Υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Φιλλανδίας από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου
Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Φιλλανδίας κ. Λέων συνεχίζοντας την επίσημη επίσκεψη στην Αγιωτάτη Εκκλησία της Κύπρου, την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, κατόπιν της συναντήσεως με τους Δημοσιογράφους, το προσκύνημα στον Ιερόν Ναό της του Θεού Σοφίας, στο Στρόβολο και την επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο μετέβη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, συνοδευόμενος από τον Θεοφιλέστατο Χωρεπίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο.
Μόλις έφθασε πορεύθηκε προς την Αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεράς Συνόδου όπου, τον Άγιο Φιλλανδίας και τη συνοδεία του, υποδέχθηκε προσωπικά ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Εκεί είχαν την ευκαιρία όλοι οι άγιοι Συνοδικοί να χαιρετίσουν το Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Λέοντα.
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος σε σύντομη προσφώνηση, αφού καλοσώρισε τον Σεβασμιώτατο Φιλλανδίας στην Ιερά Σύνοδο, μεταξύ άλλων, είπε: «Εργαζόμαστε εποικοδομητικά για το συμφέρον της Εκκλησίας και του πληρώματός της. Έχουμε τις δυσκολίες μας, όπως καλά γνωρίζει ο Σεβασμιώτατος, αλλά πέρνουμε θάρρος, άγιοι αδελφοί, γιατί τις ίδιες δυσκολίες είχαν και οι Καρελιανοί, αφού με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Εκκλησία έχασε το ποίμνιό της. Και αν εμάς μάς έδιωξαν αλλόθρησκοι, αυτούς τους έδιωξαν χριστιανοί, οι οποίοι κατέλαβαν τα περισσότερα μέρη της Καρελιανής Εκκλησίας. Γι’ αυτό, μετά τον πόλεμο, η Εκκλησία της Καρελίας βρέθηκε χωρίς ναούς και ποίμνιο, αφού οι Καρελιανοί σκορπίστηκαν σε όλη τη Φιλλανδία. Και έτσι παίρνουμε κουράγιο να αγωνιστούμε και εμείς, όπως αναγκάστηκε τότε να αγωνιστεί η Εκκλησία της Φιλλανδίας και Καρελίας. Ευελπιστούμε ότι με τη χάρη του Θεού θα ανατείλουν καλύτερες μέρες».
Ακολούθως αντιφώνησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Λέων και δώθηκε η ευκαιρία να διεξαχθή διάλογος με τη συμμετοχή των Ιεραρχών, με αναφορά στην ιστορία και την οργάνωση της ορθόδοξης Εκκλησίας της Φιλλανδίας σήμερα. Ο Σεβασμιώτατος στην αντιφώνησή του, μεταξύ άλλων, είπε: «Πολλές φορές αυτές τις μέρες είχαμε μιλήσει για το Κυπριακό πρόβλημα και έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω για το θέμα της Καρελίας. Σε πολλά μέρη του κόσμου βλέπουμε να υπάρχουν τέτοια προβλήματα• πως, δηλαδή, ο άνθρωπος μπορεί να γίνεται βίαιος προς τον αδελφό του…Ως μέλη της Ευρωπαϊκής ένωσης έχουμε το δικαίωμα να αναζητούμε έργα και όχι μόνο κενά λόγια. Βέβαια, πάντοτε πρέπει να είμαστε έτοιμοι και ανοιχτοί για το διάλογο… Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Ποτέ δεν πρέπει να δεχθούμε ότι κάποιο πρόβλημα δεν έχει λύση… Με την υπομονή μπορούμε να λύσουμε κάθε πρόβλημα. Και όλα τα σύνορα τα οποία οι άνθρωποι έχουν καθορίσει στο τέλος-τέλος είναι μόνο προσωρινά. Μόνο όταν βλέπουμε την ιστορική πορεία κατανοούμε πως προχωράει η ζωή. Και αν οι σύγχρονες γενιές δεν μπορούν να λύσουν τα θέματά τους, ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουν οι γενιές του μέλλοντος.
Είναι χρήσιμο και απαραίτητο να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο Εκκλησιών. Ευχαριστώ το Μακαριώτατο και όλους εσάς που μας έχετε χαρίσει όλη τη φιλοξενία και ελπίζουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας. Εύχομαι σε όλους σας, όταν συμπληρώνετε τις ευθύνες και τα καθήκοντά σας στις επαρχίες σας να έχετε διπλή χαρά. Όλα τα έργα είναι αξιόλογα και σημαντικά, αλλά η εργασία που έχει τη μεγαλύτερη αξία είναι η διακονία. Γι\’ αυτό στις δικές σας εργασίες να διακονείτε το συνάνθρωπό σας. Στη χώρα μας γνωρίζουμε ότι η σωτηρία μας βρίσκεται στο διπλανό μας. Εν κατακλείδι, ως χριστιανοί ξέρουμε ότι δεν έχουμε εδώ την μένουσα πόλη, αλλά και ζητάμε την πόλη του μέλλοντος … στη ζωή, στην προσευχή, στα Μοναστήρια. Ο Χριστός εν τω μέσω ημών, αδελφοί, και έστι, και έσται εις αιώνας αιώνων».
Στη συνέχεια παρατέθηκε γεύμα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή. Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος με τους συνεργάτες του και συνοδευόμενοι από τον υπεύθυνο του Γραφείου Διεκκλησιαστικών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Θεοφ. Χωρεπίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, μετέβησαν για προσκύνημα στην Ιερά Μονή Σταυροβουνίου.
του Παύλου Χατζηπροδρόμου