Απεβίωσε ο συγγραφέας και παιδαγωγός Μιχαλάκης Μαραθεύτης
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών ο συγγραφέας, παιδαγωγός και πρώην διευθυντής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Κύπρου Μιχαλάκης Μαραθεύτης, μια από τις σημαντικότερες μορφές της εκπαίδευσης στην Κύπρο τον 20ο αιώνα.
Γεννημένος στην Πάφο το 1926, υπήρξε μια πολυδιάστατη φυσιογνωμία, που με πνεύμα ερευνητικό, οξυδερκές και ακάματο άφησε το στίγμα του στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι της νεότερης Ιστορίας της Κύπρου όσο λίγοι. Ο Μιχαλάκης Μαραθεύτης διετέλεσε διευθυντής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας για μια εικοσαετία ενώ ανέπτυξη ευρύτατη πνευματική δράση.
Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου και ακολούθως μυήθηκε στην επιστήμη της φιλολογίας ως φοιτητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια, η ασίγαστη δίψα του για συνεχή μάθηση και εξέλιξη τον οδήγησε στη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου απέκτησε μεταπτυχιακές γνώσεις στα παιδαγωγικά, ειδικότερα στους επιμέρους τομείς της ψυχολογίας, της κοινωνιολογίας και της φιλοσοφίας της εκπαίδευσης, με έμφαση στην εκπαίδευση και τη μετεκπαίδευση των δασκάλων.
Αρχικά διορίστηκε καθηγητής στο Γυμνάσιο Πάφου (1951-1953) και στο Παγκύπριο Γυμνάσιο (1954-1959), ενώ από το 1959 και εξής υπηρέτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου, ως καθηγητής και βοηθός διευθυντής από το 1959 έως το 1967 και ακολούθως ως διευθυντής της Ακαδημίας για μια πολυετή περίοδο, η οποία διήρκησε από τον Οκτώβριο του 1967 έως το 1986, χρονιά κατά την οποία αφυπηρέτησε.
Επέδειξε ενεργό συμμετοχή κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-1959, ενώ για τη δράση του αυτή διώχθηκε και φυλακίστηκε από τους Άγγλους. Επίσης, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ίδρυση και λειτουργία του Συνδέσμου Πολιτικών Καταδίκων ΕΟΚΑ 1955-1959, του οποίου διετέλεσε πρώτος πρόεδρος, ενώ από το 1997 έως το 2005 υπήρξε πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 και μετά επίτιμος πρόεδρος από το 2005 μέχρι τον θάνατό του.
Η δράση που ανέπτυξε ο Μιχαλάκης Μαραθεύτης, παράλληλα με το εκπαιδευτικό του έργο και μέχρι το τέλος της ζωής του, υπήρξε πολυεπίπεδη και πολυσήμαντη. Συνέβαλε καταλυτικά στην ίδρυση ενός μεγάλου αριθμού πνευματικών, επιστημονικών και άλλων ιδρυμάτων και σωματείων, όπως είναι ο Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού-Νεανικού Βιβλίου, ο Όμιλος Πνευματικής Ανανέωσης, το Εκπαιδευτικό Κέντρο Κύπρου, η Παγκύπρια Οργάνωση Λειτουργών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ.ά., των οποίων διετέλεσε και πρώτος πρόεδρος, ενώ υπήρξε μέλος του ΔΣ του Ομίλου Παιδαγωγικών Ερευνών, του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου κ.ά. Επιπλέον, συμμετείχε σε εκπαιδευτικές επιτροπές και συνέδρια είτε ως πρόεδρος είτε ως μέλος, καθώς και σε διεθνή εκπαιδευτικά συνέδρια, εκπροσωπώντας την Κύπρο.
Για τη συνεισφορά του έλαβε πολλές σημαντικές διακρίσεις, όπως ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πατρών, το Αριστείο Γραμμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, το μετάλλιο της Εκατονταετηρίδας του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, το Βραβείο Γραμμάτων του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου κ.ά.
«Η επιστημονική κατάρτιση, η πνευματική αντίληψη και οξυδέρκεια, όπως και το εκπαιδευτικό όραμα του Μιχαλάκη Μαραθεύτη, αποτυπώνονται στο πλούσιο συγγραφικό έργο φιλολογικού, παιδαγωγικού, ψυχολογικού και λογοτεχνικού περιεχομένου, το οποίο μάς άφησε ως πνευματική παρακαταθήκη» αναφέρει συλλυπητήρια ανακοίνωση του ΥΠΠΑΝ, που σημειώνει ότι ο θάνατός του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον τομέα των γραμμάτων και της παιδαγωγικής επιστήμης.
Η κηδεία του Μιχαλάκη Μαραθεύτη θα τελεστεί δημοσία δαπάνη.
Κάποια από τα έργα του:
- Τα χρόνια της εφηβείας, (έκδοση ΡΙΚ), Λευκωσία, 1965.
- Μπροστά στο σεξ [μαζί με τους Γ. Μαυραντώνη και Π. Περσιάνη], Λευκωσία, 1967.
- Η εκπαίδευσις των διδασκάλων υπό το πρίσμα της φιλοσοφίας του προσωπισμού, Λευκωσία, 1967.
- Νίκος Νικολαΐδης [ανάτυπο], Λευκωσία, 1968.
- Τα εθνικά και πολιτιστικά ιδεώδη του 1821, και η Ελληνική παιδεία [ανάτυπο], Λευκωσία, 1971.
- Θέματα Εφηβείας, Λευκωσία, 1973.
- Οίκογένεια Νόντα (δραματική τριλογία), Λευκωσία, 1976.
- Ιώβ Εικοστού Αιώνα (θεατρικό μονόπρακτο), Λευκωσία, 1976.
- Το προσφυγόπουλο τῆς Κύπρου [παιδική νουβέλα], Αθήνα, 1977 [β΄ έκδοση, αναθεωρημένη, 1979].
- Διαλογισμοί [ποιητική συλλογή], Λευκωσία, 1980.
- Φωνές αγωνίας και ελπίδας [ποιητική συλλογή], Λευκωσία, 1984.
- Ο σύγχρονος κόσμος και η παιδεία, Λευκωσία, 1984.
- Η αγωγή του προσώπου, Λευκωσία, 1986.
- Το Κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα: σταθμοί και θέματα, 1992.
- Η αυτοπραγμάτωση του προσώπου, 1994.
- Ο αγώνας της Ε.Ο.Κ.Α στην Ιστορία, 1996.
- Παραμύθι για όλους, 2000.
- Η πρώτη δεκαετία 1989-1999, 2000.
- Αναμορφωτές της οικουμένης, 2003.
- Ηρωικοί απόηχοι του ’55, 2006.
- Η φυλάκιση της ελευθερίας, 2008.
Ο Μ. Μαραθεύτης έχει επίσης συνεργαστεί για την έκδοση διαφόρων ανθολογιών. Με την αφυπηρέτησή του το 1986, εξεδόθη με πρωτοβουλία του καθηγητικού συλλόγου της Παιδαγωγικής Ακαδημίας ο τιμητικός τόμος «Μιχαλάκης Ι. Μαραθεύτης, 35 χρόνια παιδείας, Αφιέρωμα Τιμής», με κείμενα από διάφορες ενότητες της εργασίας του, καθώς και γνώμες διαφόρων προσωπικοτήτων για το έργο του.
Πηγή: philenews.com
Δείτε επίσης: