Δ΄ Προσκυνηματική Κρουαζιέρα στα νησιά της Ελλάδας (2018)
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η προσκυνηματική κρουαζιέρα την οποία οργάνωσε το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου, σε συνεργασία με την εταιρεία Salamis Tours, υπό την καθοδήγηση του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, Προέδρου του εν λόγω Συνοδικού Γραφείου.
Η κρουαζιέρα ξεκίνησε την Κυριακή, 26 Αυγούστου 2018, από τη Λεμεσό με το πλοίο «Σαλαμίς Φιλοξενία». Την πρώτη ημέρα του ταξιδιού ο Επίσκοπος Μεσαορίας τέλεσε Αγιασμό στο πλοίο, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Μιχαήλ της Ενορίας Αγίου Ιωάννου Ελεήμονος Λεμεσού, το χορό των ψαλτών πλαισίωσαν συνεργάτες του Γραφείου και άλλοι προσκυνητές-ψάλτες. Στον Αγιασμό παρέστησαν ο πλοίαρχος κ. Θεοτόκης Καβαλιεράτος, ο ύπαρχος κ. Γιάννης Παναγιωτάκης, αξιωματικοί και μέλη του πληρώματος και πολλοί εκδρομείς.
Πρώτος σταθμός του κρουαζιερόπλοιου τη Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2018, ήταν το νησί της Ρόδου. Οι εκδρομείς επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Παναγίας Τσαμπίκας, όπου ο Μεσαορίας Γρηγόριος τέλεσε παράκληση, με τις ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτου Ρόδου κ. Κυρίλλου. Επόμενος σταθμός ήταν στις εγκαταστάσεις των πηγών της Καλλιθέας και ο πανηγυρίζων ιερός ναός του Αγίου Φανουρίου στην παλαιά πόλη της Ρόδου. Εκεί τους προσκυνητές υποδέχθηκε, εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρόδου κ. Κυρίλλου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολύμπου κ. Κύριλλος. Στη συνέχεια οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου.
Το απόγευμα έγινε συνάντηση των επιβατών στο πλοίο με τον Επίσκοπο. Στη συνάντηση ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε τον πλοίαρχο, τον ύπαρχο και το πλήρωμα του πλοίου, ενημέρωσε τους εκδρομείς για τις δραστηριότητες του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και απάντησε σε διάφορα ερωτήματα και εισηγήσεις των εκδρομέων για εκκλησιαστικά και θεολογικά θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία.
Την Τρίτη, 28 Αυγούστου 2018, οι εκδρομείς επισκέφθηκαν τη νήσο Ζάκυνθο. Πρώτος σταθμός ήταν το ιερό προσκύνημα του Αγίου Διονυσίου επισκόπου Αιγίνης. Εκεί υποδέχθηκε τους εκδρομείς ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος. Τελέστηκε δέηση ενώπιον του Ιερού σκηνώματος του Αγίου. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύντομη επίσκεψη στο Μουσείο της Μητροπόλεως, που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του προσκυνήματος. Εκεί υποδέχθηκε τους προσκυνητές ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Επόμενος σταθμός ήταν το χωριό Γαϊτάνι, 3 χιλιόμετρα από την πόλη, στο ναό του οποίου φυλάσσεται το ιερό λείψανο του Οσίου Ιωσήφ του Ηγιασμένου από την Κρήτη. Στις 29 Αυγούστου η τοπική Εκκλησία της Ζακύνθου εορτάζει τη μετάθεση του ιερού σκηνώματος του Αγίου από την Κρήτη στη Ζάκυνθο. Εκεί οι προσκυνητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου και συμπαραστατούμενου από τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο. Κατά την επιστροφή τους επισκέφθηκαν διάφορα αξιοθέατα της πόλης της Ζακύνθου.
Την Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018, μετά από την ακολουθία του Όρθρου στο πλοίο, οι εκδρομείς επισκέφθηκαν την Κέρκυρα. Στην Κέρκυρα προσκύνησαν το Ιερό σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος επισκόπου Τριμυθούντος του εξ Άσσειας, όπου τελέσθηκε δέηση, με τις ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου. Ακολούθως επισκέφθηκαν δύο Ναούς, τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου και το Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης. Οι δύο Ναοί βρίσκονται πλησίον του Ιερού Προσκυνήματος του Αγίου Σπυρίδωνος.
Στην περιοχή της χερσονήσου του κοσμοπολίτικου Κανονιού, οι εκδρομείς είδαν τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας και επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Παναγίας Κασσωπείας (Κασσωπίτρας) όπου τους υποδέχθηκε ο προϊστάμενος της Μονής, Αρχιμ. π. Πολύκαρπος Ζερβός, ο οποίος τους ξενάγησε στη Μονή και προσέφερε παραδοσιακό κέρασμα στους πιστούς.
Στη συνέχεια από ψηλά από τη χερσόνησο θαύμασαν το Ποντικονήσι με τη Μονή του Παντοκράτορα και το νησάκι με τη Μονή της Παναγίας των Βλαχερνών. Ακολούθησε επίσκεψη στο Αχίλλειο ανάκτορο, που έκτισε (1890-1893) η αυτοκράτειρα της Αυστρίας Ελισάβετ, σύζυγος του Φραγκίσκου Ιωσήφ. Μετά τη δολοφονία της Ελισάβετ (1898) το ανάκτορο αγόρασε ο Γερμανός αυτοκράτορας Γουλιέλμος Β΄ για θερινή κατοικία. Στο ανάκτορο υπάρχουν ωραίοι κήποι, αγάλματα, τοιχογραφίες, πίνακες, προσωπικά αντικείμενα της Ελισάβετ και του Γουλιέλμου κ.ά.
Έπειτα οι εκδρομείς επέστρεψαν στην πόλη της Κέρκυρας, όπου είχαν αρκετό ελεύθερο χρόνο για ψώνια και να επισκεφθούν άλλα ενδιαφέροντα εκκλησιαστικά και ιστορικά μνημεία της πόλης. Στις 18.30 ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος τέλεσε την ακολουθία του Εσπερινού στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος. Στην ομιλία του, η οποία μεταδιδόταν από το ραδιόφωνο, αναφέρθηκε στον πνευματικό σύνδεσμο της Κέρκυρας με την Κύπρο, ένεκα της γέννησης στην Άσσεια και της ποιμαντικής δράσης του Αγίου Σπυρίδωνος στην Επισκοπή Τριμυθούντα και τη μεταφορά του λειψάνου του, από την Κωνσταντινούπολη στην Κέρκυρα. Επισήμανε την οικουμενικότητα του Αγίου, ο οποίος τιμάται στην Κύπρο, την Κωνσταντινούπολη, την Κέρκυρα και σε όλη την Ορθοδοξία.
Την Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2018, έγινε επίσκεψη στην Πάτρα. Το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων οργάνωσε εκδρομή για Μεσολόγγι, Ιερά Μονή Αγίου Συμεών και Πάτρα. Οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα φρούρια του Ρίου και Αντίρριου και την καλωδιωτή («κρεμαστή») Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης», η οποία συνδέει την Πελοπόννησο με τη Στερεά Ελλάδα.
Στο Μεσολόγγι οι προσκυνητές επισκέφθηκαν το Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου τους υποδέχτηκε ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας Αρχιμ. π. Επιφάνιος Καραγεώργος, και ο Επίσκοπος Μεσαορίας τέλεσε δέηση, την πύλη και το τείχος της πόλης, τον Κήπο Ηρώων, όπου είναι θαμμένοι πολλοί ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης και το Μητροπολιτικό μέγαρο, όπου είχαν συνάντηση με το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
Ακολούθησε επίσκεψη στη γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου, κοντά στο Μεσολόγγι. Οι μοναχές προσέφεραν παραδοσιακό κέρασμα. Μετά την επιστροφή στην Πάτρα, οι εκδρομείς επισκέφθηκαν το Αγίασμα και τη Λάρνακα του Αποστόλου, τον παλαιό και το νέο Ναό του Αποστόλου Ανδρέου, όπου μετά από δέηση από τον Επίσκοπο Μεσαορίας, προσκύνησαν την κάρα και το σταυρό του Αποστόλου. Τους προσκυνητές υποδέχθηκε, εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, και ξενάγησε ο π. Δημήτριος Παπαγεωργίου.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έγινε επίσκεψη στην Ιθάκη. Το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων οργάνωσε εκδρομή στο νησί προς την ανδρώα Μονή Παναγίας Καθαρών, πολιούχο του νησιού. Τους εκδρομείς υποδέχτηκε ο Ηγούμενος της Μονής Αρχιμ. π. Σεβαστιανός Μόσχος. Εκεί θυμήθηκαν οι κύπριοι προσκυνητές τη δική μας Μονή της Παναγίας των Καθάρων η Καθαρκώτισσα ή τα Κάθαρη, η οποία βρίσκεται κάτω από τη νότια πλευρά του Πενταδακτυλου, πλησίον της κοινότητας Λάρνακας της Λαπήθου. Ακολούθησε επίσκεψη στο Περαχώρι, γενέτειρα του νεοφανούς Αγίου Ραφαήλ. Στη θέση του πατρικού σπιτιού του Αγίου κτίστηκε ναός επ΄ ονόματί του. Τους προσκυνητές υποδέχτηκε, εκ μέρους του Μητροπολίτου Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου, ο Πρωτοπρ. π. Χριστόδουλος Τριλίβας, Αρχιερατικός Επίτροπος Ιθάκης. Και στα δύο προσκυνήματα έγινε δέηση από τον Επίσκοπος Μεσαορίας, με τις ευλογίες του Μητροπολίτου Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου.
Την Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018, έγινε επίσκεψη στη Μήλο. Το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων οργάνωσε περίπατο στο λιμάνι του Αδάμαντα. Έγιναν επισκέψεις στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, όπου το Εκκλησιαστικό Μουσείο, και στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Αγίου Χαραλάμπους, στους οποίους μεταφέρθηκαν εικόνες και τέμπλα και άλλα ιερά κειμήλια από τους Ναούς της παλαιάς πρωτεύουσας του νησιού, της Ζεφυρίας, η οποία είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της. Στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως τελέσθηκε δέηση από τον Επίσκοπο Μεσαορίας. Τους εκδρομείς υποδέχθηκε εκ μέρους του Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου ο Ιερομόναχος π. Νεκτάριος Σώρος, και ξέναγησε ο Αρχιμανδρίτης π. Μητροφάνης Αγαπίδης. Έγινε επίσκεψη και στο καταφύγιο το οποίο κατασκεύασαν οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο νησί, και το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα ως εκθεσιακός χώρος. Όσοι εκδρομείς επιθυμούσαν επισκέφθηκαν το Μεταλλευτικό Μουσείο της Μήλου.
Το Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου, έγινε επίσκεψη στο Καστελόριζο. Το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων οργάνωσε περίπατο στον οικισμό του Καστελόριζου, όπου οι εκδρομείς επισκέφθηκαν το Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, το Λυκιακό τάφο και τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Πηγαδιώτη και θαύμασαν το κάστρο του νησιού, το περίφημο Castello rosso (κόκκινο κάστρο), το οποίο έδωσε το νεότερο όνομα του νησιού (Καστελόριζο). Τους εκδρομείς υποδέχτηκε εκ μέρους του Μητροπολίτου Σύμης κ. Χρυσοστόμου και ξενάγησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Καστελορίζου Πρωτοπρ. π. Γεώργιος Μαλτέζος. Να σημειωθεί ότι οι Ιερές Μητρόπολεις Σύμης και Ρόδου υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Την Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου 2018, τελέσθηκε στο κρουαζιερόπλοιο η ακολουθία του Όρθρου από το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο και τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Μιχαήλ και ιεροψάλτες συνεργάτες του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και άλλους προσκυνητές. Την ίδια ημέρα το κρουαζιερόπλοιο Salamis Filoxenia επέστρεψε στο λιμάνι της Λεμεσού.
Η οργάνωση των κατά τόπους επισκέψεων ήταν ιδιαίτερα επιτυχής, χάρη στην οργανωτική προσπάθεια του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, τη συνεργασία του με τις κατά τόπους εκκλησιαστικές αρχές στην Ελλάδα, τον πλοίαρχο κ. Θεοτόκη Καβαλιεράτο, τον ύπαρχο κ. Γιάννη Παναγιωτάκη, τους αξιωματικούς και το πλήρωμα του κρουαζιερόπλοιου Σαλαμίς Φιλοξενία, καθώς και την εταιρεία Salamis Tours, προς τους οποίους εκφράζονται θερμές ευχαριστίες.
Από το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματκών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου
Ανδρέας Χ. Χριστοδούλου και Ραφαήλ Χ. Μισιαούλης