Ε΄ Προσκυνηματική Κρουαζιέρα του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου

Ε΄ Προσκυνηματική Κρουαζιέρα του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Ε΄ Προσκυνηματική Κρουαζιέρα του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου. Η Κρουαζιέρα, από 31 Ιουλίου ως 7 Αυγούστου 2019, έγινε με το κρουαζιερόπλοιο Salamis Filoxenia στην Πάτμο, Λήμνο, Θεσσαλονίκη (με Χαλκιδική), Βόλο (με Μετέωρα), Σύρο (με Τήνο) και Σύμη. Της Προσκυνηματικής Κρουαζιέρας ηγήθηκε ο Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Στην Ιερά νήσο Πάτμο οι προσκυνητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Σπήλαιο της Αποκαλύψεως, όπου ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος είδε την οπτασία και άκουσε τη φωνή του Αγγέλου να αναφέρει τα μέλλοντα να συμβούν, πληροφορίες που κατέγραψε στην Αποκάλυψη, το 27ο βιβλίο της Καινής Διαθήκης. Στο Ναό του Ιερού Σπηλαίου της Αποκαλύψεως υποδέχθηκε τους προσκυνητές ο Ιερομόναχος Ισίδωρος εκ μέρους του Πατριαρχικού Εξάρχου Πάτμου και έγινε δέηση από τον Επίσκοπο Μεσαορίας. Ακολούθησε επίσκεψη στο Καθολικό και το Μουσείο της Ιεράς Μονής του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, την οποία ίδρυσε ο Όσιος Χριστόδουλος ο Λατρηνός το 1088. Η Μονή είναι πλούσια σε λείψανα Αγίων, εικόνες, χειρόγραφα, έγγραφα και άλλα εκκλησιαστικά κειμήλια. Τους προσκυνητές υποδέχθηκε εκ μέρους του Πατριαρχικού Εξάρχου και Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής κ. Κυρίλλου ο Ιερομόναχος Θωμάς. Μια επίσκεψη στην Πάτμο δε θα μπορούσε να συμπληρωθεί χωρίς την επίσκεψη στη γυναικεία Μονή του Ευαγγελισμού Μητρός Ηγαπημένου, που ίδρυσε το 1937 ο Όσιος Αμφιλόχιος Μακρής, η αγιοκατάταξη του οποίου έγινε το 2018 και ο τάφος και το λείψανο του βρίσκονται στη Μονή. Στη Μονή υποδέχθηκε τους προσκυνητές η Ηγουμένη Χριστονύμφη και ο Ιερομόναχος Ηλίας. Μετά τη δέηση στο Καθολικό της Μονής, ο π. Ηλίας συνόδευσε τους προσκυνητές σε άλλα παρεκκλήσια και στο κελλί του Οσίου Αμφιλοχίου.

Στη Λήμνο οι προσκυνητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας Νέας Κούταλης, το Ναό της Ζωοδόχου Πηγής στον Κότσινα, παλαιά πρωτεύουσα του νησιού, τους ναούς του Αγίου Γεωργίου στο Ρεπανίδι και το Μητροπολιτικό ναό της Αγίας Τριάδος στην πρωτεύουσα του νησιού Μύρινα, όπου τους προσκυνητές υποδέχθηκε εκ μέρους του Μητροπολίτου Λήμνου κ. Ιερόθεου ο Αρχιερατικός Επίτροπος π. Αντώνιος Γιουρνάρας.

Στη Θεσσαλονίκη τους προσκυνητές της ομάδας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων υποδέχθηκαν η κ. Φιλίππα Χαρίτου (Marketing Team at Thessaloniki Tourism Organization) και άλλοι, συνεργάτες του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Ακολούθως, οι προσκυνητές επισκέφθηκαν το Ησυχαστήριο του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, στη Σουρωτή, όπου στο Καθολικό του Ησυχαστηρίου, αφιερωμένο στους Οσίους Αρσένιο τον Καππαδόκη και Παΐσιο τον Αγιορείτη, έγινε δέηση με τη συμμετοχή των προσκυνητών. Στο Ησυχαστήριο βρίσκεται το λείψανο του Αγίου Αρσένιου του Καππαδόκου και ο τάφος με το λείψανο του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου. Ακολούθησε περιήγηση στη Θεσσαλονίκη με επισκέψεις στα τείχη της πόλης, στο ναό του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου και στην κρύπτη, τόπο του μαρτυρίου του Αγίου, καθώς και στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γρηγορίου, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Παλαμά, όπου έγινε δέηση. Η πολύωρη παραμονή στη Θεσσαλονίκη επέτρεψε την επίσκεψη σε άλλα εκκλησιαστικά μνημεία, μουσεία κ.ά., καθώς και για ψώνια.

Στο Βόλο υπήρχε δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο εκδρομών, μια στο Πήλιο (με επισκέψεις στα χωριά Πορταριά και Μακρινίτσα) και μια στα Μετέωρα (με επισκέψεις στη γυναικεία Μονή Αγίου Στεφάνου και στην ανδρώα Μονή Αγίων Πάντων Βαρλαάμ). Ο κύριος όγκος των προσκυνητών με επικεφαλής τον Επίσκοπο Μεσαορίας επισκέφθηκε τα Μετέωρα. Στη Μονή του Αγίου Στεφάνου, όπου και η κάρα του Αγίου Χαραλάμπους, πραγματοποιήθηκε δέηση από τον Επίσκοπο Μεσαορίας. Κατόπιν, υποδέχθηκε τους προσκυνητές ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος και η ηγουμένη Χριστονύμφη. Ο Μητροπολίτης Θεόκλητος προσφώνησε τους προσκυνητές και αντιφώνησε καταλλήλως ο Επίσκοπος Γρηγόριος. Ακολούθησε επίσκεψη στο Μουσείο της Μονής. Στη Μονή Βαρλαάμ έγινε επίσκεψη στο Καθολικό των Αγίων Πάντων και στο Μουσείο της Μονής. Τους προσκυνητές υποδέχθηκε εκ μέρους του Καθηγουμένου ο Ιερομόναχος Παχώμιος.

Στην Ερμούπολη Σύρου έγιναν επισκέψεις στο Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου η εικόνα της Κοιμήσεως, έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, και όπου έγινε δέησης, στον περικαλλή Ναό του Αγίου Νικολάου Βαποριών, πολιούχου της Ερμούπολης, καθώς και στο Δημαρχείο (έργο του Έρνστ Τσίλλερ), όπου έγινε ξενάγηση από ομάδα εκπαιδευμένων μαθητών Δημοτικού και Γυμνασίου. Στο Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου υποδέχθηκε τους προσκυνητές ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεος, τον οποίο συνόδευε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπρεσβύτερος Φλαβιανός Αλμπέσκου.

Ακολούθησε μετάβαση των προσκυνητών με το πλοίο της γραμμής στην Ιερά νήσο Τήνο, όπου ενώπιον της θαυματουργού εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της «Μεγαλόχαρης», εψάλη Παράκληση χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας. Τους Προσκυνητές υποδέχθηκε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Φανερός. Προτού αναχωρήσουν για τη Σύρο, οι προσκυνητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον Εσπερινό της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στο Ιερό Προσκύνημα της «Μεγαλόχαρης».

Στη Σύμη οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη Μονή του Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτου, όπου τους υποδέχθηκε εκ μέρους του Ηγουμένου ο π. Δημήτριος Γεωργιάδης, εφημέριος του Αγίου Ελευθερίου Σύμης. Στο Καθολικό της Μονής εψάλη Παράκληση, και ακολούθως οι προσκυνητές περιηγήθηκαν στην πρωτεύουσα του νησιού Σύμη. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελορίζου κ. Χρυσόστομος υποδέχθηκε τον Πρόεδρο του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο και τους συνεργάτες του στον πανηγυρίζοντα Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μεγάλο Σώτηρο, μετόχι της Μονής Ταξιάρχου Μιχαήλ Πανορμίτου, όπου παρέθεσε γεύμα ο Ηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Αντώνιος Πατρός.

Κατά τη διάρκεια της Προσκυνηματικής Κρουαζιέρας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος τέλεσε στο κρουαζιερόπλοιο τις ακολουθίες του Αγιασμού, του Όρθρου και του Μικρού Παρακλητικού Κανόνα προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Επίσης, έγινε συγκέντρωση κατά την οποία ο Θεοφιλέστατος, εν όψει της επίσκεψης στην Πάτμο, όπου έζησε ο κατεξοχήν Ευαγγελιστής της αγάπης, μίλησε για την εντολή της αγάπης και απάντησε σε ευρύ κύκλο ερωτήσεων των συμμετεχόντων στη συγκέντρωση.

Το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες προς

τις κατά τόπους Εκκλησιαστικές Αρχές, Μονές και Ναούς για την υποδοχή, τη φιλοξενία και τις διευκολύνσεις που προσέφεραν,

τον πλοίαρχο, τους αξιωματικούς και το πλήρωμα του κρουαζιερόπλοιου Salamis Filoxenia και το προσωπικό του Salamis Tours για την άψογη συνεργασία και την άρτια οργάνωση της Προσκυνηματικής Κρουαζιέρας,

το χορηγό επικοινωνίας Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, το οποίο έδωσε την ευκαιρία να γίνει γνωστή η Προσκυνηματική Κρουαζιέρα στο ευρύτερο κοινό,

το Γραφείο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στην Κύπρο και τους συνεργάτες του Οργανισμού για την υποδοχή στη Θεσσαλονίκη.

Η οργάνωση της Προσκυνηματικής Κρουαζιέρας υποστηρίχθηκε και με την έκδοση πολυσέλιδου οδηγού, που ετοίμασαν συνεργάτες του Γραφείου, με κείμενα σχετικά με τους τόπους ελλιμενισμού του κρουαζιερόπλοιου, τους τόπους επισκέψεων και την ευρύτερη περιοχή τους, καθώς και με χάρτες για όλες τις εκδρομές.

Το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων προγραμματίζει την Στ΄ Προσκυνηματική Κρουαζιέρα σε νησιά και πόλεις της Ελλάδος το καλοκαίρι του 2020. Μόλις διαμορφωθεί το τελικό πρόγραμμα, θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

 

Ανδρέας Χ. Χριστοδούλου

Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post