Ανακομιδή των λειψάνων του Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Στρατηλάτου (8 Ιουνίου)

Ανακομιδή των λειψάνων του Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Στρατηλάτου (8 Ιουνίου)

Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Μάρτυρος Καλλιόπης και εορτάζεται η Ανακομιδή των λειψάνων του Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Στρατηλάτου.

Η ανακομιδή των ιερών λειψάνων του τιμώμενου σήμερα Αγίου επαναφέρει στο προσκήνιο τη σχετική διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας περί των ιερών Λειψάνων και γενικώς περί των Ιερών κειμηλίων.

Το πανίερο γεγονός της ανακομιδής των λειψάνων ενός Αγίου είναι πολύ σημαντικό για τη ζωή της Εκκλησίας και την πνευματική ωφέλεια των πιστών. Αυτή η εμπειρία εκπηγάζει από την Ανάσταση του ιδίου του Θεανθρώπου, ο οποίος θανάτωσε το θάνατο και κήρυξε στον Άδη ζωή αιώνιο. Για το λόγο αυτό μάλιστα, υπάρχει ειδική ακολουθία της ανακομιδής των ιερών λειψάνων, πέρα από τη συγκεκριμένη ημέρα μνήμης του Αγίου.

Το σώμα του ανθρώπου δεν είναι φυλακή της ψυχής, ούτε κάτι το κακό και βδελυρό. Το δημιούργησε ο Θεός και ενεφύσησε σε αυτό «πνεύμα Θεού», άρα είναι ιερό. Η σωτηρία δεν είναι αποκλειστικά μόνο για την ψυχή του ανθρώπου, η οποία είναι ήδη αναστημένη με τη νίκη του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού κατά του θανάτου με την Ανάστασή Του, αλλά σώζεται ολόκληρη η ψυχοσωματική οντότητα του ανθρώπου ως ανεπανάληπτη εικόνα του Θεού.

Ακόμη, με την είσοδο του νεοφώτιστου στην Εκκλησία με το άγιο Βάπτισμα και το άγιο Χρίσμα, λαμβάνει ο άνθρωπος τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος και εξαγιάζεται ο όλος άνθρωπος.

Συνεπώς, όσες πρακτικές διευκολύνσεις κι αν οδηγούν στην απόφαση για καύση των ανθρωπίνων σωμάτων δεν είναι ικανές να καταλύσουν αυτή την αλήθεια και διδασκαλία της Εκκλησίας, περί του ανθρωπίνου προσώπου.

Σἠμερα, μεταξύ άλλων ναών του Μεγαλομάρτυρα Θεοδώρου του Στρατηλάτου, πανηγυρίζει ο Καθεδρικός Ναός της Μητροπόλεως Πάφου καθώς και η κοινότητα Αγίου Θεοδώρου Αγρού.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post