Ο Πράγας Χριστοφόρος: «Συναποκομίζομεν την πιστήν συντήρησιν της Εθνικής και Εκκλησιαστικής μνήμης»
Με το λαμπρό συλλείτουργο, που τελέστηκε το πρωί, στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας Παλλουριώτισσας στην Λευκωσία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την επίσημη επίσκεψη της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Πράγας και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας κ.κ. Χριστοφόρου στην Κύπρο.
Στο Αρχιερατικό συλλείτουργο στο οποίο προεξήρχαν οι προκαθήμενοι των δύο Εκκλησιών Κύπρου Χρυσόστομος και Τσεχίας και Σλοβακίας Χριστοφόρος συμμετείχαν, επίσης, ο Μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος, έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο, ο Μητροπολίτης Ναυκράτιδος Κύριλλος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και οι Χωρεπίσκοποι Αμαθούντος Νικόλαος και Μεσαορίας Γρηγόριος.
«Καλωσορίσατε, Μακαριώτατε Άγιε Αδελφέ, στον καθημαγμένο από τους συνεχείς εθνικούς αγώνες και αγιασμένο από τα παθήματα των μαρτύρων και τα δάκρυα των οσίων της πίστης μας τόπο, τον οποίο ο Θεός «έδωκε τοις πατράσιν ημών» εις κατοικίαν», τόνισε ο Κύπρου Χρυσόστομος στην προσφώνησή του προς τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας.
«Σας καλωσορίζει μαζί μας χορός ολόκληρος. Από τον Παύλο και τον Βαρνάβα, που μαζί με τον Μάρκο μετέφεραν το Ευαγγέλιο του Χριστού πολύ ενωρίς στον τόπο μας, μέχρι τον Άγιο Ιερομάρτυρα Φιλούμενο, τον Άγιο των ημερών μας», πρόσθεσε.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αφού ανέφερε ότι «κατά τη σημερινή πνευματική αγαλλίαση» νιώθουμε συμμέτοχους τους χορούς των Κυπρίων και Τσεχοσλοβάκων αγίων, μαρτύρων και ομολογητών της πίστεώς μας. Στάθηκε, παράλληλα στην «ευτυχή συγκυρία», όπως την χαρακτήρισε, «η οποία υπομιμνήσκει το χρέος μας και προβάλλει τους άξονες της προσφοράς μας, αποτελεί η σημερινή μεγάλη γιορτή των Τριών Οικουμενικών Διδασκάλων και Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου».
«Μιμούμενοι τους Τρεις Ιεράρχες», τόνισε «θα πρέπει κι εμείς να ανοίξουμε νέους δρόμους, να προσγειώσουμε τον επηρμένο άνθρωπο, να αποκαταστήσουμε την κλίμακα των αξιών, να δώσουμε λύσεις στα πραγματικά, τα μεταφυσικά, προβλήματα, του ανθρώπου. Κι είναι φυσικό να διερωτόμαστε, πολλές φορές, με ποιο τρόπο, ή, κατά πόσο μπορούμε να επέμβουμε στα πράγματα. Η στάση των τριών μεγίστων φωστήρων της τρισηλίου θεότητος, συνιστά την απάντηση στο ερώτημα αυτό: Η ευρύτητα του πνεύματός τους, που τους επέτρεψε να υιοθετήσουν την τεχνολογία και την επιστήμη του καιρού τους, μένοντας ταυτόχρονα πιστοί στο Ευαγγέλιο».
Υπογράμμισε, επίσης ότι «χαίρομεν ιδιαίτερα, άγιε αδελφέ, και για έναν άλλο λόγο σήμερα. Χαίρομεν γιατί στη σημερινή γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων έχουμε ανάμεσά μας, εσάς, ένα όχι μόνον ελληνομαθή, αλλά και ελληνολάτρη, μαζί με τους ελληνομαθείς τιμίους συνοδούς σας. Δεν είμαστε εθνικιστές. Όπως, όμως, κι εσείς, πολλές φορές δηλώσατε δημόσια, χωρίς τον ελληνισμό ο Χριστιανισμός θα μειονεκτούσε ως προς την ανθρώπινη διάστασή του. Δόγματα, Ιεροί Κανόνες, Υμνολογία, τα ίδια τα βιβλία της Καινής Διαθήκης, στα Ελληνικά γράφτηκαν και εκφράστηκαν».
Ο Μακαριώτατος αναφέρει στην συνέχεια εν συντομία στα όσα, για 37 τώρα χρόνια, υφίσταται ο Ορθόδοξος λαός μας, εξ αιτίας της εισβολής και της συνεχιζόμενης βάρβαρης Τουρκικής κατοχής. «Βεβήλωσε τους ναούς μας, κατέσκαψε τα κοιμητήριά μας, στέρησε από το λαό μας τα στοιχειώδη θρησκευτικά και ανθρώπινα δικαιώματά του, με αποκορύφωμα την απαγόρευση της τέλεσης της Θείας Λειτουργίας, για τους λίγους εγκλωβισμένους μας, την ίδια την ημέρα των Χριστουγέννων. Αφαίρεσε, μάλιστα, βίαια τα άμφια από τον ιερέα και εκδίωξε βάναυσα τους πιστούς από τον ναό».
«Πιστεύουμε ότι ο Θεός θα βοηθήσει κι εμάς, εξάγοντας το λαό μας «εις αναψυχήν». Γιατί εκείνος «δικαιοσύνας ηγάπησε», και ο αγώνας μας είναι δίκαιος. Γι’ αυτό και θα πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί στις θέσεις μας, μόνιμοι διεκδικητές των δικαίων και των δικαιωμάτων μας», επεσήμανε.
«Προσβλέπουμε και στη δική σας βοήθεια για τελεσφόρηση των προσπαθειών μας. Πρώτα στις προσευχές σας προς τον Θεό, και ύστερα στις παρεμβάσεις σας προς τους πολιτικούς άρχοντες των χωρών της δικαιοδοσίας σας. Είδατε τη διαίρεση της πατρίδας μας. Αφουγκραστήκατε τον οδυρμό των προσφύγων. Πεισθήκατε για τη βεβήλωση των ιερών και των οσίων μας. Είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε τη βοήθειά σας στις προσπάθεια μας για κατίσχυση του δικαίου», είπε κλείνοντας την προσφώνηση του.
Ακολούθως ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος ανέγνωσε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και ο Μακαριώτατος απένειμε, στον Αρχιεπίσκοπο Πράγας, την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Κύπρου, το Χρυσό παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα.
Στην αντιφώνηση του ο Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας και Σλοβακίας Χριστοφόρος αφού ευχαρίστησε «από βάθους καρδίας» για την θερμή και εγκάρδια φιλοξενία υπογράμμισε την αδελφική σχέση, την συμπόρευση και ενότητα των δύο Εκκλησιών λέγοντας χαρακτηριστικά «όπως εντός του ποτηρίου, εις την αγίαν πρόθεσιν, ανεμίχθησαν αι μερίδες ημών και υμών και είναι αδύνατον να διακριθώσιν».
«Ούτω κατανοούντες αλλήλους «εις παροξυσμόν αγάπης» οφείλομεν να αντιμετωπίσωμεν εις τους χαλεπούς αυτούς καιρούς τας ποικίλας και ωργανομένας πιέσεις προς νόθευσιν και προδοσίαν της Ορθοδοξίας», είπε.
Αφού ανεφέρθη στα όσα συναπεκόμισε κατά την εδώ παραμονή του τόνισε ότι «εις την εποχήν μας περισσότερον από πάσαν άλλην εποχήν της Ιστορίας έχομεν ανάγκην να προβάλλωμεν επιμόνως και συνεχώς τα παραδείγματα των αγίων της πίστεως και των ηρώων της πατρίδος και της κοινωνίας, διότι είναι τόσον έντονος η διαφορά του ήθους από το ήθος της εποχής του διαφωτισμού και της λεγόμενης νέας τάξεως, ώστε να σώζη ιδιαιτέρως την νεολαίαν από την απογοήτευσιν και την κατάθλιψιν».
«Συναποκομίζομεν την πιστήν συντήρησιν της Εθνικής και Εκκλησιαστικής μνήμης, την τιμήν σας προς τα προσκυνήματα καθώς και προς τους τάφους των ηρώων σας», πρόσθεσε.
«Θα διατηρώμεν εις την μνήμην μας τα γελαστά πρόσωπα των ανθρώπων της Κύπρου. Αυτά τα γελαστά πρόσωπα, γελαστά εις πάσαν περίστασιν, μαρτυρούν την διαρκή βιωσίν του μηνύματος της Αναστάσεως του Κυρίου», υπογράμμισε κλείνοντας τον λόγο του ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας.
«Με αυτό το Σταυροαναστάσιμον ήθος σάς ευχόμεθα να ολοκληρώσετε τον εθνικόν σας πόθον, ν΄ αξιωθήτε να ξαναπατήσετε τα κατώφλια των καταπατημένων σπιτιών σας, ν΄ ανάψετε τα καντήλια σας εις τα εικονοστάσια σας και να λειτουργήσετε τους λεηλατημένους ναούς σας», κατέληξε.
Το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος παρέθεσε επίσημο γεύμα στο Μέγαρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής προς τιμή του Υψηλού Προσκεκλημένου μας και στο οποίο παρακάθισαν μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, οι πρέσβεις της Ελλάδος, της Τσεχίας και της Σλοβακίας, καθώς και εκπρόσωποι άλλων Εκκλησιών και δογμάτων. Μετά το τέλος του γεύματος έγινε ανταλλαγή δώρων και ευχών μεταξύ των δύο προκαθημένων. Ο Κύπρου Χρυσόστομος δώρισε στον Πράγας Χριστοφόρο αρχιερατικά εγκόλπια και ο Προκαθήμενος της Τσεχίας και Σλοβακίας ανταπέδωσε με ένα υπέροχο κρυστάλλινο δοχείο αγιασμού.
Λουκάς Α. Παναγιώτου
30 Ιανουαρίου 2011