Εκδημία Ομοτίμου Καθηγητού Γεωργίου Πατρώνου (1935-2021)

Εκδημία Ομοτίμου Καθηγητού Γεωργίου Πατρώνου (1935-2021)

Τα ξημερώματα της Κυριακής 15 Αυγούστου 2021, εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, εξεδήμησε προς Κύριον ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γεώργιος Πατρώνος. Γεννημένος στο Λέχοβο της Μακεδονίας το 1935, σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ, μετεκπαιδεύτηκε στη Μ. Βρετανία, υπηρέτησε ως καθηγητής στη Μ. Εκπαίδευση και διετέλεσε μέλος ΔΕΠ, επί 26 συνεχή έτη, στο Τμήμα Θεολογίας του ΕΚΠΑ στο αντικείμενο της Ερμηνευτικής και της Θεολογίας της Καινής Διαθήκης.

Εκτός από την διδασκαλία και την έρευνα, ασχολήθηκε ενεργά με την Ιεραποστολή και το κήρυγμα, την εκλαΐκευση του θεολογικού λόγου (με κείμενα, ομιλίες και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις), άφησε δε πλούσιο συγγραφικό έργο στον τομέα της Ιστορίας της Kαινής Διαθήκης και του Αρχέγονου Χριστιανισμού, της Εισαγωγής, της Ερμηνείας και της Ερμηνευτικής της Kαινής Διαθήκης, της Αποκαλυπτικής και της Bιβλικής Θεολογίας, της Ομιλητικής, της Κατηχητικής και της Ιεραποστολικής. Bασικοί άξονες πάνω στους οποίους κινήθηκαν τα υπέρ τα 220 δημοσιεύματά του ήσαν οι εξής: α) Bασιλεία του Θεού – Xριστός – Απόστολοι – Εκκλησία· β) Kήρυγμα – Kατήχηση – Ιεραποστολή – Θεολογία· γ) Πνευματική ζωή – γάμος – αγαμία – κόσμος – κοινωνία – Ορθοδοξία.

Ο Γ. Πατρώνος υπήρξε υπόδειγμα ακαδημαϊκού διδασκάλου, τολμηρού επιστήμονα, κοινωνικού εργάτη και πνευματικού ανθρώπου, με λόγο άμεσο, σκέψη πρωτοποριακή και συνείδηση βαθιά εκκλησιαστική. Το άνευ κακίας και πονηρίας ήθος του χαρακτήριζε τις σχέσεις του με τους συναδέλφους του· η ευαγγελική αγάπη, η πηγαία χαρά, η ειλικρινής ευγένεια και η λαϊκή συγχρόνως γνησιότητά του καθιστούσαν ανεπανάληπτη την επαφή του με τους φοιτητές και τις φοιτήτριές του.

Τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον «Xρυσούν Σταυρόν του αποστόλου Παύλου» (2005) και τον «Χρυσό Σταυρό του αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου» (2013) από την Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών, καθώς και με το οφφίκιο του Άρχοντος Διδασκάλου του Ευαγγελίου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως (2014).

Η εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί στο Μαυροχώρι Καστοριάς την Τρίτη 17 Αυγούστου 2021.

(Κείμενο: Κωνσταντίνου Ι. Μπελέζου)

***********************************************************

Του Σταύρου Σ. Φωτίου
Καθηγητή Πανεπιστημίου Κύπρου,
Ιδρυτικού Μέλους της Κυπριακής Ακαδημίας

 

Το πρωί της γιορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Κυριακής 15ης Αυγούστου 2021, εκοιμήθη ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Άρχων Διδάσκαλος του Ευαγγελίου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Γεώργιος Π. Πατρώνος.

Η ζωή του υπήρξε ένσαρκη αλληλοπεριχώρηση της λειτουργικής ζωής, της θεολογικής διδασκαλίας και της κοινωνικής μαρτυρίας. Άνθρωπος δοτικού ήθους, χαρισματικός δάσκαλος και διαλογικός συνομιλητής, ο Καθηγητής Πατρώνος υπηρέτησε την κατά Χριστόν καλή αγγελία όλων των εποχών.

Ανάμεσα στα πολλά χαρίσματα που κοσμούσαν το πρόσωπό του επισημαίνω δύο: α. τον πιστό, που με την όλη βιοτή του, μεταμόρφωνε τους συνανθρώπους του σε φίλους, και β. τον δάσκαλο, που με την όλη διδαχή του, μεταμόρφωνε τους μαθητές του σε δασκάλους.

Ο Κύριος της Ζωής ας τον αναπαύει στην Αιωνία Μνήμη Του.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post