Προοπτική Προσκυνηματικών διαδρομών Κύπρου – Κρήτης

Προοπτική Προσκυνηματικών διαδρομών Κύπρου – Κρήτης

Προοπτική Προσκυνηματικών διαδρομών Κύπρου – Κρήτης

Τη Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριου ως προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής Προσκυνηματικών Περιηγήσεων – Θρησκευτικού Τουρισμού της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Κρήτης με τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, ως Διευθυντή του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου.

Η σύσκεψη έγινε  στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου στη Νεάπολη, στο Λασίθι, παρουσία του Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής, Αρχιμ. Τίτου Ταμπακάκη.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας άκουσε από το Μητροπολίτη Πέτρας, με προσοχή τις σκέψεις, προτάσεις και δράσεις της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, για την καλύτερη προβολή και προώθηση των Ιερών προσκυνημάτων της Μεγαλονήσου Κρήτης. Ο άγιος Πέτρας, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι αποκόμισε πλούσιες εμπειρίες όλα αυτά τα χρόνια που τον απασχολεί το θέμα του Θρησκευτικού Τουρισμού, κάτι το οποίο είναι πολύτιμος οδηγός για την καλή συνεργασία των δύο αδελφών νήσων Κύπρου και Κρήτης.

Απο την πλευρά του ο Επίσκοπος Μεσαορίας παρουσίασε το έργο και τη δομή του Γραφείου και τον τρόπο του σκέπτεσθαι, με σκοπό την ενημέρωση στην προσκυνηματική πρόσβαση των αδελφών από την Κρήτη στα Ιερά προσκυνήματα της Κύπρου.

Επιβεβαιώθηκε η καλή επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών και η δημιουργία γέφυρας συνεργασίας, ώστε ευκολότερα, τόσο οι Κύπριοι να επισκέπτοναι την Κρήτη και οι Κρητικοί αντίστοιχα να έρχονται  στην Κύπρο. Η προπτική αυτή, συμφώνησαν οι δύο πλευρές, θα επιφέρει βαθύτερη γνωριμία με την κοινή Ιστορία παραδόσεις και τις θρησκευτικές εμπειρίες των δύο νησιών.

Αποφάσισαν από κοινού, να ετοιμαστεί πρόταση ανταλλαγής επισκέψεων κληρικών και λαϊκών στελεχών, να διοργανωθούν εκθέσεις, ημερίδες και γενικά να παρουσιαστεί το υλικό έντυπο και ηλεκτρονικό το οποίο έχει ετοιμαστεί από τους αρμόδιους των δύο νήσων, τόσο σε επίπεδο εκκλησιαστικό όσο και σε επίπεδο διακρατικό (ΚΟΤ και ΕΟΤ).

Τέλος συμφωνήθηκε να διατηρηθεί καλή επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των δύο Γραφείων Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Κρήτης και της Κύπρου.

 Από το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post