Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον πανηγυρικό Εσπερινό της Αγίας Παρασκευής Λακατάμιας

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον πανηγυρικό Εσπερινό της Αγίας Παρασκευής Λακατάμιας

Στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Λακατάμιας χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος στην Ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού που τελέσθηκε επί τη ιερά μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής της αθληφόρου.

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον Ναό της πολιούχου της Λακατάμιας για να τιμήσει την μνήμη της και να εναποθέσει τα αιτήματά του.

Ο Μακαριώτατος στον λόγο του αναφέρθηκε στην Αγία Παρασκευή, η οποία είχε πίστη στο όνομα του Ιησού Χριστού και έζησε φρικτά μαρτύρια.

«Η εορταζομένη αγία ήταν ένα δώρο Θεού και καρπός προσευχής των ευλαβών γονέων της, Αγάθωνα και Πολιτείας, οι οποίοι ανέθρεψαν τη μεγαλομάρτυρα «ἐν παιδείᾳ καὶ νουθεσίᾳ Κυρίου». Η αγία, διακρίθηκε από πολύ νωρίς για τη σωφροσύνη και τα πολλαπλά χαρίσματά της και κοσμούσε την Εκκλησία από την παιδική της ηλικία. Με τα προσόντα που είχε, πολλοί τη ζητούσανε σε γάμο. Όμως, αυτή είχε άλλη κλήση: προτίμησε το Νυμφίο Χριστό. 

Στην ηλικία των είκοσι χρόνων πεθαίνουν οι γονείς της. Πουλάει, λοιπόν, την περιουσία της και μοιράζει τα  χρήματα στους φτωχούς. Λαμβάνει το μοναχικό σχήμα και αφιερώνεται στην ιεραποστολή. Φεύγοντας από τη Ρώμη, περιέρχεται πολλές πόλεις και χωριά, κηρύσσοντας το Ευαγγέλιο με τέτοια δύναμη, ώστε, πολλοί Ιουδαίοι και ειδωλολάτρες να ασπαστούν το Χριστιανισμό. Με την επιστροφή της στη Ρώμη, ο αυτοκράτορας διέταξε να τη συλλάβουν και να τη φέρουν μπροστά του. Έκθαμβος από την ωραιότητα και τη σύνεσή της, προσπάθησε  ποικιλοτρόπως να αλλάξει την πίστη της.

 Βλέποντας ο αυτοκράτορας ότι δεν πετύχαινε το σκοπό του, διατάσσει να την βασανίσουν ποικιλοτρόπως. Την φυλακίζουν, αλλά, άγγελος της λύνει τα δεσμά. Πολλοί ειδωλολάτρες, βλέποντας τις θαυματουργικές επεμβάσεις του Θεού, γίνονται χριστιανοί και τιμωρούνται  με θάνατο. Τα μαρτύρια  της αγίας συνεχίζονται, χωρίς αποτέλεσμα: ούτε η φωτιά, ούτε το καυτό λάδι κι η πίσσα στο καζάνι που την έριξαν μπόρεσαν να την αλλάξουν, αλλά, μάλλον το αντίθετο: Ο Αντωνίνος, αφού με θαύμα της ανέκτησε την όραση, που είχε χάσει καθώς την βασάνιζε, μετάνιωσε και βαφτίστηκε και σταμάτησε  τους διωγμούς κατά των χριστιανών.

Στη συνέχεια, δύο τοπικοί άρχοντες βασάνισαν την αγία: ο Ασκληπιός και ο Ταράσιος. Μπροστά στον πρώτο, η αθληφόρος, με το θαύμα εναντίον του όφεως, καταφέρνει ώστε  ο βασιλιάς και οι δικοί του να πιστέψουν στο Χριστό. Ο δεύτερος βασιλιάς, για την ομολογία της θεότητας του Χριστού, διατάσσει να βασανιστεί η αγία σκληρά. Τα θαύματα που γίνονται, δεν του αλλάζουν αντιλήψεις. Στο τέλος, διατάσσει  να την αποκεφαλίσουν. Έτσι σίγησε το άγιο στόμα της στη γη. Το πνεύμα της πέταξε στους ουρανούς, για να συναντήσει το Νυμφίο της και να απολαμβάνει  κοντά Του τις αιώνιες χαρές

Αν και υποβλήθηκε σε πολλά και φρικτά βασανιστήρια προκειμένου να αρνηθεί τον Χριστό, η πίστη της όμως για τον εράσμιο της ψυχής της ήταν ακλόνητη. 

 Αυτή η πίστη χρειάζεται και σήμερα στην εποχή μας και ιδιαίτερα στην πατρίδα μας, που βιώνει τόσες δοκιμασίες. Κι αυτή ακριβώς η πίστη θα φέρει την παρηγορία, την παράκληση και την ελπίδα, για να προσπεράσουμε τα εμπόδια και τα πολλά προβλήματα που μας ταλανίζουν».

Ακολούθησε αρτοκλασία και στο τέλος του εσπερινού έγινε περιφορά της εικόνας της αγίας περιμετρικά του ναού.

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post