Απονομή του παρασήμου Αλεξίου τού Β΄στον Μακαριώτατο
Στις 21 Ιανουαρίου 2011, στην Αίθουσα Εκκλησιαστικών Συνελεύσεων του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Σωτήρος Χριστού ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος προεξήρχε της 11ης τελετής της απονομής βραβείου του Διεθνούς Ιδρύματος για την ενότητα των Ορθοδόξων λαών (ΔΙΕΟΛ) «Για την εξαιρετική προσφορά στην ενότητα των Ορθοδόξων λαών. Για την εδραίωση και την προβολή στην κοινωνία των χριστιανικών αξιών» Πατριάρχης Αλέξιος Β΄ για το έτος 2010.
Να αναφερθεί ότι τα βραβεία του Ιδρύματος απονέμονται ετησίως σε Αρχηγούς Κρατών, Κυβερνήσεων, Προέδρους των Κοινοβουλίων, σε Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών και κορυφαίους κοινωνικούς παράγοντες για τη συμβολή τους στη σύσφιξη των οικονομικών και πολιτικών δεσμών των κρατών, τα οποία ιστορικά διαμορφώθηκαν στα πλαίσια της ανατολικής χριστιανικής παράδοσης, καθώς και για την εδραίωση στη Ορθόδοξη κοινωνία των υψηλών κανόνων της χριστιανικής ηθικής.
Για το έτος 2010 το Ίδρυμα τίμησε τους εξής: τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομο Β΄, τον Πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Β. Γιανουκόβιτς, τον συγγραφέα κ. Β. Ρασπούτιν και την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Πρέσωφ της Σλοβακίας.
Στην πανηγυρική τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Α. Αβντέγιεφ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για κοινωνικούς συλλόγους και θρησκευτικούς οργανισμούς κ. Σ. Ποπώφ, ο Πρέσβης ειδικών αποστολών του ΥΠΕΞ της Ρωσίας κ. Α. Βντόβιν, ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσία κ. Μ. Σπινέλλης, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρωσία κ. Π. Κέστορας, ο Πρέσβης της Μολδαβίας στη Ρωσία κ. Ανδρέας Νεγκούτσα καθώς και εκπρόσωποι των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών: Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στο Πατριαρχείο Μόσχας Μητροπολίτης Κυρήνης Αθανάσιος, ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Αντιοχείας στο Πατριαρχείο Μόσχας Αρχιεπίσκοπος Φιλιπποπόλεως Νήφων, ο εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας Επίσκοπος Μοράβιτς Αντώνιος, ο εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας πρωθιερέας Αλέξιος Γιουσένκο.
Επίσης στην τελετή παρέστησαν οι Ιεράρχες και κληρικοί της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας: ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Διευθυντής της Διοικητικής Γραμματείας του Πατριαρχείου Μόσχας Επίσκοπος Σολνετσνογκόρσκ Σέργιος, ο Πρόεδρος του Τμήματος για σχέσεις Εκκλησίας και Κοινωνίας πρωθιερέας Βσέβολοντ Τσάπλιν και άλλοι.
Της τελετής προηγήθηκε η προβολή ενός ντοκιμαντέρ με θέμα την ιστορία του Ιδρύματος για την Ενότητα των Ορθοδόξων Λαών και στη συνέχεια στους παρόντες μίλησε ο Διευθυντής του Ιδρύματος καθηγητής Β. Αλεξέγιεφ.
Επίσης ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος τυγχάνει Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, απεύθυνε τον χαιρετιστήριο του λόγο στους παρόντες. Αμέσως μετά ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος και ο καθηγητής Αλεξέγιεφ απένειμαν τιμητικά διπλώματα και διακριτικά στους βραβευθέντες του έτους 2010.
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, ο συγγραφέας Β. Ρασπούτιν και ο Κοσμήτορας της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής Πρέσωφ πρωθιερέας Ιωάννης Ζοζουλιάκ αυτοπροσώπως έλαβαν τα βραβεία τους, ενώ ο Πρόεδρος της Ουκρανίας δε μπόρεσε να προσέλθει στην τελετή και για αυτό το λόγο ο καθηγητής Αλεξέγιεφ ανέγνωσε το τηλεγράφημα του Αρχηγού του Ουκρανικού Κράτους.
Σύμφωνα με την καθιερωμένη παράδοση η απονομή βραβείου του Ιδρύματος συνοδεύεται από το βιογραφικό σημείωμα του κάθε τιμηθέντα και τις ομιλίες αυτών.
Τέλος, η τελετή ολοκληρώθηκε με τη συναυλία, στην οποία συμμετείχαν γνωστοί Ρώσοι καλλιτέχνες και μουσικά συγκροτήματα.
————————————————————————-
Αντιφώνηση τού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρίου Χρυσοστόμου κατά την απονομή προς αυτόν τού παρασήμου Αλεξίου τού Β΄.
Μακαριώτατε Πατριάρχα Μόσχας και πάσης Ρωσίας κύριε Κύριλλε,
Αισθάνομαι βαθύτατη ευγνωμοσύνη προς το σεπτό πρόσωπό Σας και προς το Διεθνές Κοινωνικό Ίδρυμα για την ενότητα των Ορθοδόξων Λαών, τού οποίου είστε Πρόεδρος, διότι είχατε την ευγενή καλοσύνη να τιμήσετε την ταπεινότητά μου, με το παράσημο τού αειμνήστου Πατριάρχου Αλεξίου τού Β΄. Η τιμή αυτή δεν ανήκει μόνο σε μένα αλλά και στην Εκκλησία τού Αποστόλου Βαρνάβα, που εκπροσωπώ καθώς και στο χριστεπώνυμο πλήρωμά της.
Η αγάπη τού Θεού μάς κατέστησε Ποιμένας δια να ποιμαίνουμε τον περιούσιο λαό του, ανεξαρτήτως καταγωγής, χρώματος, φύλου, και μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια οφείλομε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, καθοδηγώντας το χριστεπώνυμο πλήρωμά μας στο δρόμο που χάραξε και βάδισε πρώτος ο Σωτήρας Χριστός, που οδηγεί στη Βασιλεία των Ουρανών.
Μακαριώτατε,
Οι δεσμοί τού πνεύματος είναι πολύ πιο ισχυροί από τους δεσμούς τού αίματος και δια τούτο ποτέ δεν περιορίστηκα μέσα στα όρια τής Κυπριακής Εκκλησίας. Αλλά ως πυξίδα και γνώμονα όλων των ενεργειών μου και της προσφοράς μου είχα το καλώς νοούμενο συμφέρον όλων, των όπου Γης ορθοδόξων πιστών.
Εάν σήμερα υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα στις σχέσεις των αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών, τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί είναι εκείνοι που προβάλλουν πρώτον την εθνικότητα τής τοπικής τους Εκκλησίας και κατά δεύτερον λόγο τη χριστιανική τους ταυτότητα.
Μακαριώτατε,
Μικρόν προ της σταυρικής του θυσίας, ο Κύριος απευθυνόμενος προς τον ουράνιο Πατέρα Του, τον παρεκάλεσε να χαρίζει στους μαθητές του το πνεύμα τής ενότητας και μεταξύ τους και μετά τού Θεού και να παραμένουν ενωμένοι, όπως ενωμένα είναι και τα τρία πρόσωπα τής Αγίας Τριάδος, εις Ένα Θεό.
Αυτό είναι το θέλημά Του, να είναι οι μαθητές του ενωμένοι μεταξύ τους και δια των μαθητών του να είναι ενωμένοι όχι μόνον οι ορθόδοξοι, όχι μόνον οι χριστιανικοί λαοί αλλά όλοι οι άνθρωποι, που είναι εικόνες τού Θεού.
Και στόχος ημών των πνευματικών ταγών τής Ορθοδοξίας πρέπει να είναι αυτή η ενότητα, όπως την ζήτησε από τον Ουράνιο Πατέρα Του, ούτως ώστε στο τέλος να υπάρξει μία Ποίμνη, και Είς Ποιμήν, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. ( Ιω. 10, 16 ).
Μακαριώτατε,
Η μικρή ορθόδοξος Εκκλησία τής Κύπρου επιθυμούσα να εκπληρώνει το θέλημα τού Θεού, συνέστησε μικρές συνοδικές επιτροπές, δια τού νέου καταστατικού χάρτου αυτής, προκειμένου να ανοίξει διαλόγους, πέραν του χριστιανικού κόσμου και να συμβάλουμε έτσι στην ειρήνη, στην αγάπη και στην ενότητα, που είναι το θέλημα τού Θεού.
Και είμεθα σίγουροι ότι η προσπάθειά μας αυτή, όπως ήδη εκτιμήθηκε από την Επιτροπή που προΐστασθε, κατά παρόμοιο τρόπο θα ευλογηθεί και από τον Πανάγαθο, τον Φιλάνθρωπο και τον Δωρεοδότη Θεό.
Ευχαριστώντας Σας και πάλιν τόσο δια την τιμή που μού εκάνατε όσο και δια την Αβραμιαία φιλοξενία που τυγχάνουμε, δια τας φιλοφρονήσεις και την αγάπη Σας, εύχομαι από μέσης καρδίας, όπως ο Πανάγαθος και Παντελεήμων Κύριος Σάς χαρίζει υγεία, έτη πλείστα, επ’ αγαθώ τής Ρωσικής Εκκλησίας και τής Ενότητας όλου τού κόσμου.