστικών περιφερειών και Μονών.
 
Την Ημερίδα την παρακολούθησαν μαζί με τους επαγγελματίες ξεναγούς, τουριστικούς πράκτορες και ξενοδόχους, πέραν των 100 συνέδρων. Χαιρέτισαν την Ημερίδα ο Δρ. Ανδρέας Φυλακτού, Γενικός Διευθυντής του Πολιτιστικού Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, Πρόεδρος του εν λόγω Συνοδικού Γραφείου, ο Δρ. Ανδρέας Θεοδωρίδης, Επιθεωρητής Δ.Ε., εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ο κ. Γιάννης Μιχαηλίδης, Γεν. Διευθυντής του ACTA, εκ μέρους των επαγγελματιών φορέων του Τουρισμού, ο κ. Άγγελος Λοΐζου, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΟΤ και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νεόφυτος Εγκλειστριώτης ανέγνωσε το Χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπίσκοπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.

Ο Μακαριώτατος, αρχικά στο χαιρετισμό του συνεχάρη όλους τους διοργανωτές της Ημερίδας. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Συγχαίρουμε όλους τους εμπνευστές και συντελεστές, εκπροσώπους των φορέων των επαγγελματιών του Τουρισμού, για την πραγματοποίηση και διοργάνωση της παρούσης ημερίδας με την φροντίδα του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.

Ενώ, στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος, υπογράμμισε τα ακόλουθα πολύ ενδιαφέροντα για όλους μας:
«Η παρουσία σας σήμερα εδώ, αναμφίβολα μαρτυρεί την αγάπη σας για τη μικρή αλλά και ιστορική μας πατρίδα, η οποία έχει να επιδείξει έναν μοναδικό θρησκευτικό, πολιτιστικό και ιδιαίτερα βυζαντινό πλούτο με παγκόσμια αναγνώριση και εμβέλεια. Μαρτυρεί ακόμη τον πόθο σας να αναδειχθείτε, μέσα από αυτή την ημερίδα, και άλλες που θα ακολουθήσουν στο μέλλον, οδοδείκτες και λαμπαδηφόροι αυτού του πολιτισμού μας. 
Αναλογίζομαι αγαπητοί μου συνεργάτες την τιμή αλλά και την ευθύνη που έχουμε να καταστήσουμε αυτό τον πλούτο οικείο και «κτῆμα ἐσαεί» όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και τού κάθε ξένου που επισκέπτεται την πατρίδα μας».

Ακολούθησαν οι τέσσερεις εισηγήσεις. Πρώτος μίλησε ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, με θέμα: Κύπρος Νήσος Αγίων. Το προσκύνημα ως πολύτιμο πνευματικό βίωμα. Ακολούθησε μίλησε ο Δρ. Γιώργος Φιλοθέου, Αρχαιολόγος, με θέμα:Προσκύνημα στα Χριστιανικά Μνημεία. Επίσκεψη στα Εκκλησιαστικά Μουσεία.Έπειτα, η κυρία Μαρία Πίγγουρα, Ξεναγός, μίλησε με θέμα: Εντυπώσεις και βιώματα του προσκυνητή και ξεναγού. Τελευταίος εισηγητής ήταν ο κύριος Βασίλης Σταματάρης, Ταξιδιωτικός Πράκτορας, με θέμα: Ο σχεδιασμός και οι ανάγκες του προσκυνηματικού ταξιδιού.
 
Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε πάνελ όπου συμμετείχαν όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων του Τουρισμού, με συντονιστή τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΚΟΤ κ. Άγγελο Λοΐζου. Ακολούθησε ευρεία συζήτηση τόσο επί των εισηγήσεων όσο και για γενικότερα θέματα, τα οποία απασχολούν τους επαγγελματίες του Τουρισμού. Μέσα από γόνιμες προτάσεις και παρατηρήσεις που κατατέθηκαν, ακόμη, μέσα από παράπονα ή ελλείψεις που διαπιστώθηκαν, εξάγεται το συμπέρασμα ότι είμαστε στο σωστό δρόμο, που επιβάλλει τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων με αγάπη για την πατρίδα, την Εκκλησία και τον πολιτισμό μας.

Η επιτυχία κρίνεται από το γεγονός ότι όλοι αναμένουν την επόμενη Ημερίδα με θεματικές που θα βοηθήσουν όλους, τόσο τους φορείς όσο και του εργαζόμενους στο συγκεκριμένο χώρο του θρησκευτικού τουρισμού και ευρύτερα του τουρισμού στην πατρίδα μας. Οι νέες θεματικές θα βοηθήσουν εκτενέστερα και θα ανοίξουν δρόμους πλατύτερης συνεργασίας και περισσότερης ενημέρωσης για τον πανάρχαιο πολιτισμό μας, που μας προσφέρει  αυτή την ταυτότητα και αυτό τον χαρακτήρα στην νήσο μας.

Ευελπιστούμε, το εν λόγω εργαστήρι, θα βοηθήσει όλους όσους το παρακολούθησαν και έλαβαν και σχετικό πιστοποιητικό, ως ένας κώδικας καθοδήγησης στις Προσκυνηματικές περιηγήσεις στους ιερούς τόπους της πατρίδας μας, τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους ξένους επισκέπτες. Κυριολεκτικά ήρθε ώρα και υπάρχουν οι προϋποθέσεις να γίνουμε αυτό που ζητά η ψυχή του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, το οποίο μας θύμισε στον χαιρετισμό του ο Δρ. Ανδρέας Φυλακτού, «Η ψυχή μου ζητούσε Σηματωρό και Κήρυκα» (Άξιον Έστί, Α΄ Γένεσις) του όμορφου παγκόσμιου πολιτισμού μας.

******************************************

 

Ημερίδα για τα προσκυνήματα της Κύπρου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή με τίτλο «Ενημερώνομαι και γίνομαι οδοδείκτης στα μονοπάτια των Προσκυνημάτων του τόπου μας».

`Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση Τύπου που στάληκε τη Δευτέρα στα ΜΜΕ από την Αρχιεπισκοπή, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε στον χαιρετισμό του ότι η παρουσία των συμμετεχόντων αναμφίβολα μαρτυρεί την αγάπη τους για τη μικρή αλλά και ιστορική μας πατρίδα, η οποία έχει να επιδείξει έναν μοναδικό θρησκευτικό, πολιτιστικό και ιδιαίτερα βυζαντινό πλούτο με παγκόσμια αναγνώριση και εμβέλεια. Μαρτυρεί ακόμη, είπε, τον πόθο τους να αναδειχθούν μέσα από αυτή την ημερίδα, και άλλες που θα ακολουθήσουν στο μέλλον, οδοδείκτες και λαμπαδηφόροι αυτού του πολιτισμού μας.

Στην Ημερίδα υπήρξαν τέσσερις θεματικές τις οποίες ανέπτυξαν ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, ο Αρχαιολόγος Δρ. Γιώργος Φιλοθέου,  η Μαρία Πίγγουρα, Ξεναγός και ο Βασίλης Σταματάρης, Ταξιδιωτικός Πράκτορας.

Ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων του Τουρισμού και διατυπώθηκαν διάφορες εισηγήσεις και απόψεις.

Διοργανωτές ήταν το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, όλοι οι φορείς του επαγγελματικού τουρισμού (ACTA, ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ), ο Σύνδεσμος Ξεναγών Κύπρου, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ), καθώς και το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου.

Την Ημερίδα την παρακολούθησαν μαζί με τους επαγγελματίες ξεναγούς, τουριστικούς πράκτορες και ξενοδόχους, πέραν των 100 συνέδρων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

**************************************

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η 
ΣΤΗΝ  ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:
«ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΙΝΟΜΑΙ ΟΔΟΔΕΙΚΤΗΣ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ»

ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΥΠΡΟΥ, ΙΔΡΥΜΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ΄,
ΣΑΒΒΑΤΟ, 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014, 08:30-12:30
 

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στην Ημερίδα μας. Στα πρόσωπά σας εκπροσωπούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε θέματα του λεγόμενου Θρησκευτικού Τουρισμού.
 
Το θέμα της παρούσης Ημερίδας είναι σαφές και ο σκοπός πρόδηλος. Όλοι οι διοργανωτές φιλοδοξούμε να συμβάλουμε με αγάπη για την πατρίδα μας και συνείδηση για την αξία του πολιτισμού του παρελθόντος και του παρόντος των ανθρώπων της Κύπρου, στη διαμόρφωση εργαστηρίου συνεργασίας, επιμόρφωσης και πολλαπλασιασμού των καθοδηγητών, σύμφωνα με το θέμα της παρούσης Ημερίδας: «Ενημερώνομαι και γίνομαι οδοδείκτης στα μονοπάτια των Προσκυνημάτων του τόπου μας».
 
Ευελπιστούμε, το εν λόγω εργαστήρι, να βοηθήσει όλους τους ενδιαφερόμενους, ως ένας κώδικας καθοδήγησης στις Προσκυνηματικές περιηγήσεις στους ιερούς τόπους της πατρίδας μας, τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους ξένους επισκέπτες.
 
 Από τη Γραμματεία του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου.

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Χαιρετισμός του Προέδρου του ΔΣ του ΚΟΤ, κ. Άγγελου Λοΐζου
Χαιρετισμός του Δρ. Ανδρέα Θεοδωρίδη, εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού
Χαιρετισμός της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου
Κύπρος Νήσος Αγίων. Το προσκύνημα ως πολύτιμο βίωμα
Ομιλία της κ. Μαρίας Πίγγουρα: Εντυπώσεις και βιώματα του προσκυνητή και ξεναγού

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post