Συμμετοχή συνεργάτη του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων σε αποστολή εξοικείωσης στη Θεσσαλία

Συμμετοχή συνεργάτη του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων σε αποστολή εξοικείωσης στη Θεσσαλία

Τη χρονική περίοδο 29 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου 2019 διοργανώθηκε από την Υπηρεσία ΕΟΤ Εξωτερικού Κύπρου, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (ΠΥΤ) Βόλου, τουριστικούς φορείς και επαγγελματικές οργανώσεις της Θεσσαλίας, δημοσιογραφική αποστολή (Press/Fam Trip) στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

Τη δημοσιογραφική αποστολή απετέλεσαν ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας ΕΟΤ Εξωτερικού Κύπρου κ. Θοδωρής Θαλασσινός, ο εκδότης-δημοσιογράφος του Ομίλου “CyprusHighlights” κ. Σταύρος Χατζησάββας και ο συνεργάτης του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου κ. Ανδρέας Χριστοδούλου.

Ο γεωγραφικός άξονας στον οποίο κινήθηκαν τα μέλη της κυπριακής δημοσιογραφικής αποστολής περιελάμβανε κατά σειρά επισκέψεως-περιηγήσεως την Καλαμπάκα, τα Μετέωρα, τη Λίμνη Πλαστήρα, τη Μονή Παναγίας Πελεκητής, το Βόλο, τη Μακρινίτσα στο Πήλιο και τη Νέα Αγχίαλο.

Ο στόχος της κυπριακής δημοσιογραφικής αποστολής ήταν η γνωριμία και η ανάδειξη του θρησκευτικού-προσκυνηματικού, εναλλακτικού και οικοτουριστικού χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας.

Ειδικότερα, την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου και την Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, η δημοσιογραφική αποστολή πραγματοποίησε στην Καλαμπάκα επισκέψεις στο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου βρίσκονται σημαντικά έργα τέχνης, όπως η μαρμάρινη αγία τράπεζα και ο «διπλός» (με είσοδο και ξεχωριστή έξοδο) άμβωνας στο μέσο του σολέα. Επίσης έγιναν επισκέψεις στο Κέντρο πληροφόρησης για τα Μετέωρα, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών και στο γειτονικό με την Καλαμπάκα Καστράκι στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων. Στα Μετέωρα έγιναν επισκέψεις στις Ιερές Μονές του Αγίου Στεφάνου, της Αγίας Τριάδος και του Μεγάλου Μετεώρου, η οποία είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Κατά την παραμονή της κυπριακής αποστολής στην Καλαμπάκα, έδρα του Δήμου Μετεώρων, πραγματοποιήθηκαν ιδιαίτερα παραγωγικές και εποικοδομητικές συναντήσεις με το Δήμαρχο Μετεώρων κ. Θεόδωρο Αλέκο, το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητο, τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Τρικάλων κ. Σωτήρη Φαμίση και τον εντεταλμένο σε θέματα τουρισμού του Δήμου Μετεώρων κ. Σπύρο Νικολογιάννη. Κατατέθηκαν εκατέρωθεν προτάσεις για την ανάδειξη της Θεσσαλίας ως νέου τουριστικού προορισμού στην κυπριακή αγορά εξερχόμενου τουρισμού. Αξιοσημείωτη ήταν η επίσκεψη στην Επαγγελματική Σχολή Ξυλογλυπτικής, Διακοσμητικής και Επίπλου Καλαμπάκας, όπου ο Διευθυντής κ. Σωτήριος Ζαμπούρας ξενάγησε τα μέλη της αποστολής στα εργαστήρια, τους χώρους διδασκαλίας και τη μόνιμη έκθεση ξυλογλυπτικής εκκλησιαστικού και διακοσμητικού χαρακτήρα.

Το απόγευμα της Πέμπτης, 31 Οκτωβρίου τα μέλη της αποστολής μετέβησαν στη Λίμνη Πλαστήρα, όπου είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με την Αντιδήμαρχο Οικονομικών και Διοικητικών Θεμάτων του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα κ. Βασιλική Ξηροφώτου και τον Προϊστάμενο Ελέγχου, Επιθεωρήσεων και Τουριστικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας της ΠΥΤ Θεσσαλίας του Υπουργείου Τουρισμού κ. Νικόλαο Σαρούκο και να γνωρίσουν διά ζώσης τον εναλλακτικό και οικοτουριστικό χαρακτήρα της περιοχής με δραστηριότητες ιππασίας, τοξοβολίας και υδροποδηλασίας.

Την Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου τα μέλη της αποστολής επισκέφθηκαν τη Μονή Παναγίας Πελεκητής, κτισμένης σε μια απότομη βραχώδη πλαγιά. Ακολούθησε επίσκεψη στο φράγμα στον Ταυρωπό, παραπόταμο του Αχελώου, η κατασκευή του οποίου το 1959 σχημάτισε τη Λίμνη Πλαστήρα, μια από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της Ελλάδας, το νερό της οποίας χρησιμοποιείται για ύδρευση και άρδευση περιοχών της Θεσσαλίας. Στη Λίμνη δόθηκε το όνομα του Νικόλαου Πλαστήρα πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, ο οποίος είχε εισηγηθεί την κατασκευή του φράγματος.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, Παρασκευής 1ης Νοεμβρίου τα μέλη της αποστολής μετέβησαν στο Βόλο, όπου είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Βασίλη Καραολάνη και να ενημερωθούν για τα προσφερόμενα τουριστικά πακέτα του Δήμου Βόλου και της γειτονικής περιοχής του Πηλίου για την ανάπτυξη του τουρισμού, όπως του εκπαιδευτικού-σχολικού τουρισμού, και την προοπτική έναρξης απευθείας αεροπορικής σύνδεσης της Κύπρου (αεροδρόμιο Λάρνακας) με το Βόλο (αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου), πράγμα το οποίο θα βοηθήσει την ανάπτυξη του τουρισμού προς τη Θεσσαλία αλλά και προς την Κύπρο.

Το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2019 η αποστολή μετέβη στο Πήλιο για ξενάγηση-περιήγηση στα μνημεία θρησκευτικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος της Μακρινίτσας. Ειδικότερα, επισκέφθηκαν το ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, το Βυζαντινό Μουσείο «Οξεία Επίσκεψις» και το Λαογραφικό Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας του Πηλίου, που στεγάζεται στο παραδοσιακό αρχοντικό Τοπάλη. Η Μακρινίτσα είναι οικισμός που έχει χαρακτηρισθεί ως «ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους» και «μπαλκόνι του Πηλίου», γιατί από αυτή (υψόμετρο 300 – 800 μέτρα) μπορείς να θαυμάσεις το Βόλο και τη γύρω περιοχή.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η αποστολή επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στη Νέα Αγχίαλο από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων και Επαγγελματιών, κ. Βασίλη Ασδεράκη. Ακολούθησε γεύμα με τοπικά θαλασσινά εδέσματα και προβλήθηκε σε οθόνη η ιστορική και γαστρονομική παράδοση του παράκτιου οικισμού, που κτίστηκε το 1906 από πρόσφυγες που ήλθαν από την περιοχή της Αγχιάλου της Ανατολικής Ρωμυλίας. Ο οικισμός βρίσκεται στη θέση της αρχαίας πόλης Πύρασος, όπου βρίσκονται τα ερείπια παλαιοχριστιανικών βασιλικών.

Η δημοσιογραφική αποστολή αναχώρησε για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στη συνέχεια για Κύπρο, πλούσια σε βιωματικές εμπειρίες θρησκευτικού, οικοτουριστικού και γαστρονομικού χαρακτήρα, έχοντας αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις από τη ζεστή φιλοξενία και την απέριττη ευγένεια με την οποία οι Θεσσαλοί αμφιτρύωνες αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή την κυπριακή αποστολή.

Ανδρέας Χ. Χριστοδούλου
Συνεργάτης Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post