Στυλιανού Γ. Πετάση, Ταξίαρχου ε.α. († 28.10.2019), «Όταν οι πέτρες, τα σπήλαια, τα δέντρα και τα αγιάσματα ομιλούν»

Στυλιανού Γ. Πετάση, Ταξίαρχου ε.α. († 28.10.2019), «Όταν οι πέτρες, τα σπήλαια, τα δέντρα και τα αγιάσματα ομιλούν»

Κυκλοφόρησε πρόσφατα (Απρίλιο 2020) το βιβλίο «Όταν οι πέτρες, τα σπήλαια, τα δέντρα και τα αγιάσματα ομιλούν», που είναι συγγραφικό έργο του μακαριστού Στυλιανού Πετάση και έκδοση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Πρόκειται για το τελευταίο βιβλίο του Στυλιανού Πετάση, Ταξίαρχου ε.α., για την αγαπημένη του Κυθρέα. Στο βιβλίο γίνεται εκτενής αναφορά και περιγραφή των διάφορων πηγών της περιοχής Κυθρέας, με πιο χαρακτηριστική αυτή του Κεφαλόβρυσου της Κυθρέας, η οποία, με τις ενέργειες των Τούρκων στέρεψε. Πολλές από τις πηγές αυτές οι κάτοικοι της θεωρούσαν αγιάσματα. Με την ευκαιρία της περιγραφής του Κεφαλόβρυσου, περιγράφει τους αλευρόμυλους των πάνω ενοριών της Κυθρέας, δηλαδή της Συρκανιάς και της Χαρδακιώτισσας, γιατί όπως αναφέρει, τους αλευρόμυλους των άλλων γειτονιών της Κυθρέας τους έχουν περιγράψει άλλοι.

Η περιγραφή των σπηλαίων της περιοχής φανερώνει ότι κάποια απ’ αυτά χρησιμοποιήθηκαν ως ασκητήρια, ως καταφύγια σε καιρούς επιδρομών, ως αρχαία κοιμητήρια ή για την απόκρυψη αγωνιστών και οπλισμού κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-1959. Με την ευκαιρία αυτή αναφέρεται στις επιγραφές που βρέθηκαν σε σπήλαιο όπου υπήρχαν αρχαίοι τάφοι.

Σημαντική είναι και η συνεισφορά του συγγραφέα στην καταγραφή διάφορων σημαντικών δέντρων της περιοχής, είτε αυτά είναι είδη που αυτοφύονται στην Κύπρο ή είχαν εισαχθεί από το εξωτερικό. Τα δέντρα αυτά είναι δασικά είδη, οπωροφόρα ή διακοσμητικά.

Ιδιαίτερα αξιόλογη είναι η περιγραφή των διάφορων πετρών που βρίσκονται στην περιοχή γιατί καταγράφει τους διάφορους μύθους και παραδόσεις που συνδέονταν με τις πέτρες αυτές, όπως π.χ. για το σχηματισμό των πέντε δακτύλων του Πενταδακτύλου κ.ά. Στο κεφάλαιο αυτό κάνει και εκτενή αναφορά στις διάφορες επιγραφές που βρέθηκαν στην περιοχή της Κυθρέας.

Το βιβλίο προλογίζει ο πρώην Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Γρηγόρης Χόπλαρος. Ο συγγραφέας αφιερώνει το βιβλίο του στους Επισκόπους Χύτρων κ. Λεόντιο και Μεσαορίας κ. Γρηγόριο. Η αφιέρωση γίνεται στους δύο σεπτούς Ιεράρχες γιατί το όνομα της αρχαίας Κυθρέας ήταν Χύτροι και ο Επίσκοπός Μεσαορίας είναι Πρόεδρος των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των ενοριών και κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας (Διαμερίσματος Μεσαορίας), με τον οποίο ο μακαριστός Στυλιανός Πετάσης είχε για χρόνια καρποφόρα συνεργασία ως Εκκλησιαστικός Επίτροπος Παναγίας Χαρδακιώτισσας Κυθρέας και με τον οποίο συνεργάστηκε για την έκδοση άλλων εντύπων σχετικών με την αγαπημένη του Κυθρέα.

Ο Στυλιανός Πετάσης απεδήμησε προς Κύριον τον Οκτώβριο του 2019 χωρίς να μπορέσει να επιστρέψει σε μια ελεύθερη Κυθρέα.

Περαιτέρω πληροφορίες για την απόκτηση του βιβλίου, μπορείτε να αποταθείτε στο Γραφείο Κατεχομένων ενοριών και κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας (Διαμερίσματος Μεσαορίας), στο τηλέφωνο 22 554611 και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο office@churchofcyprus.org,cy ή στο Βιβλιοπωλείο Φωτοδότες (Τηλέφωνα: 22 430301 / 22 344309, Ηλ. Ταχυδρομείο: [email protected]).

 

Κωνσταντίνος Θεοφάνους

Γραφείο Κατεχομένων ενοριών και κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας (Διαμερίσματος Μεσαορίας)

Print Friendly, PDF & Email

Share this post