Συμβουλές Τμήματος Δασών για αποφυγή εκρήξεων δασικών πυρκαγιών εν όψει καλοκαιρινής περιόδου

Συμβουλές Τμήματος Δασών για αποφυγή εκρήξεων δασικών πυρκαγιών εν όψει καλοκαιρινής περιόδου

Βρισκόμαστε στην καλοκαιρινή περίοδο και ο κίνδυνος έκρηξης δασικών πυρκαγιών είναι μεγάλος. Η φετινή αντιπυρική περίοδος αναμένεται να είναι και πάλι δύσκολη τόσο ένεκα της αυξημένης παρουσίας χόρτου, όσο και των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνουμε, ως αποτέλεσμα της πανδημίας του COVID-19.

Ήδη έχει σημειωθεί αριθμός δασικών πυρκαγιών γι’ αυτό όσο εξαρτάται από εμάς, πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για να προστατεύσουμε τις δικές μας περιουσίες, τις περιουσίες των γειτόνων μας καθώς και τον δασικό πλούτο του τόπου μας.

Η δική μας παρουσία στο δάσος και την ύπαιθρο γενικότερα, η ύπαρξη κατοικιών μέσα ή κοντά σε δασικές περιοχές καθώς και η εγκατάσταση και λειτουργία υδραντλιών και ηλεκτρογεννητριών είναι μεταξύ άλλων, παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην έκρηξη μιας δασικής πυρκαγιάς.

Γενικός κανόνας είναι ότι το άναμμα φωτιάς για την ετοιμασία φαγητού, επιτρέπεται μόνο στις ψησταριές των εκδρομικών χώρων που το Τμήμα Δασών κατασκεύασε για τον σκοπό αυτό, ενώ  η χρήση της φωτιάς στις διάφορες δραστηριότητες στο ύπαιθρο, η ρίψη αποτσίγαρων και το κάψιμο χόρτων, αποκλαδιών και σκυβάλων ακόμη και στην αυλή του σπιτιού μας, απαγορεύεται.

Γνωρίζοντας ότι η όποια παράλειψη ή λάθος μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές και με δεδομένο, ότι εννέα στις δέκα πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης δραστηριότητας, το κλειδί της επιτυχίας είναι η δική μας συμπεριφορά. Πρέπει λοιπόν, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις όποιες δραστηριότητες μας στο ύπαιθρο και ιδιαίτερα στις εξοχικές κατοικίες, αποφεύγοντας τη χρήση εργαλείων όπως οξυγονοκόλληση, ηλεκτροσυγκόλληση και σμυρίλιο που παράγουν σπινθήρες, καθώς συχνά η χρήση των εργαλείων αυτών προκαλεί πυρκαγιά.

Επειδή οι πυρκαγιές από εξοχικές κατοικίες θεωρούνται ως οι πλέον καταστροφικές, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις δραστηριότητές μας, να είμαστε σίγουροι ότι η ψησταριά ή και ο φούρνος μας πληροί τους όρους που θέτει το Τμήμα Δασών, ενώ για κανένα λόγο δεν αναθέτουμε εργασία σε τρίτους χωρίς την επίβλεψή μας.

Γι’ αυτό καθαρίζουμε κάθε γωνιά της αυλής μας, και αν είναι εφικτό, και σε μια ζώνη γύρω από αυτήν, από ξηρά χόρτα, φύλλα και κάθε άλλο εύφλεκτο υλικό πριν τους καλοκαιρινούς μήνες. Διατηρούμε τη στέγη του σπιτιού μας καθαρή από φύλλα ή βελόνες που πέφτουν σε αυτήν. Διατηρούμε τα δέντρα της αυλής μας κλαδεμένα μέχρι το 1/3 του ύψους τους και εφόσον πρόκειται για ψηλά δέντρα σε ύψος 3 μέτρα από το έδαφος. Αφαιρούμε όλα τα ξηρά κλαδιά από τα δέντρα και τους θάμνους και κλαδεύουμε τα κλαδιά που αγγίζουν το σπίτι μας. Δεν αποθηκεύουμε εύφλεκτα υλικά στην αυλή του σπιτιού μας. Τοποθετούμε βρύσες ή πυροσβεστικές φωλιές με λάστιχα νερού, με μήκος που φτάνει σε όλα τα σημεία του σπιτιού και της αυλής. Φροντίζουμε να έχουμε διαθέσιμα κατάλληλους πυροσβεστήρες και άλλα εργαλεία πυρόσβεσης (τσάπες, φτυάρια κτλ).

Η απομάκρυνση της εύφλεκτης ύλης περιμετρικά του αντλιοστασίου και η κατάληξη της εξάτμισης σε φρεάτιο είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από τις εξατμίσεις διαφόρων ηλεκτρογεννητριών ή υδραντλιών στο ύπαιθρο.

Λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα προφύλαξης στα εξοχικά ή μεμονωμένες κατοικίες, προστατεύουμε την περιουσία μας, τους γείτονες μας αλλά και τον δασικό πλούτο του τόπου μας.

Τέλος προτρέπουμε τους γείτονές μας να συμμορφώνονται με τα πιο πάνω και σε περίπτωση που εντοπίσουμε καπνό ή φωτιά τηλεφωνούμε αμέσως στο τηλέφωνο 1407 Τμήμα Δασών ή 112 Πυροσβεστική Υπηρεσία.

 

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών – www.pio.gov.cy

Print Friendly, PDF & Email

Share this post