Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015, το πρωί προσήλθε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και ενημέρωσε τον Προκαθήμενο και τα μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Κύπρου για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου.

Κατόπιν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από την Α. Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο, δήλωσε προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ ότι, «δεν συζητείται θέμα εγγυημένων πλειοψηφιών», προσθέτοντας ότι «αυτό που συζητείται στις συνομιλίες είναι το θέμα της διασφάλισης της δικοινοτικότητας».

Για το θέμα της διασφάλισης της δικοινοτικότητας είπε ότι έχει ενημερωθεί το Εθνικό Συμβούλιο και αφορά στο ότι θα πρέπει «οι Ε/κ να έχουν τον πρώτο λόγο ως προς την τοπική διακυβέρνηση της πολιτείας, όπως και οι Τ/κ». Σημαντικότερο είναι η κατοχύρωση των βασικών ελευθεριών, της ελεύθερης διακίνησης, της ελεύθερης εγκατάστασης, του δικαιώματος άσκησης επαγγέλματος από το σύνολο των πολιτών.

Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «μπορώ να σας πω ξεκάθαρα ότι, εισερχόμενος στο χώρο της Συνόδου (ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας) μάς αντελήφθη όλους ότι είχαμε πολλές ανησυχίες.

Όλες αυτές οι ανησυχίες διασκεδάστηκαν από τη λεπτομερή και εις βάθος ανάλυση του εθνικού μας θέματος, στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται και μπορώ να πω ότι όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου έχουν ενθουσιαστεί με την ανάλυση και τις εξηγήσεις και τις απαντήσεις που έδωσε ο Πρόεδρος, στις ερωτήσεις των συνοδικών μελών. Τον ευχαριστούμε και του ευχόμεθα να έχει καλή συνέχεια.

Θέλω να ξέρει ο κ. Πρόεδρος ότι η Εκκλησία θα του συμπαρασταθεί για μια σωστή λύση που θα ζήσουν ευτυχισμένοι και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι στη γη των πατέρων τους».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ευχαριστώ τον Μακαριότατο και την Ιερά Σύνοδο που μου έδωσαν την ευκαιρία να ενημερώσω για το τι πραγματικά διαμείβεται στο τραπέζι του διαλόγου, για τα όσα μέχρι στιγμής έχουν ανταλλαγεί υπό μορφή θέσεων, αλλά και κάποιων συγκλίσεων που φαίνεται να τείνουν ή μας οδηγούν, με την εντατικοποίηση του διαλόγου, ενδεχόμενα στην οριστικοποίηση θέσεων που ολοκληρώνονται.

Βεβαίως την ίδια ώρα και μέσα από το διάλογο που έγινε και τις ερωτήσεις που υπέβαλαν οι Άγιοι Συνοδικοί, μου δόθηκε η ευκαιρία να δώσω πλήρεις εξηγήσεις και για τις δικές μας θέσεις και για το τι πραγματικά διαμείβεται έτσι ώστε οι εύλογες ανησυχίες που υπήρχαν να εξουδετερωθούν.

Είναι κάτι το οποίο είχα πει από την αρχή ότι θα πράττω, ενημερώνοντας την Εκκλησία της Κύπρου.

Πέραν του μεμονωμένου διαλόγου που έχουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα με τον Μακαριότατο θεώρησα ότι καλό θα ήταν να ενημερώνεται και θα ενημερώνεται η Ιερά Σύνοδος, όπως και ό,τι πρέπει να γνωστοποιείται εφόσον έχει συμφωνηθεί, χωρίς να εκφεύγουμε της αρχής του “τίποτα δεν συμφωνείται αν δεν συμφωνηθούν όλα”.

Θα ενημερώνω και τον κυπριακό λαό για να έχει σαφή εικόνα του τι διαμείβεται του τι συμφωνείται έτσι ώστε να μη δημιουργούνται είτε ανησυχίες είτε ένα αρνητικό κλίμα, σε μια εποχή που υπάρχουν, πιστεύω, οι απαραίτητες προϋποθέσεις για ένα διάλογο αλληλοσεβασμού», κατέληξε ο Πρόεδρος κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ / politis-news.com

ΙΣ-Δ6

Print Friendly, PDF & Email

Share this post