Εκδήλωση με θέμα: «Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά στην Κύπρο: η Καταστροφή θρησκευτικών μνημείων». Βρυξέλλες, 27 Μαρτίου 2018
Με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ-S&D) διοργανώθηκε εκδήλωση (27 Μαρτίου 2018) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τίτλο «Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά στην Κύπρο: η καταστροφή θρησκευτικών μνημείων» στα κατεχόμενα, με έκθεση φωτογραφίας και μουσική συναυλία. Οι 30 φωτογραφίες της έκθεσης παραχωρήθηκαν από το Γραφείο της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κύπρου στην ΕΕ και παρουσιάζουν κυρίως συλημένες εκκλησίες, εικόνες και κοιμητήρια στα κατεχόμενα, ενώ ο καταξιωμένος συνθέτης Γιώργος Θεοφάνους παρουσίασε μέρος από το μουσικό του έργο «Κυπραία Φωνή».
Στην κατάμεστη αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρέστησαν εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, αντιπρόσωποι Εκκλησιών—μεταξύ αυτών ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Αχαΐας κ. Αθανάσιος εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πατήρ Γεώργιος Valcu εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου Ρουμανίας στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρσινόης κ. Νεκτάριος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου, Γαλλίας και Λουξεμβούργου της Συροϊακωβιτικής εκκλησίας κ. Γεώργιος—, ιερείς και λαϊκοί προσκεκλημένοι από Κύπρο, καθώς και πλήθος ενδιαφερόμενων Ευρωπαίων και ομογενών. Οι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν φωτογραφικά ντοκουμέντα από το αρχείο και τα εκθέματα της Συνοδικής Επιτροπής Μνημείων και Τέχνης της Εκκλησίας της Κύπρου, που τεκμηριώνουν την πολιτιστική γενοκτονία των τελευταίων 44 ετών στην κατεχόμενη Κύπρο.
Η φωτογραφική έκθεση πλαισιώθηκε από τον χαιρετισμό του Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη, ο οποίος τόνισε ότι στην Κύπρο συνεχίζεται ένα έγκλημα εναντίον της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς που πρέπει άμεσα να διευθετηθεί, και τις ομιλίες των:
Fabio Massimo Castaldo, Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος κατήγγειλε απερίφραστα την Τουρκία για το διαπραττόμενο έγκλημα·
Cecilia Wikström, Σουηδής ελληνίστριας, ευρωβουλευτού και Προέδρου των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, η οποία επεσήμανε ότι δεν επιτρέπεται να αφήσουμε την Τουρκία να εξαφανίσει την Ιστορία του νησιού, διότι «χωρίς παρελθόν δεν υπάρχει μέλλον», και έκλεισε με τον στίχο–ευχή «Θα πάμε όλοι πίσω στην Αμμόχωστο»· και
Jens Nymand—Christensen, εκπροσώπου της Επιτροπής (Κομισιόν), ο οποίος δήλωσε ότι αυτά τα πανέμορφα μνημεία τέχνης ανήκουν σε όλους τους Ευρωπαίους, και ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει τις προσπάθειες συντήρησης και αναστήλωσης.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος απηύθυνε χαιρετισμό, καλώντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να εντείνουν τις προσπάθειες για τερματισμό της βεβήλωσης ενάντια στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και μνήμη. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «σήμερα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου πέραν των 77 θρησκευτικών μνημείων έχουν μετατραπεί σε τζαμιά, 28 βρίσκονται μέσα σε στρατόπεδα ή στρατιωτικές ζώνες του τουρκικού στρατού, ενώ άλλα έχουν μετατραπεί σε πολιτιστικά κέντρα, αποθήκες, σταύλους, γηροκομείo… Η κυπριακή πολιτιστική κληρονομιά δεν ανήκει μόνο στους ελληνοκυπρίους, τουρκοκυπρίους, αρμενίους, μαρωνίτες και λατίνους κατοίκους της Κύπρου. Είναι κληρονομιά ευρωπαϊκή και παγκόσμια.»
Ακολούθησε συναυλία με τίτλο «Κυπραία Φωνή» του διακεκριμένου συνθέτη Γιώργου Θεοφάνους, ο οποίος μελοποίησε Κυπρίους ποιητές και δημώδη ποίηση της νήσου, συνοδευόμενος από τις φωνές της Ευρυδίκης και του Κωνσταντίνου Χριστοφόρου. Οι συγκινητικές ερμηνείες των γνωστών καλλιτεχνών, η δύναμη και η ομορφιά της κυπριακής διαλέκτου, των στίχων και της ιστορίας πίσω απ’ αυτούς, προκάλεσαν ενθουσιασμό όχι μόνο στους ομογενείς αλλά και στους παρευρισκόμενους Ευρωπαίους.