Μνήμη του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή (16 Αυγούστου)
Σήμερα η Εκκλησία εορτάζει την ανακομιδή της αχειροποίητης εικόνας του Κυρίου, του Αγίου Μανδηλίου. Η εικόνα σχηματίστηκε σε τεμάχιο υφάσματος, με το οποίο ο Ιησούς σκούπισε το πρόσωπό Του. Βρισκόταν στην Έδεσσα, και το 959 μ.Χ., επί Ρωμανού Β΄, μεταφέρθηκε στη Βασιλεύουσα.
Τιμούμε τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Δημητριανού του Νέου και του Αγίου Διομήδη, ενός εκ των Αναργύρων Ιατρών, που καταγόταν από την Ταρσό της Κιλικίας και μαρτύρησε κατά το διωγμό του Διοκλητιανού.
Γιορτάζουμε ακόμα σήμερα τη μνήμη του Αγίου Αλκιβιάδη και του νεομάρτυρα Σταμάτη, που καταγόταν από το Βόλο και μαρτύρησε στην Κωνσταντινούπολη, το έτος 1680, μη υποκύπτοντας στις πιέσεις να αρνηθεί το Χριστιανισμό.
Διαπιστώθηκε και πρόσφατα διακηρύχθηκε από τη συνείδηση των πιστών της Εκκλησίας η αγιότητα του Ιωσήφ του Ησυχαστή. Γεννήθηκε στις Λεύκες Πάρου το 1898. Ήταν μέλος πολυμελούς οικογένειας. Ένεκα της απώλειας του πατέρα, υποχρεώθηκε να σταματήσει το σχολείο στη Β’ τάξη του Δημοτικού, και να βοηθήσει την οικογένεια του.
Υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό. Πήγε στην Πάρο, τον Πειραιά και την Αθήνα. Ήταν αυτοδίδακτος. Ζούσε στις σπηλιές της Πεντέλης μιμούμενος τη ζωή των ασκητών, μέχρι που αποφάσισε να κατευθυνθεί προς το Άγιον Όρος.
Το 1921 έφθασε στα Κατουνάκια του Άθωνα. Συνδέθηκε με τον Γέροντο Δανιήλ Κατουνακιώτη. Γνώρισε το μετέπειτα συνασκητή του Αρσένιο. Σε ηλικία 28 ετών έλαβε το μοναχικό σχήμα. Το 1938, η συνοδεία μετέβη στη Σκήτη της Μικράς Αγίας Άννας.
Ο Γέροντας Ιωσήφ κοιμήθηκε στις 15 Αυγούστου του 1959, στη Νέα Σκήτη του Άθω.
Όταν διακηρύσσεται η αγιότητα σύγχρονων ιερών προσώπων, τότε ξεπερνούν τα όρια της οικογένειας και του περιβάλλοντος τους, αλλά ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
Σήμερα η μνήμη μας φτερουγίζει στη Μονή Αχειροποιήτου στο σκλαβωμένο Καραβά της Κερύνειας. Εκεί, η ευλάβεια των πιστών, μέχρι το καλοκαίρι του 1974, εκφραζόταν με αυθεντικό τρόπο στην πανήγυρη του Αγίου Μανδηλίου.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου