Ιερά Μονή Οσίων Μάρθας και Μαρίας στην Grabarka
To έτος 1947 ιδρύθηκε η γυναικεία μονή Οσίων Μάρθας και Μαρίας στο Άγιο Όρος Grabarka. Η μοναστική κοινότητα άρχισε ν’ αναπτύσεται στο καθαγιασμένο εδώ και εκατοντάδες χρόνια από τις προσευχές των πιστών Όρος με τη θαυματουργό πηγή, που ρέει στους πρόποδες του.
Αρκετά χρόνια πριν το 1947, όταν αναπτύχθηκε μοναστική κοινότητα στο Όρος Grabarka, υπήρχαν στη περιοχή Podlasie χριστιανικά ιερά, όπως στο κοντινό Mielnik, όπου υπήρχε ναός αφιερωμένος στη Θεοτόκο (12ος αιώνας).
Όταν τον 13ο αιώνα επιδρομές Ταταρικών φύλων κατέστρεφαν την περιοχή του Mielnik, από το μέρος αυτό φυγαδεύτηκε στα δάση της περιοχής η θαυματουργή εικόνα του Σωτήρα Χριστού. Το Όρος Grabarka άρχισε να γίνεται γνωστό περί το έτος 1710 λόγω των θαυμάτων, που λάμβαναν χώρα εκεί. Γίνεται π.χ. λόγος για 10 000 άτομα, τα οποία σώθηκαν απο τις επιδημίες, που τότε αποδεκάτιζαν την περιοχή, βρίσκοντας καταφύγιο στο συγκεκριμένο μέρος. Το ίδιο έτος οι διασωθέντες απο την επιδημία ανέγειραν εκεί ξύλινο ναό.
Στα κατοπινά χρόνια τελούνταν στο ναό αυτό ευχαριστήριες προς τον Θεό λειτουργίες. Κατά την περίοδο της Α’ Πόλωνικής Δημοκρατίας (1569-1795) και μετά τους τρείς διαδοχικούς διαμελισμούς του πολωνικού κράτους μεταξύ της Πρωσίας, της Ρωσίας και της Αυστρο-Ουγγαρίας (1795-1918), η Grabarka παρέμεινε ένα σημαντικό τοπικό ιερό. Οι ορθόδοξοι των περιοχών του Wołyń, Podlasie, Chełm και Lublin βέβαια ξεκινούσαν για προσκυνήματα κυρίως στα μεγάλα ορθόδοξα μοναστήρια στο Żyrowice (στη σημερινή Λευκορωσία), στη Ławra Pieczerska (Κίεβο, Ουκρανία) και τη Ławra Uspienska (Poczajow, Ουκρανία).
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η διαφοροποίηση των συνόρων του πολωνικού κράτους δεν επέτρεπε τη αθρόα ροή πιστών προς τους μεγάλους αυτούς προσκυνηματικούς προορισμούς, που βρίσκονταν τώρα στην ΕΣΣΔ. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην αναγέννηση άλλων προσκυνηματικών προορισμών, που βρίσκονταν πλέον μέσα στα σύνορα του πολωνικού κράτους, όπως διαφοροποιήθηκε μετά τον πόλεμο.
Γι’ αυτόν κυρίως το λόγο, ο αρχιεπίσκοπος Τιμόθεος του Białystok, εγκαθίδρυσε το 1947 στο Όρος Grabarka τη γυναικεία μονή Οσίων Μάρθας και Μαρίας. Σύντομα, έλαβε χώρα το πρώτο προσκύνημα προς το μοναστήρι. Μέσ’ απο τέτοιες προσπάθεις έγινε δυνατή η γέννηση της πρώτης οργάνωσης Ορθόδοξης Νεολαίας σε κράτος του πρώην ανατολικού μπλόκ (1980).
Από τη δεκαετία του 1980 η Ορθόδοξη Αδελφότητα Νέων οργανώνει προσκυνήματα στο Όρος Grabarka κατά τους μήνες Μάϊο-Αύγουστο. Στις 19 Αυγούστου κάθε χρόνο λαμβάνει χώρα στο Όρος Grabarka η μεγαλύτερη συνάντηση ορθοδόξων στην Πολωνία και το μέρος αυτό έχει καταστεί το σύμβολο της Ορθοδοξίας στη σημερινή Πολωνία.
«Οι νέοι ορθώνουν σταυρούς γύρω από το ναό, προσεύχονται, ερωτούν τους πνευματικούς τους πατέρες, δημιουργούν φιλίες και συγκεκριμενοποιούν τα μελλοντικά τους σχέδια» (Anna Radziukiewicz, 10’38’’).
«Το μέρος αυτό ενσαρκώνει την πνευματική ιστορία της Εκκλησίας μας. Στο όρος αυτό προσευχήθηκαν πολλές γενεές· γι΄αυτό κι εσύ Νικόλα, Άννα, Μαρία, Γιάννη, ακουμπήστε τ’ αυτιά σας σ’ αυτά τα δέντρα, σ’ αυτή τη γή κι ακούστε τη φωνή αυτών, που για αιώνες προσέρχονταν και προσεύχονταν σ’ αυτό το μέρος. Αυτοί, όπως κι εσείς, προσδοκούσαν να γνωρίσουν τη μεγάλη Αλήθεια για τον αναστάντα Χριστό» (Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ Σάββας, 11’47’’).
Από το ντοκυμανταίρ “Monaster na Swietej Gorze Grabarce”
Παραγωγή: Telewizja Polska S.A. Oddział w Białymstoku (TVP 3) – 2006
Σενάριο: Jerzy Kalina (συνεργασία – Anna Radziukiewicz)
Φωτογραφία: Roman Wasiluk και Krzysztof Łętowski
Διεύθυνση Παραγωγής: Bartosz Barynów
Επεξεργασία κειμένου
με βάση το σενάριο του ντοκυμανταίρ: Μιχάλης Φαντάρος
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Μονής εδώ…