Η Εκκλησία της Κύπρου ανέκτησε τρεις κυπριακές εικόνες από τη Γερμανία

Η Εκκλησία της Κύπρου ανέκτησε τρεις κυπριακές εικόνες από τη Γερμανία

Οι εικόνες της Υπαπαντής του Χριστού (49εκ.Χ33εκ., 19ου αι.), της Πεντηκοστής (50εκ.Χ34εκ., 19ος αι.) και του Αγίου Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου (36εκ.Χ28εκ., 18ου αι.), εντοπίστηκαν τον περασμένο Απρίλιο να δημοπρατούνται σε δημοπρατικό οίκο του Ντύσελντορφ της Γερμανίας. Η Εκκλησία της Κύπρου αναγνωρίζοντας την κυπριακή προέλευσή τους από κατεχόμενους ναούς της Κύπρου έδρασε αποτελεσματικά, έγκαιρα και διακριτικά και κατόρθωσε να ανακτήσει τις τρείς αξιόλογες εικόνες.

Οι δύο πρώτες ανήκουν στην αγιογραφική σχολή του κρητικού αγιογράφου Ιωάννη Κορνάρου και χρονολογούνται στον 19ο αιώνα. Προέρχονται από το δωδεκάορτο του ιδίου εικονοστασίου. Στην εικόνα της Πεντηκοστής αναγράφεται η αφιερωματική επιγραφή: «Μνήσθητι Κύριε του δούλου σου Λοΐζου μετά παντός του οίκου αυτού».

Η εικόνα του Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου του 18ου αιώνα, είναι έργο της αγιογραφικής σχολής της Μονής του Αγίου Ηρακλειδίου και είναι αφιέρωμα ιερομονάχου του οποίου το όνομα έχει απολεσθεί. (Δέησις του δούλου του Θεού…. Ιερομονάχου)

Οι τρείς εικόνες παρελήφθησαν στις 2 Μαΐου 2017 από τον Διευθυντή του Γραφείου της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς στις Βρυξέλλες, Επίσκοπο Νεαπόλεως κ. Πορφύριο. Οι εικόνες εκτίθενται προσωρινά στον εκθεσιακό χώρο του Γραφείου της Εκκλησίας της Κύπρου τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς στις Βρυξέλλες και σύντομα θα επαναπατρισθούν στην Κύπρο.

Από την Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post