Iερά Μητρόπολις Κυρηνείας: Έλευση Ιερού Λειψάνου του Αποστόλου Βαρνάβα στον Μητροπολιτκό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα (31 Μαΐου – 13 Ιουνίου 2018)

Iερά Μητρόπολις Κυρηνείας: Έλευση Ιερού Λειψάνου του Αποστόλου Βαρνάβα στον Μητροπολιτκό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα (31 Μαΐου – 13 Ιουνίου 2018)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Έλευση Ιερού Λειψάνου του Αποστόλου Βαρνάβα στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό

Ενημερώνουμε τους ευλαβείς Χριστιανούς ότι κατά τους πανηγυρικούς εορτασμούς προς τιμήν του αγίου ενδόξου αποστόλου Βαρνάβα, που θα πραγματοποιούνται στην Κοινότητα Κοκκινοτριμιθιάς από 31 Μαΐου – 13 Ιουνίου, θα τελούνται καθημερινά ιερές ακολουθίες προς ενίσχυσιν του πνευματικού μας αγώνα.

Ο πανηγυρίζων Ιερός Μητροπολιτικός Ναός θα παραμένει ανοικτός καθημερινά από τις 3:30 μ.μ. – 8:30 μ.μ. (ως και κατά τις πρωϊνές ιερές ακολουθίες). Το πρόγραμμα θα το βρείτε στο Ναό και στο διαδίκτυο.

Η υποδοχή του Ιερού Λειψάνου θα γίνει στο προαύλιο του Ναού την Πέμπτη 31 Μαΐου 2018, και ώρα 6:30 μ.μ.

Εκ του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ – ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ   ΚΟΚΚΙΝΟΤΡΙΜΙΘΙΑΣ

ΙΟΥΝΙΟΣ 2018 –   ΙΕΡΟΣ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ  ΝΑΟΣ  ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ  ΒΑΡΝΑΒΑ                                               

  ΗΜΕΡΑ ΩΡΕΣ ΙΕΡΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΚΑΙ ΕΟΡΤΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΓΙΟΙ
Την Πέμπτη 31 Μαΐου 2018, στις 6.30 βράδυ, θα υποδεχθούμε με επικεφαλής τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κυρηνείας και Πνευματικό μας Πατέρα κ.κ. Χρυσόστομο  τμήμα του Ιερού Λειψάνου του Αποστόλου Βαρνάβα στον Ιερό Μητροπολιτικό  Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα Κοκκινοτριμιθιάς, το οποίο θα μεταφέρει από την Ιερά Μονή Παναγίας Κύκκου, ο  Έφορος αυτής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αγαθόνικος. Αμέσως μετά την άφιξη του Ιερού Λειψάνου του Αποστόλου Βαρνάβα,  θα ψαλεί  Παράκληση στον Απόστολο Βαρνάβα.
01 Παρασκευή 7.00 βράδυ Αγιασμός
02 Σάββατο 7.00- 7.45 βράδυ Μέγας Εσπερινός
03 ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

7.00–9.45 πρωί

Όρθρος και Θεία Λειτουργία.***  Άγιοι Πάντες. *** Άγιοι Λουκιλλιανός και Παύλα.
03 Κυριακή 7.00 βράδυ Παράκληση στον Απόστολο Βαρνάβα.
04 Δευτέρα 7.00 βράδυ Παράκληση στον Απόστολο Βαρνάβα.
05 Τρίτη 7.00 βράδυ Παράκληση στην Αγία Μαρίνα.
06 Τετάρτη 7.00 βράδυ Άγιον Ευχέλαιο.
07 Πέμπτη 7.00 βράδυ Παράκληση στην Θεοτόκο Μαρία.
08 ΒΡΑΔΥΝΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ Παρασκευή       9.00 βράδυ Εσπερινός, Όρθρος και Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Αγαθονίκου Κυκκώτη. *** Άγιος Θεόδωρος.*** Άγιος Κύριλλος.
09 Σάββατο 7.00- 7.45 βράδυ Μέγας Εσπερινός
10 ΚΥΡΙΑΚΗ  2η (Β΄) Ματθαίου 7.00–9.45 πρωί Όρθρος και Θεία Λειτουργία.*** Άγιοι Αλέξανδρος και Αντωνίνη.
10 Κυριακή 7.00 βράδυ Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός Αποστόλου Βαρνάβα, προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κυρηνείας κ.κ. Χρυσοστόμου
11 Δευτέρα 6.45 πρωί Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προς τιμήν του Αγίου Αποστόλου Βαρνάβα.
11 Δευτέρα 7.00 βράδυ Παράκληση στον Απόστολο Βαρνάβα.
12 Τρίτη 7.00 βράδυ Παράκληση στην Αγία Μαρίνα.
13 Τετάρτη 7.00 βράδυ Παράκληση στην Θεοτόκο Μαρία.
16 Σάββατο 7.00- 7.45 βράδυ Μέγας Εσπερινός
17 ΚΥΡΙΑΚΗ  3η (Γ΄) Ματθαίου 7.00–9.45 πρωί Όρθρος και Θεία Λειτουργία.*** Άγιος Τύχων.*** Προφήτης Ελισσαίος (14/06). *** Άγιος Αυγουστίνος (15/06).*** Αγία Μόνικα (15/06).*** Απόστολος Ιούδας ο Αδελφόθεος (19/6).***
23 Σάββατο 7.00- 7.45 βράδυ Μέγας Εσπερινός
24 ΚΥΡΙΑΚΗ  3η (Γ΄) Ματθαίου 7.00–9.45 πρωί Όρθρος και Θεία Λειτουργία.*** Το Γενέθλιον του Τιμίου Προδρόμου. *** Παναγία η Μυρτιδιώτισσα. *** Νεομάρτυς Παναγιώτης.***
27 Τετάρτη 8.00 πρωί ΙΔΡΥΜΑ «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» ΚΟΚΚΙΝΟΤΡΙΜΙΜΙΑΣ : ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΘΕΟΤΟΚΟ ΚΑΙ ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 
28 Πέμπτη 7.00-7.45 βράδυ Εσπερινός
29 Παρασκευή 7.00-8.30 πρωί Όρθρος και Θεία Λειτουργία.*** Άγιοι Πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος. *** Η Σύναξις των 12 Αποστόλων (30/06).
 
Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ: Οι Απόστολοι Βαρνάβας και Παύλος, σταλμένοι από το Άγιο Πνεύμα, κατέβηκαν στη Σελεύκεια και από εκεί με πλοίο πήγαν στην Κύπρο. Όταν έφτασαν στη Σαλαμίνα της Κύπρου, κήρυτταν τον λόγο του Θεού στις συναγωγές των Ιουδαίων. Βοηθό είχαν μαζί τους τον Ιωάννη. Αφού διέσχισαν το νησί έφτασαν στην Πάφο. Εκεί βρήκαν κάποιο μάγο ψευδοπροφήτη Ιουδαίο, που λεγόταν Βαριησούς. Αυτός ήταν φίλος του ανθύπατου Σέργιου Παύλου, που ήταν άνθρωπος συνετός. Ο Σέργιος Παύλος προσκάλεσε τον Βαρνάβα και τον Σαύλο και ζήτησε να ακούσει τον λόγο του Θεού. Αλλά ο Ελύμας ο μάγος – γιατί έτσι μεταφράζεται το όνομα του- τους αντιστεκόταν και προσπαθούσε να εμποδίσει τον ανθύπατο να πιστέψει. Τότε ο Σαύλος, που λεγόταν Παύλος, πλημμυρισμένος από το Άγιο Πνεύμα, τον κοίταξε διαπεραστικά και του είπε: « Γιε του διαβόλου! Είσαι γεμάτος από κάθε είδους πονηριά και ραδιουργία και πολεμάς καθετί το καλό. Δεν θα πάψεις να διαστρεβλώνεις τους ίσιους δρόμους του Θεού; Τώρα το χέρι του Κυρίου θα πέσει πάνω σου: θα τυφλωθείς και για ένα διάστημα δεν θα βλέπεις ήλιο». Την ίδια στιγμή έπεσε πάνω του ομίχλη και σκοτάδι, και άρχισε να περιφέρεται εδώ κι εκεί ζητώντας να τον χειραγωγήσουν. Τότε ο ανθύπατος, όταν είδε αυτό που έγινε , πίστεψε, διότι ήταν βαθιά εντυπωσιασμένος από τη δύναμη που είχε η διδασκαλία του Κυρίου. (Πράξεις 13:1-13)  

 

Αρχιμανδρίτης Πατήρ Γεώργιος Νικολάου 99099065        ***Πατήρ Παναγιώτης Χριστοδούλου 99290568                                       Πατήρ Μαρίνος Στυλιανού, 99653573                                * * * Ιερά Μητρόπολις Κυρηνείας: 22444242
  ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ   ΙΟΥΝΙΟΣ 2018                                  ΕΞΑΡΧΙΑ ΛΑΠΗΘΟΥ& ΚΑΡΑΒΑ***ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΜΜΑΡΙ & ΚΟΚΚΙΝΟΤΡΙΜΙΘΙΑΣ                                                    ΙΕΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ*** ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΟΚΚΙΝΟΤΡΙΜΙΘΙΑΣ

Μητροπολίτης Κυρηνείας: Πανιερώτατος κ.κ. Χρυσόστομος    τηλέφωνο: (357) 22444242

 
           

 

    Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ(11 ΙΟΥΝΙΟΥ)

Ο Απόστολος  Βαρνάβας γεννήθηκε στην Κύπρο τον 1ο μ.Χ. αιώνα. Ήταν Εβραϊκής καταγωγής και το πραγματικό του όνομα ήταν Ιωσής ή Ιωσήφ.  Όταν ακολούθησε το Χριστό και έγινε ένας από τους μαθητές του, έδωσε την περιουσία του στους πτωχούς, γι’ αυτό  μετονομάστηκε σε «Βαρνάβας», που σημαίνει “γιος της χαράς και της παρηγορίας», επίσης «ήταν άνθρωπος αγαθός και γεμάτος Άγιο Πνεύμα και πίστη» (Πράξεις 11:24), γι’ αυτό δίκαια θεωρείται ίσος των 12 και πρώτος μεταξύ των 70 Αποστόλων.

 

Μετά το διωγμό τού Πρωτομάρτυρα Στεφάνου, ο Βαρνάβας στάλθηκε από τους Αποστόλους στην Αντιόχεια της Συρίας για να κηρύξει το λόγο του Θεού. Εκεί άρχισε και το αποστολικό του έργο. Το 45 μ.Χ. ταξιδεύει μαζί με τον Απόστολο Παύλο και τον ανιψιό του Μάρκο στη Κύπρο και την Μικρά Ασία όπου και κηρύσσουν το Ευαγγέλιο. Ακόμη συμμετέχει στην Αποστολική Σύνοδο.   Το 50 μ.Χ επέστρεψε στην Κύπρο με τον ανιψιό του  Μάρκο και με έδρα τη Σαλαμίνα επέβλεψε την εξάπλωση του Χριστιανισμού στην Κύπρο.  Το 57 μ.Χ. ο Βαρνάβας βασανίστηκε και λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου από τους Εβραίους στη Σαλαμίνα. Οι μαθητές του και ο Μάρκος τον έθαψαν κρυφά σε ένα ρωμαϊκό τάφο.

                                                                

Όταν ο  Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας επεδίωξε να καταργήσει το αυτοκέφαλο της  Εκκλησίας της Κύπρου, οι Κύπριοι Αρχιερείς κατήγγειλαν την επέμβαση στην  3Η Οικουμενική Σύνοδος που συνήλθε στην Έφεσο το 431μΧ. Η Οικουμενική αυτή Σύνοδος κατοχύρωσε το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου με τον 8ο κανόνα της, διότι είχε ιδρυτή Απόστολο.  Το 478 μ.Χ., ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Ανθέμιος κατόπιν οράματος βρήκε τον τάφο και το λείψανο του Αποστόλου Βαρνάβα, στο στήθος τού οποίου υπήρχε  αντίγραφο τού κατά Ματθαίον Ευαγγελίου. Το Ευαγγέλιο τούτο πρόσφερε  ο Αρχιεπίσκοπος  Ανθέμιος στον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ζήνωνα, ο οποίος παραχώρησε τα γνωστά τρία αυτοκρατορικά προνόμια στον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο Κύπρου: (α) να υπογράφει με κόκκινο μελάνι (=κιννάβαρι), (β) να φέρει κατά τις ιεροτελεστίες πορφυρούν μανδύα και (γ) να κρατεί, αντί της επισκοπικής πατερίτσας, αυτοκρατορικό σκήπτρο. Ο Άγιος Απόστολος Βαρνάβας αξίως αναγνωρίζεται και τιμάται ως  ο ιδρυτής, θεμελιωτής και προστάτης της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Την Πέμπτη 31 Μαΐου 2018 η ώρα 6.30 μ.μ. ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας                              κ.κ. Χρυσόστομος θα υποδεχθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα τεμάχιο του σεπτού και ιερού Λειψάνου του Αγίου Ενδόξου και Πανευφήμου Αποστόλου Βαρνάβα, το οποίο θα μεταφερθεί στον Ιερό μας Ναό από την Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή  Μονή Παναγίας του Κύκκου.

Το τεμάχιο του σεπτού ιερού Λειψάνου του Αγίου Αποστόλου Βαρνάβα θα παραμείνει στον Ιερό μας Ναό για ευλογία και προσκύνηση από τους πιστούς μέχρι και τις 13 Ιουνίου 2018. Τις καθημερινές ο Ιερός Ναός θα είναι ανοικτός από τις 3.30 μ.μ.- 8.30 μ.μ.  Τις Κυριακές και την ημέρα της εορτής του Αποστόλου Βαρνάβα ο Ιερός Ναός θα είναι ανοικτός από τις 6.30 πρωί μέχρι τις 9.00 το βράδυ.

 

ΑΠΟΛΥΤΙΚΟΝ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ . (Ηχος α΄: Τους τρεις μεγίστους φωστήρας..).                                                                   *** Το μέγα κλέος της Κύπρου, της Οικουμένης τον κήρυκα, των Αντιοχέων τον πρώτον, της χριστωνύμου κλήσεως  αρχιτέκτονα, της Ρώμης τον κλεινόν εισηγητήν, και θείον των εθνών σαγηνευτήν, το της χάριτος δοχείον, τού Παρακλήτου Πνεύματος τον επώνυμον, απόστολον τον μέγαν, τον τού θείου Παύλου συνέκδημον, των εβδομήκοντα πρώτον, των δώδεκα ισοστάσιον· πάντες συνελθόντες σεπτώς οι πιστοί, τον Βαρνάβαν άσμασι στέψωμεν, πρεσβεύει γαρ Κυρίω , ελεηθήναι τας ψυχάς ημών.

      ΚΟΝΤΑΚΙΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ.                 (Ηχος β΄. Τοις των αιμάτων σου.)                                                                              *** Των ευλαβώς προσκυνούντων τον τάφον σου και δεχομένων ευχάς τας αόκνους σου, πνευματοφόρε Βαρνάβα, Απόστολε, τους λογισμούς τους ατάκτους κατάστειλον και πάθη χαμαίζηλα πράϋνον. 

 

    ΜΕΓΑΛΥΝΑΡΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ                                                               

***Χαίροις, νήσου Κύπρου ο φωτιστής, χαίροις, ο επόπτης, ο ακέστωρ και αρωγός  ταύτης, και απάντων ο βοηθός, Βαρνάβα των προφερόντων κλήσιν την παναγίαν σου.

***Χαίροις, θείου Παύλου ο συνεργός, χαίροις, χριστοκήρυξ, παρακλήσεως ο υιός, χαίροις, Εκκλησίας της Κύπρου ωραιότης, Απόστολε Βαρνάβα, πίστεως έρεισμα.

***Τάφον σου τον βλύζοντα δαψιλώς άπασιν ιάσεις προσκυνούντες πανευλαβώς σε παρακαλούμεν∙ ειρήνευσον ευχαίς σου, Βαρνάβα, την Εκκλησίαν Κύπρου τιμώσαν σε.                                                        

Print Friendly, PDF & Email

Share this post