Πρακτικά «Ιστορικού Συνεδρίου Κατωκοπιάς 2018»
Κυκλοφόρησαν σε επιμελημένη έκδοση τα Πρακτικά του Ιστορικού Συνεδρίου Κατωκοπιάς 2018, το οποίο έγινε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 700 χρόνων από τότε που υπάρχει γραπτή μαρτυρία για την ύπαρξη του κατεχόμενου σήμερα χωριού Κατωκοπιά. Το Συνέδριο οργάνωσε η Εταιρεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κατωκοπιάς στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο στη Λευκωσία, στις 24 Νοεμβρίου 2018.
Στα πρακτικά περιλαμβάνονται ενδιαφέρουσες εργασίες, μεταξύ των οποίων:
-«Βασικά στοιχεία της Κατωκοπιάς» του Γιώργου Κ. Μιχαηλίδη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Frederick, στην οποία μεταξύ άλλων, αναφέρονται οι κατά καιρούς προτάσεις για την προέλευση του ονόματος Κατωκοπιά. Σήμερα η πιο αποδεκτή πρόταση, που συμφωνεί με γεωμορφολογικά και γλωσσικά δεδομένα, είναι αυτή που δέχεται ότι το χωριό βρίσκεται σε μεγάλη έκταση με χαμηλό υψόμετρο του λεκανοπεδίου Μόρφου, που κατεβαίνει ομαλά στον κόλπο του Μόρφου.
-«Η Μονή του Αγίου Γεωργίου του Οριάτου και οι σχέσεις της με την Κατωκοπιά» του Ανδρέα Χ. Χριστοδούλου. Η Μονή ανήκει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα κάτοικοι της Κατωκοπιάς ενοικιάζουν κτήματά της.
-«Η Εκπαίδευση στην Κατωκοπιά, η εκπαίδευση στην Κύπρο» του Δημήτρη Φ. Χαραλάμπους, καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
-«Τοπωνύμια Κατωκοπιάς» της Χρυσούλας Κερκίδου-Παπασωζόμενου. Στο άρθρο εξετάζονται και τοπωνύμια γειτονικών περιοχών της Κατωκοπιάς.
-«Δομημένο περιβάλλον του χωριού Κατωκοπιά» της Γεωργίας Χρ. Παπασωζομένου, Χρυσάνθης Λ. Ανδρέου, Μάριου Α. Χαραλάμπους, Ανδρέα Γ. Παπασωζόμενου και Γεώργιου Κωνσταντίνου.
-«Διατροφικές συνήθειες Κατωκοπιτών» του Γεώργιου Μ. Κυπριανού.
-«Σελίδες από την εποχή της Τουρκοκρατίας» της Καλλιόπης Πρωτοπαπά, η οποία αναφέρεται στη φυγάδευση στην Κατωκοπιά το 1821 του νεαρού τότε Πέτρου, ο οποίος έγινε κατόπιν ιερέας στο χωριό.
-«Η συμμετοχή των κατοίκων της Κατωκοπιάς στους ελληνικούς και τους δύο παγκοσμίους πολέμους», του Πέτρου Παπαπολυβίου, Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου ετοίμασε ο Κυπριανός Δ. Λούης, Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης.
Στα Πρακτικά περιλαμβάνεται και το θεατρικό έργο «Σγοιόν τα κακά του λιναρκού», της Δέσποινας Κόνιζου – Λοϊζιά, έργο που αναφέρεται στην καλλιέργεια και την επεξεργασία του λιναριού, το οποίο για αιώνες ήταν βασικό γεωργικό προϊόν της Κατωκοπιάς. Ποσότητες λιναριών και άλλων γεωργικών προϊόντων είχαν καταστραφεί στο χωριό πριν 700 χρόνια λόγω έντονης νεροποντής.
Το Συνέδριο περιλάμβανε Εκθέσεις βιβλίου, ζωγραφικής, φωτογραφίας, παραδοσιακής χειροτεχνίας και παραδοσιακού σπιτιού, παραδοσιακούς χορούς, μουσική και τραγούδια και παραδοσιακά φαγητά.