Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’: Πρόσκληση στην τελετή λήξης της έκθεσης «Κυπριακῷ τῷ τρόπῳ – Maniera Cypria»

Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’: Πρόσκληση στην τελετή λήξης της έκθεσης «Κυπριακῷ τῷ τρόπῳ – Maniera Cypria»

Το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και η Ιταλική Πρεσβεία σάς προσκαλούν σε εκδήλωση υπό την αιγίδα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς – 2018, των 40χρονων του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και με την ευκαιρία της λήξης της Έκθεσης «Κυπριακῷ τῷ τρόπῳ – Maniera Cypria. Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018, στις 7 μ.μ. στους χώρους του Βυζαντινού Μουσείου στη Λευκωσία. 

Στην Εκδήλωση για την λήξη της Έκθεσης «Κυπριακῷ τῷ τρόπῳ – Maniera Cypria», οποία εγκαινιάσθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2017 και θα τερματισθεί στις 25 Ιανουαρίου 2018, θα γίνουν δύο διαλέξεις: η πρώτη «H ζωγραφική παραγωγή του 13ου αιώνα στην Κύπρο ανάμεσα σε δύο κόσμους» θα δοθεί από τον δρα Ιωάννη Ηλιάδη, Διευθυντή Βυζαντινού Μουσείου και Πινακοθήκης Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ ́, και η δεύτερη με τίτλο «H ζωγραφική παραγωγή του 13ου αιώνα στην Ιταλία και οι σχέσεις της με την Κύπρο» θα δοθεί από τον δρα Michele Bacci, Καθηγητή Ιστορίας Μεσαιωνικής Τέχνης του Πανεπιστημίου του Φριβούργου. 

Την Εκδήλωση θα χαιρετίσουν  ο κ. Andrea Cavallari, Πρέσβης της Ιταλίας στην Κύπρο, ο κ. Αντρέας Κεττής, Επικεφαλής Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, κ.κ. Χρυσόστομος Β ́, Πρόεδρος Δ. Σ. Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ ́.

Θα ακολουθήσει ξενάγηση στην Έκθεση ¨Κυπριακώ τω τρόπω” και δεξίωση.

 

Η Έκθεση “Κυπριακ τ τρόπManiera Cypria. H ζωγραφική του 13ου αιώνα στην Κύπρο ανάμεσα σε δύο κόσμους” 

Ο 13ος αιώνας, με την υποταγή και κατάτμηση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (1204 και εξής) από τους σταυροφόρους της Δύσης, αποτελεί καίρια καμπή στην εξέλιξη της βυζαντινής τέχνης εν γένει. Στην Κύπρο, κατεχόμενη ήδη από το 1191 από τους σταυροφόρους και με την αυτοκέφαλη Εκκλησία της να υποδουλώνεται στον Πάπα της Ρώμης σύμφωνα με την Κυπριακή Διάταξη, γνωστή ως bulla Cypria, η καλλιτεχνική καμπή είναι επίσης εμφανής και με τοπικές ιδιοτυπίες.

Η Έκθεση «Κυπριακῷ τῷ τρόπῳ – Maniera Cypria» είχε σκοπό να αναδείξει τη ζωγραφική της Κύπρου κατά τον 13ο αιώνα και τους τρόπους καλλιτεχνικής συμβίωσης ανάμεσα στους δύο κόσμους, Ανατολής και Δύσης, στα έργα της περιόδου. Μέσα από τις φορητές εικόνες που παρουσιάζονται στην Έκθεση, αλλά και σε συνδυασμό με άλλα έργα ζωγραφικής ή άλλων καλλιτεχικών κλάδων, αναλύθηκαν οι παράμετροι που επηρεάζουν την καλλιτεχνική παραγωγή της περιόδου: το πολιτισμικά ποικιλόχρωμο περιβάλλον που δημιουργείται στην Κύπρο τον πρώτο αιώνα της φραγκικής κατάκτησης του νησιού, η εγκατάσταση της Λατινικής Εκκλησίας, η παρουσία Δυτικών καλλιτεχνών, αλλά και προσφύγων από τη Συρία, την Παλαιστίνη, ενδεχομένως και από την ίδια την Κωνσταντινούπολη, τά ελληνικά βασίλεια ή τα Δεσποτάτα. Σκοπός της Έκθεσης είναι η αισθητοποίηση, πως η τέχνη αυτής του πρώτου περίπου αιώνα από την φραγκική κατάκτηση της Κύπρου (1191-1300) είναι συνέχεια της πλούσιας βυζαντινής τέχνης της υστεροκομνήνειας περιόδου, με λίγο ή πολύ γόνιμη, επιδέξια ανάμιξη και ξένων στοιχείων, που εντοπίζονται σε δευτερεύοντα σημεία των συνθέσεων. 

Για την καλλιτεχνική παραγωγή του 13ου αιώνα στην Κύπρο έχουν ετοιμαστεί ειδικά κεφάλαια στον δίγλωσσο Κατάλογο της Έκθεσης (Ελληνικά-Αγγλικά) από εκλεκτούς ερευνητές (Δ.Δ. Τριανταφυλλόπουλος, Κ. Βαφειάδης, Χαρ. Χοτζάκογλου, Χρ. Χατζηχριστοδούλου και Ι. Ηλιάδης). Στην Έκθεση παρουσιάζονται εικόνες από την πλούσια συλλογή του Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, αλλά και εικόνες από όλη την Κύπρο που παραχωρήθηκαν από τις Μητροπόλεις Μόρφου, Λεμεσού και Πάφου.

Η Έκθεση, που επιμελήθηκε ο διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου, δρ Ιωάννης Ηλιάδης, διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από το θάνατο του Εθνάρχη Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄. Η Έκθεση εντάχθηκε στα προγράμματα του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού για τον θρησκευτικό Τουρισμό και αποτέλεσε μια από τις επίσημες εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος 2017. 

Κυπριακώ τω τρόπωΚυπριακώ τω τρόπω 2

Print Friendly, PDF & Email

Share this post