Την έναρξη του 9ου Διεθνούς Οικολογικού Συμποσίου στο Μουσείο της Ακρόπολης κήρυξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Την έναρξη του 9ου Διεθνούς Οικολογικού Συμποσίου στο Μουσείο της Ακρόπολης κήρυξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

«Ήδη από την έναρξη της ενασχόλησής μας με οικολογικά θέματα, υπογραμμίσαμε τη συνάφεια των περιβαλλοντικών και των κοινωνικών προβλημάτων, ως και την ανάγκη να προσεγγίζονται αυτά σε συνάρτηση το ένα με το άλλο και με συνεργασία όλων. Η συντήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ο σεβασμός και η διακονία των συνανθρώπων μας, είναι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος» ανέφερε στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Οικολογικού Συμποσίου, «Για μια πιο πράσινη Αττική: Συντηρώντας τον πλανήτη και προστατεύοντας τους κατοίκους του», κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας επισήμανε πως υπάρχει πάντοτε μια απτή και τοπική διάσταση στην μέριμνα για την Κτίση και συμπλήρωσε: «Εδώ βρίσκεται η εξήγηση για τον τίτλο του Συμποσίου μας, “Προς μία πιο πράσινη Αττική”. Γιατί, ενώ έχουν γίνει πολλά στον τομέα της ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην ωραία αυτή χώρα, πολλά μένουν ακόμη να γίνουν με στόχο, για παράδειγμα, να μειωθεί η απόθεση σκουπιδιών στις βουνοπλαγιές της Αττικής, με τους απαράδεκτους σκουπιδότοπους, και να βρεθεί λύση στην αδικαιολόγητη συσσώρευση πλαστικών στο βυθό της θάλασσας που την περιβρέχει, η οποία απειλεί την ενάλια ζωή. Ας μη λησμονούμε ότι, όπως σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας ζει στην Αττική, περισσότερο από το 50% των απορριμμάτων που πέφτουν στη θάλασσα βρίσκονται στην περιοχή γύρω από τον Σαρωνικό».

Επιπρόσθετα, ο Παναγιότατος σημείωσε ότι «όλοι καλούμαστε να εξετάσουμε, αλλά και να αλλάξουμε την καταναλωτική μας συμπεριφορά και να μάθουμε να δρούμε από κοινού για χάρη του πλανήτη μας και προς όφελος των κατοίκων του».

«Στόχος μας», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, «είναι να προτείνουμε μία απάντηση στην οικολογική κρίση, βασισμένη στην κοινή δράση, συνηγορώντας παράλληλα για ένα βιώσιμο πλανήτη και για κοινωνική δικαιοσύνη για την ανθρωπότητα, ως ιερή παρακαταθήκη για όλους τους ανθρώπους, και ιδίως για τα παιδιά μας».

«Η Ελλάδα εργάζεται για μια νέα, δίκαιη και βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία, που διασφαλίζει την ισορροπία μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης καθώς και προστασίας του περιβάλλοντος της χώρας» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Εκ μέρους του πρωθυπουργού της χώρας Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Αμανατίδης καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες στο 9ο Διεθνές Οικολογικό Συμπόσιο «Προς μία πιο πράσινη Αττική: Διασώζοντας τον πλανήτη και προστατεύοντας τους κατοίκους του» εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του, που είναι ανάμεσά παραβρέθηκαν ηγετικές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της θρησκείας , της οικολογίας και της επιστήμης.

Αναφερόμενος στον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είπε πως είναι διακεκριμένος στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης, σε παγκόσμιο επίπεδο, στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της επίτευξης της παγκόσμιας ειρήνης, στο πλαίσιο της μέριμνας για ανάπτυξη συνεργασιών προς αντιμετώπιση των πολύπλοκων προκλήσεων της εποχής μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως είναι γνωστό σε όλους ότι οι πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου, «που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος, έχουν ως αποτέλεσμα την προσέγγιση της θρησκείας με την επιστήμη, προσδιορίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος ως πνευματική ευθύνη και τονίζοντας ταυτόχρονα την στενή αλληλεξάρτηση της ανθρωπότητας και της φύσης».

Ουσιαστικά, τόνισε ο κ. Αμανατίδης, «ευλογώντας την συνεργασία των θρησκειών και των επιστημών προώθησε σε παγκόσμιο επίπεδο το πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, που είναι το ζητούμενο στην αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών και όχι μόνο, προκλήσεων» και συμπλήρωσε:

«Η πολυετής προσωπική συμβολή του Παναγιότατου στην αντιμετώπιση τέτοιων προκλήσεων επέφερε την επίτευξη ορισμένων σημαντικών βημάτων της ανθρωπότητας προς «την διατήρηση του πλανήτη και την προστασία του κόσμου», όπως για παράδειγμα την Συμφωνία των Παρισίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Συνεχίζοντας ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος και αναγνωρίζει το ευρύ φάσμα των επιπτώσεων που προκαλούν τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα. «Η χώρα μας εργάζεται συστηματικά για την αντιμετώπιση τους και προς τούτο υποστηρίζει σταθερά την ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών και την ενδυνάμωση των συνεργειών των υπαρχουσών διεθνών και περιφερειών πολιτικών και προγραμμάτων, ενώ παράλληλα, προωθεί την συνοχή των εθνικών τομεακών πολιτικών» προσέθεσε.

Επίσης, όπως σημείωσε, υποστηρίζει σταθερά όλες τις πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην βελτίωση της ευημερίας των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο καθώς και στην προώθηση βιώσιμου μέλλοντος για τον πλανήτη μας και τις επόμενες γενιές.

Καταληκτικά, τόνισε πως η χώρα μας παραμένει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της Συμφωνίας των Παρισίων και εργάζεται προς επίτευξη των στόχων μετριασμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που της αναλογούν για το 2030 και επισήμανε:

«Εκτιμώντας ότι η κλιματική προστασία και η οικονομική ανάπτυξη δεν αποτελούν αντίθετες έννοιες, αποσκοπεί, μαζί με τα υπόλοιπα κ-μ της ΕΕ, στην μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών, κλιματικά ανθεκτική, η οποία αναμένεται να ωθήσει την ανάπτυξη, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να ενισχύσει την βιωσιμότητα».

Στη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι υπουργοί Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης και Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. «Είναι μεγάλη μας χαρά να υποδεχόμαστε τον Παναγιότατο Πατριάρχη, γνωστό και ως «πράσινο Πατριάρχη», την ημέρα του περιβάλλοντος. Μία ακόμα θετική πρωτοβουλία της Εκκλησίας, η οποία έχει μια ισχυρή παράδοση περιβαλλοντικών παρεμβάσεων τα τελευταία χρόνια» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σταθάκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε πως «ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να ακούσουμε έναν προβληματισμό γύρω από τα οικολογικά ζητήματα, από ηγέτες της θρησκευτικής κοινότητας, με επικεφαλής τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Είναι εντυπωσιακό σε πόσα σημεία συγκλίνουν οι επισημάνσεις με αυτές της επιστημονικής κοινότητας, και είναι αυτά που νομίζω φέρνουν πολύ κοντά την εκπαίδευση και τον προβληματισμό της Εκκλησίας γύρω από τα θέματα του περιβάλλοντος, αναδεικνύοντας ένα σημαντικό στοιχείο της παιδείας μας. Είχα τη χαρά να ακούσω έναν προβληματισμό από πάρα πολλούς θρησκευτικούς ηγέτες».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν η προστασία του περιβάλλοντος προϋποθέτει παιδεία, απάντησε: «Είναι ένα πιο διαλεκτικό σχήμα και η παιδεία πρέπει να έχει αυτό το στοιχείο συνεχώς. Κυρίως ένα πράγμα που αντανακλάται και στον τίτλο του συνεδρίου. Και αυτό είναι προστατεύοντας τους ανθρώπους. Το είπε και ο Παναγιότατος Πατριάρχης, ότι αν βγάλουμε τους ανθρώπους από το κάδρο, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για θέματα περιβάλλοντος».

Κατά την έναρξη του Συμποσίου διαβάστηκαν μηνύματα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, του Πάπα Ρώμης, του Αρχιεπισκόπου Καντουαρίας καθώς και διεθνών οργανισμών που δραστηριοποιούνται για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση του διαλόγου μεταξύ θρησκειών και πολιτισμών.

Στην αποψινή εκδήλωση παρέστησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης, ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο α ́ αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, ο επίσκοπος Θεσπιών Συμεών, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, οι υπουργοί Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γεώργιος Λαμπρούλης, ως εκπρόσωπος του γεν.γραμματέα του κόμματος, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Καρανικόλας, ως εκπρόσωπος της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, και πλήθος επισήμων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

Share this post