Η Α.Σ. ο Αρχιεπίσκοπος Καρελίας και πάσης Φιλλανδίας ολοκλήρωσε την Επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο
Την Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2010, μετά την επίσκεψη στην Λάρνακα, ο Σεβασμιώτατος και ο Μακαριώτατος, μαζί με τη συνοδεία τους, κατευθύνθηκαν προς το Παραλίμνι. Κατά την άφιξή τους στην πόλη τους υποδέχτηκαν στην πλατεία ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Ανδρέας Ευαγγέλου, οι Δήμαρχοι Δερύνειας και Αγίας Νάπας, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Αμμοχώστου, Βουλευτές, οι στρατιωτικές και αστυνομικές Αρχές, οι ιερείς της μητροπολιτικής περιφέρειας, η εκκλησιαστική επιτροπή, συνεργάτες, πιστοί της Ενορίας και η μαθητιώσα νεολαία.
Μετά την προσφώνηση του Δημάρχου και σύντομη αντιφώνηση του Αρχιεπισκόπου Φιλλανδίας, στην πλατεία της πόλης, ακολούθησε Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Μετά το πέρας της Δοξολογίας, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο, μεταξύ άλλων είπε: «επισκέπτεσθε, Σεβασμιώτατε, μία Μητρόπολη, ἡ ὁποία ἔχει διάρκεια ζωῆς λιγώτερη ἀπὸ τρία χρόνια. Ἐν τούτοις, τὰ ἱστορικὰ ἐκκλησιαστικὰ ἴχνη εἶναι περισότερο ἀπὸ ἐμφανῆ καὶ μᾶς ἀναφέρουν στὴν περίοδο τῆς παρουσίας τῶν Ἀποστόλων Βαρνάβα καὶ Παύλου καὶ τοῦ Εὐαγγελιστῆ Μάρκου, ὅταν πραγματοποίησαν τὴν πρώτη ἀποστολικὴ περιοδεία γιὰ νὰ κηρύξουν τὸ Εὐαγγέλιο τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ στὴν Κύπρο, ἀρχίζοντας ἀπὸ τὴ γειτονική μας Σαλαμῖνα γιὰ νὰ διασχίσουν ὁλόκληρη τὴ Νῆσο, μέχρι τὴν Πάφο». Ακόμη, ο Πανιερώτατος υπογγράμισε ότι αδυνατεί να ξεναγήσει το Σεβασμιώτατο στον Τάφο και τη Μονὴ του Αποστόλου Βαρνάβα, στην περίφημη Βασιλικὴ του Αγίου Επιφανίου, αλλὰ και στη φυσικὴ έδρα της Μητρόπολης, την Αμμόχωστο, διότι τα ιερά αυτά μνημεία βρίσκονται υπό τουρκική κατοχή.
Ακόμη, ο Πανιερώτατος ευχαρίστησε τα παιδιά, τα οποία με τους δασκάλους τους έλαβαν μέρος στην υποδοχή του Σεβασμιωτάτου και παράλληλα ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Λέοντα να τα ευλογήσει, «ὥστε νὰ προοδεύουν στὶς σπουδές τους καὶ στὴ ζωή τους». Επιπλέον, αναφερόμενος στην αξιοζήλευτη οργάνωση της Εκκλησίας της Φιλλανδίας και στο ουσιαστικὸ πνευματικὸ έργο που επιτελείται εκεί, ο Πανιερώτατος τόνισε στα παιδιά μας «ὅτι Ὀρθόδοξοι νέοι στὴ Φιλλανδία διεξάγουν παρόμοιο ἀγῶνα μὲ τὸ δικό τους, διακρίνονται μάλιστα γιὰ τὸ ζῆλο τους καὶ μὲ τὴν ἐνεργὸ συμμετοχή τους στὴ ζωὴ τῆς Ἐκκλησίας καὶ σὲ διεθνεῖς Ἐκκλησιαστικοὺς Ὀργανισμούς, ὅπως εἶναι ὁ «Σύνδεσμος». Γιὰ τὸ λόγο αὐτὸ τοὺς καλῶ καὶ ἐγὼ νὰ στρέψουν τὴν προσοχὴ καὶ τὸ ἐνδιαφέρον τους σὲ ἀξίες ποὺ θὰ τοὺς βοηθήσουν στὴν πορεία τῆς ζωῆς τους καὶ νὰ κλείσουν τὰ αὐτιά τους στὶς σύγχρονες σειρῆνες τῆς καταστροφῆς καὶ τοῦ ὑποβιβασμοῦ τῆς ἀξίας τοῦ ἀνθρώπου».
Ο Πανιερώτατος χάρισε εκ μέρους του κλήρου, του λαού και του ιδίου προσωπικά μία εικόνα του προστάτη της Μητρόπολης Αγίου Επιφάνιου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίας. Για χάρη της ιστορίας να αναφέρουμε ότι ο Άγιος Επιφάνιος είναι μεγάλη εκκλησιαστική προσωπικότητα και έζησε τον 4ο αιώνα. Παρέδωσε σπουδαίο συγγραφικό έργο και εν ζωή, ακόμη, επιτελούσε θαύματα, γι΄ αυτό και οι σύγχρονοί του Πατέρες της Εκκλησίας τον αναγνώριζαν ως άγιο. Μάλιστα, η 7η Οικουμενική Σύνοδος τον αποκαλεί Πατέρα και Διδάσκαλο της Καθολικής Εκκλησίας.
Ο Σεβασμιώτατος, στην αντιφώνησή του, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για τη συνάντησή του με τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασίλειο, τους συνεργάτες και τους πιστούς της Ενορίας και, μεταξύ άλλων, είπε ότι οι Φιλλανδοί γνωρίζουν για την κατοχή των εδαφών μας και ότι είναι ανάγκη να υπάρχει καλή επικοινωνία και κατανόηση στα προβλήματα και τις αγωνίες των δύο λαών, Κύπρου και Φιλλανδίας. Ο Σεβασμιώτατος επισήμανε την από ετών γνωριμία του με τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασίλειο και κατόπιν αναφέρθηκε στο έργο, που επιτελείται στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Φιλλανδίας και της δημιουργικότητας των νέων ανθρώπων στο όλο έργο της Εκκλησίας.
Εν κατακλείδι, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Φιλλανδίας σημείωσε ότι με την επίσκεψή του στο Παραλίμνι η παραμονή του στην Κύπρο ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Είπε, ακόμη, ότι θα επιστρέψει στην πατρίδα του με αγαθές αναμνήσεις και ότι η Κύπρος και η Φιλλανδία τώρα έχουν γνωριστεί από κοντά και εξέφρασε για άλλη μια φορά τα συναισθήματα χαράς και ευφροσύνης για την φιλοξενία που έτυχε, αλλά και τον ενθουσιασμό του για την παρουσία των παιδιών στην υποδοχή.
Σε ανάμνηση της επίσκεψής του στη Μητρόπολη Κωνσταντίας προσέφερε στο Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασίλειο αναμνηστικά δώρα και βιβλία της Φιλλανδίας.
Ακολούθως, ο Πανιερώτατος, προς τιμή του φιλοξενουμένου Αρχιεπισκόπου Φιλλανδίας κ.κ. Λέοντος, παρέθεσε γεύμα στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, κατά τη διάρκεια του οποίου έλαβε το λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Φιλλανδίας κ. Λέων, ο οποίος ευχαρίστησε τόσο τον Πανιερώτατο για την υποδοχή και το γεύμα, όσο και το Μακαριώτατο για την πρόσκληση και την όλη φιλοξενία από τις 5 Φεβρουαρίου. Ο Σεβασμιώτατος υποσχέθηκε ότι θα διατηρεί πάντα στη μνήμη του όλες τις στιγμές που έζησε εδώ και θα προσεύχεται για το λαό της Κύπρου. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην αξία τον νέων ανθρώπων, υπογραμμίζοντας ότι είναι το μέλλον του πλανήτη και της Εκκλησίας μας. Ολοκληρώνοντας, ο Αρχιεπίσκοπος Λέων εξέφρασε τη χαρά του για την υποδοχή που του επιφύλαξαν οι μαθητές της περιοχής και τη συγκίνηση που ένιωσε όταν ένα κοριτσάκι, μαζί με τους γονείς της -εκ των οποίων ο ένας ήταν από την Κύπρο και ο άλλος από τη Φιλλανδία- τον πλησίασε προκειμένου να λάβει την ευλογία του.
Τέλος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, κατευωδώνοντας τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Φιλλανδίας κ.κ. Λέοντα, ανέφερε ότι η παρουσία του στην Κύπρο ήταν μια ωραία και αξέχαστη εμπειρία για όλους, αλλά έφθασε η ώρα της της ολοκλήρωσης της επίσκεψης και όλοι θα πρέπει να επιστρέψουμε στις ευθύνες του ποιμαντικού έργου. Εν κατακλείδι, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στα παρόμοια δεινά που έζησε ο λαός μας με εκείνα του λαού της Φιλλανδίας, υπογραμμίζοντας ότι εμείς θέλουμε λύση και όχι διάλυση της Πατρίδας και προς αυτή τη κατεύθυνση θα συνεχίσουμε τον αγώνα με υπομονή, εμμονή, πίστη στο Θεό και αντίσταση σε κάθε είδους καταστροφικές πιέσεις. Θέλουμε να φύγουν οι έποικοι και τα στρατεύματα κατοχής, τόνισε, για να μπορέσουμε να ζήσουμε ειρηνικά και αρμονικά σε μια ελεύθερη Πατρίδα.
Κατόπιν, ο Μακαριώτατος και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Φιλλανδίας με τη συνοδεία και τους συνεργάτες τους, μαζί και ο Χωρεπίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος και ο Δρ Ανδρέας Μιτσίδης μετέβησαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου στις 4:15 μ.μ. ο φιλοξενούμενος Αρχιεπίσκοπος ανεχώρησε γα τη Φιλλανδία μέσω Βιέννης.
Είναι γεγονός ότι η επίσκεψη του Μακαριωτάτου τον περασμένο χρόνο στη Φιλλανδία και η επίσκεψη αυτές τις μέρες του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Φιλλανδίας στην Κύπρο έφεραν τις Εκκλησίες πιο κοντά. Μπορούν πλέον να συνεργάζονται και να αλληλοϋποστηρίζονται καλύτερα τόσο μέσα στον Ορθόδοξο κόσμο, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παναγιώτης Θεοδώρου, Θεολόγος.
12 Φεβρουαρίου 2010