Μουσεία Παγκυπρίου Γυμνασίου

Μουσεία Παγκυπρίου Γυμνασίου

Στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, δίπλα απο το Παγκύπριο Γυμνάσιο στις οδούς Αγίου Ιωάννου και Θησέως, σ’ ένα συναρπαστικό χώρο δώδεκα αιθουσών, στεγάζονται τα Μουσεία του Παγκυπρίου Γυμνασίου, του αρχαιότερου σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου (Ελληνική Σχολή, 1812 – Παγκύπριον Γυμνάσιον, 1893).

Με τη συλλογική προσπάθεια του Παγκυπρίου Γυμνασίου και της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας εξασφαλίστηκε στον πιο πάνω χώρο η κατάλληλη στέγη για τα μουσειακά εκθέματα του Σχολείου. Το εγχείρημα της μεταστέγασης των μουσειακών συλλογών του Παγκυπρίου Γυμνασίου στήριξε επίσης το ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, μέσω γενναιόδωρης χορηγίας.

Εκτός από το Μουσείο της Ιστορίας του Σχολείου, τα Μουσεία Παγκυπρίου Γυμνασίου συγκροτούνται από την αρχαιολογική και τη νομισματική συλλογή, τις συλλογές παλαιών χαρτών και παλαιών όπλων, που κυρίως έχουν κυπριολογικό χαρακτήρα. Περιλαμβάνονται επίσης, η Πινακοθήκη, με έργα μεγάλων ζωγράφων, που διετέλεσαν καθηγητές και μαθητές του σχολείου και τη Συλλογή Φυσικής Ιστορίας. Ένα δείγμα γοτθικής γλυπτικής μοναδικό στην Κύπρο, που εντυπωσιάζει με το μέγεθος, την εκτέλεση και την τεχνοτροπία του, συμπληρώνει τις συλλογές.

Τα Μουσεία του Παγκυπρίου Γυμνασίου στόχο έχουν να διαφυλάσσουν, να συντηρούν και να προβάλλουν τις πιο πάνω συλλογές, παρέχοντας τη δυνατότητα για έρευνα και μελέτη της ιστορίας του Παγκυπρίου Γυμνασίου και γενικότερα της ιστορίας της εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Τα Μουσεία του Παγκυπρίου Γυμνασίου είναι ανοικτά σε επισκέπτες με πολύπλευρα ενδιαφερόντα, όλων των ηλικιών.

Ώρες Λειτουργίας:

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09.00 – 15.30
Τετάρτη από 09.00 – 17.00 και Σάββατο: 09.00 – 13.00
Είσοδος ελεύθερη

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22466014
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο (e-mail): [email protected]

Το κείμενο και οι φωτογραφίες είναι ευγενική προσφορά των αρμοδίων των Μουσείων του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ1

Print Friendly, PDF & Email

Share this post