Μήνυμα του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιάννη Γιαννάκη για τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού – 5 Δεκεμβρίου
Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που λήφθηκε το 1985, στις 5 Δεκεμβρίου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη. Η ημέρα αυτή προσφέρει σε όλους μας την ευκαιρία να προωθήσουμε τον Εθελοντισμό, να ενθαρρύνουμε τις Κυβερνήσεις να υποστηρίζουν εθελοντικές δράσεις και να αναγνωρίσουμε τη συμβολή των εθελοντών στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Η UN Volunteers, η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τον Εθελοντισμό, διεξάγει κάθε χρόνο εκστρατεία για τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού. Ως θέμα της φετινής ημέρας επέλεξε το «Μαζί μπορούμε, μέσω του Εθελοντισμού», αναγνωρίζοντας τον θετικό αντίκτυπο που οι εθελοντές επιφέρουν στους τομείς της ειρήνης και της ανάπτυξης στις χώρες τους, αλλά και σε παγκόσμια βάση. Η UN Volunteers μάς καλεί να αφιερώσουμε μια στιγμή, για να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές και να «γιορτάσουμε» τις προσπάθειές τους, παρά τις τεράστιες προκλήσεις της φετινής χρονιάς.
Την ώρα που η πανδημία έχει εισβάλει σε ολόκληρο τον κόσμο, οι εθελοντές βρίσκονται στο προσκήνιο ιατρικών, κοινοτικών και κοινωνικών δράσεων. Το Σχέδιο Στρατηγικής Ετοιμότητας και Ανταπόκρισης κατά του COVID-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ορίζει τους εθελοντές ως κύριους συμμέτοχους στην προσπάθεια για ενημέρωση για τους κινδύνους και εμπλοκή της κοινότητας. Αυτό αποτελεί αναγνώριση των πολύτιμων προσπαθειών του ενός δισεκατομμυρίου εθελοντών. Όμως, η αναγνώριση από μόνη της δεν είναι αρκετή, διότι παράλληλα θα πρέπει να διασφαλίζεται κι η ευημερία και υγεία των ίδιων των εθελοντών.
Η Κύπρος, από το 2013 που ιδρύθηκε το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), είναι μια από τις λίγες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής για τον Εθελοντισμό, την Ενεργό Πολιτότητα και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο κατά την πρώτη φάση της πανδημίας στη χώρα μας, όσο και στην ανθρωπιστική κρίση λόγω της έκρηξης στον Λίβανο, η εθελοντική προσφορά ανέδειξε ακόμα μια φορά την αξία της.
Το Γραφείο μας έθεσε σε εφαρμογή το Πρωτόκολλο Διαχείρισης Εθελοντών σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, στο οποίο είχαν εγγραφεί περισσότερα από 1.650 άτομα. Σε αυτά περιλαμβάνονται πολλοί νέοι και νέες (φοιτητές, άνεργοι, μαθητές), καθώς και οργανωμένα σύνολα και φορείς. Με βάση το Πρωτόκολλο, όσοι εθελοντές εγγράφονται σε περιόδους κρίσης ασφαλίζονται, τυγχάνουν εκπαίδευσης και τους παρέχεται εξειδικευμένος εξοπλισμός ατομικής προστασίας.
Επίσης, ειδικά για την πανδημία ετοιμάστηκαν δύο πρωτόκολλα, οι Γενικές Οδηγίες και οι Οδηγίες για τη Μεταφορά και Κατ’ Οίκον Παράδοση Ειδών Πρώτης Ανάγκης, με τα οποία οι εθελοντές συμμορφώνονται με σοβαρότητα και πειθαρχία. Αξιοποιήσαμε περίπου 850 άτομα σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, ενεργοποιώντας τον ελάχιστο αριθμό εθελοντών με στοχευμένες δράσεις, ώστε να μειώνεται η οποιαδήποτε μικρή πιθανότητα ενδυνάμωσης της αλυσίδας της πανδημίας και να προστατεύεται η δημόσια υγεία. Η ενεργοποίηση του Πρωτοκόλλου Διαχείρισης Εθελοντών σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, τα πρωτόκολλα για τη λειτουργία του Εθελοντισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι διαδικτυακές εκπαιδεύσεις, αλλά και ο συντονισμός έφεραν το εντυπωσιακό αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν πέραν των 8.000 εθελοντικών δράσεων στην Κύπρο.
Η χώρα μας, με την επιτυχή εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Διαχείρισης Εθελοντών σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, αναδείχθηκε ως Ευρωπαϊκή Καλή Πρακτική ως προς τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την εθελοντική προσφορά. Συγχαρητήρια απέστειλε στον Επίτροπο Εθελοντισμού και ΜΚΟ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επιστολές του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά και της Επιτρόπου Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας κας Mariya Gabriel, καθώς και της Επιτρόπου Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Στέλλας Κυριακίδου. Συγχαρητήρια επιστολή είχαμε λάβει και από τα Ηνωμένα Έθνη (UN Volunteers).
Επιπρόσθετα, για να στηρίξουμε τον γειτονικό Λίβανο κατά την ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε λόγω της φονικής έκρηξης, αξιοποιήσαμε τις υποδομές που το Γραφείο μας διαθέτει. Συγκεκριμένα, το Παγκύπριο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και το Σπίτι του Εθελοντή, στη Λευκωσία. Την όλη εκστρατεία συντόνιζε το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών.
Τα τρόφιμα μαζεύονταν σε τέσσερα σημεία συλλογής σε ολόκληρη την Κύπρο. Στο τέλος, συγκεντρώθηκαν στο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας στην Κρατική Έκθεση και μεταφέρθηκαν με πλοία στο Λίβανο, με τη σημαντική στήριξη της Εθνικής Φρουράς και της Πολιτικής Άμυνας. Συνολικά μαζεύτηκαν πάνω από 240 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας, χάρη στην απέραντη αλληλεγγύη των Κυπρίων, περιλαμβανομένων πολιτών, εταιρειών, Τοπικών Αρχών, της Εκκλησίας, Μη Κυβερνητικών και Εθελοντικών Οργανώσεων και διαφόρων άλλων φορέων. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια που απέστειλε ποτέ η Κύπρος σε άλλη χώρα, ξεπερνώντας βοήθεια που είχε αποσταλεί στον λαό του Λιβάνου από πολύ μεγαλύτερες χώρες.
Σημαντική συμβολή στην όλη προσπάθεια είχαν οι εθελοντές μας, οι οποίοι για πολλές μέρες, εν μέσω πανδημίας και συνθηκών καύσωνα, αναλάμβαναν την παραλαβή, τον διαχωρισμό, τον έλεγχο και την τοποθέτηση των ειδών σε κιβώτια, για να είναι έτοιμα για μεταφορά στον Λίβανο.
Τα πιο πάνω αποτελούν τρανά παραδείγματα της έμπρακτης συνεισφοράς του Εθελοντισμού στην αντιμετώπιση προβλημάτων και επείγουσων καταστάσεων, ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες.
Βασική πολιτική του Γραφείου μας είναι να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό και ασφαλές περιβάλλον, με το οποίο θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο ο τομέας του Εθελοντισμού. Με σύγχρονες πολιτικές που ταυτίζονται με τις ευρωπαϊκές, η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Γραφείου του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ, αναδεικνύεται ως μια σύγχρονη χώρα για τον τομέα, έχοντας δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής για την Ενεργό Πολιτότητα, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και την Κοινωνία των Πολιτών.
Ο σύγχρονος Εθελοντισμός και η Ενεργός Πολιτότητα καλύπτουν οριζόντια όλους τους τομείς της κοινωνίας και ο ρόλος τους είναι εξίσου σημαντικός σε όλες τις χώρες. Ως εκ τούτου, το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αναλαμβάνει τη χάραξη της πολιτικής της Κύπρου, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε Ευρωπαϊκό και διεθνές.
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού, απευθύνουμε δημόσια τις ευχαριστίες μας και συγχαίρουμε τους εθελοντές της χώρας μας, καθώς με ανιδιοτέλεια συμβάλλουν όχι μόνο στην αντιμετώπιση κρίσεων, αλλά και στη βελτίωση της κοινωνίας μας γενικότερα. Οι σωστοί ενεργοί πολίτες του σήμερα αποτελούν τους στυλοβάτες ενός καλύτερου αύριο για όλους.
Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών/ www.pio.gov.cy