Μνήμη του Οσίου Ονουφρίου του Αιγυπτίου (12 Ιουνίου)

Μνήμη του Οσίου Ονουφρίου του Αιγυπτίου (12 Ιουνίου)

Χριστός Ανέστη!

Σήμερα η Εκκλησία εορτάζει την απόδοση του Πάσχα. Τελούμε την ακολουθία της Αναστάσεως, αφού συμπληρώνεται ο κύκλος των ημερών και γίνεται η απόδοση-ολοκλήρωση, όπως ονομάζεται, της εορτής του Πάσχα. Βέβαια, κάθε Σάββατο απόγευμα με τον Εσπερινό και Κυριακή με τον όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, οι Χριστιανοί ζουν διαρκώς το γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού. Αφού στο ιστορικό και θαυμαστό  αυτό γεγονός στερεώθηκε η δημιουργία ολόκληρη.

Επίσης, εορτάζουμε τη μνήμη των Οσίων Ονουφρίου του Αιγυπτίου, Πέτρου του εν Άθω και του Αγίου Ζήνωνος επισκόπου Κουρίου.

Ο Πέτρος καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη. Οι γονείς του, διακεκριμένα μέλη της κοινωνίας, τον είχαν αναθρέψει σύμφωνα με τις εντολές του Χριστού.

 Η εκπαίδευση του Πέτρου υπήρξε αξιόλογη. Αναδείχτηκε σε στρατηγό. Αλλά, με τη δύναμη της χριστιανικής ζωής, δεν ξέφυγε από τον ευθύ και φωτεινό δρόμο του Αγίου Πνεύματος. Μετά από κάποια μάχη αποφάσισε ν’ αφιερωθεί ολοκληρωτικά στο Χριστό. Πήγε λοιπόν στη Ρώμη, περιηγήθηκε όλα τα χριστιανικά προσκυνήματα, μελέτησε την Ιστορία των αγώνων της Εκκλησίας και κατόπιν έγινε μοναχός.

Ο Άγιος Ονούφριος ο Αιγύπτιος είναι από τις μεγαλύτερες ασκητικές φυσιογνωμίες των αιγυπτιακών μοναστικών κέντρων.

Από παιδί έδειχνε φλογερό πόθο ολοκληρωτικής αφιέρωσης στο Θεό. Σε νεαρή ηλικία, εντάχθηκε σε κοινόβιο. Η μεγάλη του ταπεινοφροσύνη έκανε τους αδελφούς του να τον αγαπήσουν πολύ.

Όταν ωρίμασε περισσότερο στην ηλικία, ο Ονούφριος θέλησε να πάει βαθύτερα στην έρημο, να γνωρίσει και να μιμηθεί τη ζωή των εκεί ασκητών της.

Πανηγυρίζουν ναοί του οσίου Ονουφρίου, στον Πεδουλά και πλησίον της Μονής Μαχαιρά.

Ο Άγιος Ζήνων, τον οποίο επίσης τιμούμε σήμερα, κατατάσσεται μεταξύ των Αγίων της Κυπριακής Εκκλησίας και διετέλεσε επίσκοπος Κουρίου και  μαρτυρείται ότι υπέγραψε τα Πρακτικά της Γ’ Οικουμενικής Συνόδου.

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post