Εκοιμήθη ο Άρχων Πρωτοψάλτης κυρός Λυκούργος Αγγελόπουλος‏

Εκοιμήθη ο Άρχων Πρωτοψάλτης κυρός Λυκούργος Αγγελόπουλος‏

Η κηδεία του μακαριστού Λυκούργου Αγγελόπουλου θα τελεστεί την Τετάρτη, 21 Μαΐου 2014, στον ιερό ναό που διακόνησε από το 1982 στην Αγία Ειρήνη Αιόλου.

Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό του μακαριστού Άρχοντα Πρωτοψάλτου Λυκούργου Αγγελόπουλου.

Ο κυρός Λυκούργος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στον Πύργο Ηλίας το 1941.

Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών και βυζαντινή μουσική κυρίως με τον Σίμωνα Καρά. Έλαβε δίπλωμα βυζαντινής μουσικής από το Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Από το 1982 έψαλλε στον Ι. Ν. της Αγίας Ειρήνης (πρώτης Μητρόπολης Αθηνών) και ιδρυτής και διευθυντής από την ίδρυσή της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας με την οποία εξέδωσε και αρκετούς δίσκους σε Ελλάδα και Γαλλία ενώ πραγματοποίησε πάνω από χίλιες συναυλίες σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αφρική.

Δίδαξε βυζαντινή μουσική στο Ωδείο Αθηνών και στα Ωδεία «Φίλιππος Νάκας» και «Νίκος Σκαλκώτας». Διηύθυνε τις σχολές βυζαντινής μουσικής των Ι. Μητροπόλεων Ηλείας, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και Φθιώτιδος. Από το 1978 συνεργάστηκε με την Ε.Ρ.Α. με τις εκπομπές «Εκκλησιαστικοί Βυζαντινοί Ύμνοι» (1978-1982) και «Από την Ορθόδοξη και ανατολική μουσική παράδοση» (1978-) μέσα από τις οποίες έχει παρουσιάσει σπάνιο υλικό, μελέτες, συνεντεύξεις κτλ.

Ο Λυκούργος Αγγελόπουλος έχει ασχοληθεί και με τη σύγχρονη μουσική ερμηνεύοντας έργα των Μιχάλη Αδάμη, Δημήτρη Τερζάκη, John Tavener, Κυριάκου Σφέτσα, Θ. Αντωνίου, Γ. Κυριακάκη κ.α. Συμμετέχει δε στην ερευνητική ομάδα του Marcel Pérès και στο Ensemble Organum του ιδίου με το οποίο έχει ηχογραφήσει οκτώ δίσκους.

Υπήρξε μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής το ΥΠΕΠΘ για τα μουσικά σχολεία από το 1998, από το 2005 πρόεδρος του ΚΣΥΜΕ καθώς και ιδρυτικό μέλος της «Χάρτας του Ρήγα».

Το 1994 η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος του απένειμε το οφφίκιο του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως. Έχει επίσης τιμηθεί από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, από την Εκκλησία της Φιλανδίας, ενώ η σεπτή Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος του έχει απονείμει την ευαρέσκειά της και τον Χρυσούν Σταυρόν του Αποστόλου Παύλου (2006). Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος του απένειμε το 2004 την τιμητική διάκριση του Αργυρού Σταυρού του τάγματος του Φοίνικος.

Να σημειώσουμε ό, τι ο μακαριστός Λυκούργος Αγγελόπουλος υπήρξε ακάματος εργάτης της Θείας του Δαμασκηνού τέχνης. Με ζήλο και αυταπάρνηση δίδασκε μέχρι της τελευταίας του αναπνοής, πολλές φορές και αφιλοκερδώς, τη βυζαντινή μουσική σε νέους ανθρώπους. Μαθητές του υπάρχουν σε όλα τα πέρατα της οικουμένης όπου διακονούν σε ιερούς ναούς ψάλλοντας και υμνώντας το Θεό.

Ας είναι αιωνία αυτού η μνήμη.

(Επιμέλεια: Παναγιώτης Παπακυριακού, Θεολόγος)

Print Friendly, PDF & Email

Share this post