Μνήμη του οσίου Αθανασίου του Ομολογητού (22 Φεβρουαρίου)
Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Αρίστωνος, επισκόπου Αρσινόης στην Πάφο, του οποίου η Επισκοπή ανασυστήθηκε το 1996, επί Μητροπολίτου Πάφου και κατόπιν Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄. Επίσης, σήμερα εορτάζουμε τη μνήμη της Αγίας Μάρτυρος Ανθούσης και του Οσίου Αθανασίου του ομολογητού, ο οποίος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και από μικρός είχε την επιθυμία να ακολουθήσει την οδό του μοναχισμού. Σε νεαρή ηλικία κατέφυγε στη Μονή του Παυλοπετρίου, που βρίσκεται κοντά στη Νικομήδεια και έλαβε το μοναχικό σχήμα.
Διακρίθηκε στην πνευματική άσκηση και στην καλλιέργεια κάθε αρετής, σε σημείο που να συνδέεται πνευματικά με ονομαστούς πατέρες, όπως το Θεόδωρο Στουδίτη (Στουδίου) και Ιωάννη, ηγούμενο της Μονής Καθαρών. Αγωνίσθηκε σθεναρά κατά των εικονομάχων, συμβάλλοντας στην αναστήλωση των ιερών εικόνων. Η αντιεικονομαχική δράση του τον ενέπλεξε σε μεγάλες ταλαιπωρίες, αφού, με διαταγή του εικονομάχου αυτοκράτορα Λέοντα Ε΄, υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια και υπέστη εξορίες.
Οι μέχρι τέλους του βίου του αγώνες για την επικράτηση της Ορθοδοξίας τον ανέδειξαν σε ομολογητή της πίστεως και αποτελούν για τους Χριστιανούς κάθε εποχής αξιόπιστο παράδειγμα προς μίμηση.
Η Οσία Ανθούσα η ομολογήτρια, την οποία εορτάζουμε σήμερα, έζησε τον 8ο αιώνα μ.Χ. Ανατράφηκε με ευσέβεια και σύμφωνα με τη χριστιανική αξία. Οι γονείς της, Στρατήγιος και Φεβρωνία, διακρίνονταν για την ευσέβειά τους και με όμοιο τρόπο ανέθρεψαν και τη θυγατέρα τους.
Η Ανθούσα παρ’ όλες τις προτάσεις για να προχωρήσει σε γάμο και δημιουργία οικογένειας, επέλεξε την οδό της ολοκληρωτικής αφοσίωσης στο Θεό. Και όταν πέθαναν οι γονείς της δεν μετέβαλε την απόφασή της και αφιέρωσε την πατρική περιουσία της σε φιλανθρωπικούς και ιερούς σκοπούς. Στην Ανθούσα οφείλεται η ανέγερση δύο μονών.
Όταν από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Κοπρώνυμο διατάχθηκε σκληρός διωγμός κατά των αγίων εικόνων και των υποστηρικτών τους, το μοναστήρι της Όσιας Ανθούσας, υπήρξε από τα πιο ένθερμα κέντρα της Ορθοδοξίας. Γι’ αυτό και η Οσία στην αρχή βασανίστηκε, κατόπιν, όταν με την πρόνοια του Θεού, προέβλεψε ότι η άρρωστη βασίλισσα θα διέφευγε το θάνατο και θα γεννούσε δίδυμα, τότε αγαπήθηκε πολύ απ’ αυτή. Η Βασίλισσα υποστήριξε ποικιλότροπα το μοναστήρι της Οσίας Ανθούσης. Έτσι αυτή, αδιατάρακτη πλέον, συνέχισε το θεάρεστο έργο της μέχρι που κοιμήθηκε ειρηνικά.
Το σημερινό συναξάρι μάς δίνει το μήνυμα ότι όλα στη ζωή των ανθρώπων εξαρτώνται από το κίνητρο και το ελατήριο του ανθρώπου καθώς και την εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου