Πεζογέφυρες θα ενώσουν το αρχαίο Κίτιο

Πεζογέφυρες θα ενώσουν το αρχαίο Κίτιο

Εντυπωσιακά είναι τα πλάνα του Τμήματος Αρχαιοτήτων για την ανάδειξη του ανεκτίμητης αξίας, αρχαιολογικού πλούτου της Λάρνακας. Η πρόθεση είναι μέσω ενός συστήματος πεζογεφυρών για να ενοποιηθούν οι αρχαιολογικοί χώροι που συνδέονται με το αρχαίο Κίτιο, οι οποίοι βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, στο κέντρο της πόλης. 

 

Σε πρώτη φάση, όπως ανέφερε στον «Φ» ο Έφορος Αρχαιοτήτων, δρ Γιώργος Γεωργίου, θα ενοποιηθεί το πλήρως ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο, με τον χώρο του αρχαίου λιμανιού στην περιοχή Παμπούλας και την οδό Αγίου Νεοφύτου, όπου εντοπίστηκε το 2016 κατά τις εργασίες για το αποχετευτικό, το μεγάλο ψηφιδωτό με τους Άθλους του Ηρακλή. 

«Σε δεύτερη φάση, πιο μακροπρόθεσμη, θα δούμε πώς θα ενοποιήσουμε αυτούς τους χώρους με ένα τέταρτο αρχαιολογικό χώρο, που βρίσκεται στην περιοχή της Χρυσοπολίτισσας. Αν και ο χώρος εκείνος είναι ευρέως γνωστός ως «Αρχαίο Κίτιο», στην ουσία αποτελεί μόνο ένα τμήμα της αρχαίας πόλης. Ουσιαστικά, όλοι οι χώροι που θα ενοποιηθούν με το πρόγραμμα ενοποίησης, αποτελούν τμήματα του αρχαίου Κιτίου». 

Οι μεγαλόπνοοι σχεδιασμοί του Τμήματος Αρχαιοτήτων, που βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας, ο οποίος παρέχει για το πρόγραμμα αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς, περιλαμβάνουν τη δημιουργία πεζογεφυρών, που θα κινούνται μέσα από τον ιστό της πόλης. 

Η ενοποίηση του Αρχαιολογικού Μουσείου με το αρχαίο λιμάνι, είναι το πιο εύκολο στάδιο της διαδικασίας, αφού οι δύο χώροι βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση. Η αρχιτεκτονική πρόκληση, όπως υπέδειξε ο δρ. Γεωργίου, είναι η δημιουργία πεζογέφυρας για τη μετάβαση από το Αρχαιολογικό Μουσείο, στο χώρο των ψηφιδωτών, αφού μεσολαβούν δύο δρόμοι και οικιστική περιοχή. «Τεχνικά υπάρχουν δυσκολίες, ωστόσο πιστεύουμε ότι με έναν έξυπνο σχεδιασμό μπορούμε να τις ξεπεράσουμε. Απ’ όπου θα περνά η πεζογέφυρα η γη θα απαλλοτριωθεί. Κάποια τεμάχια έχουν ήδη απαλλοτριωθεί για αρχαιολογικούς σκοπούς και έχουμε ήδη κινήσει τις διαδικασίες για τα υπόλοιπα». 

Αναφορικά με την ενοποίηση των τριών χώρων με τον επισκέψιμο χώρο του Αρχαίου Κιτίου στη Χρυσοπολίτισσα, ο σχεδιασμός έχει ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις, εφόσον μεσολαβούν περισσότεροι δρόμοι και οικίες. «Η τεχνική δυσκολία και η αρχιτεκτονική πρόκληση αυτού του προγράμματος που λέμε ενοποίηση, είναι το σύστημα πεζογεφυρών που θα σε παίρνει απευθείας στους αρχαιολογικούς χώρους, χωρίς να έχεις να περπατήσεις ανάμεσα σε δρόμους. Δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τις γειτονιές και να δυσκολέψει η καθημερινή ζωή των πολιτών. Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που επιλέχθηκε η λύση των πεζογεφυρών», σημείωσε ο Έφορος Αρχαιοτήτων. 

Το όραμα πίσω από τον σχεδιασμό 

Όπως είναι γνωστό, ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης Λάρνακας είναι κτισμένο πάνω στην αρχαία πόλη του Κιτίου, που είναι από τις σημαντικότερες και αρχαιότερες της Κύπρου, με διασυνδέσεις σε ολόκληρο τον αρχαίο μεσογειακό κόσμο, τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση. Το όραμα πίσω από τον σχεδιασμό του έργου, είναι να μπορεί ο επισκέπτης να βιώσει την εμπειρία της ύπαρξης της αρχαίας πόλης κάτω από την σύγχρονη.  

«Εάν καταφέρουμε να υλοποιήσουμε το έργο που οραματιζόμαστε, ο επισκέπτης θα μπορεί να περπατά στις πεζογέφυρες, δεξιά του και αριστερά του θα βλέπει τη σύγχρονη πόλη και κάτω θα βλέπει την αρχαία πόλη. Άρα θα βιώνει με έναν ολοκληρωμένο τρόπο, αυτό που λέμε πως η σύγχρονη πόλη είναι κτισμένη πάνω στην αρχαία».  Ο στόχος είναι μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των απαλλοτριώσεων ν’ αρχίσουν άμεσα έργα, αφού παράλληλα, σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας, προχωρεί ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του έργου. Η ολοκλήρωση του έργου θα προσφέρει και μεγάλες προοπτικές προσέλκυσης τουριστών ειδικού ενδιαφέροντος, που αποτελεί διακαή πόθο των τοπικών παραγόντων της Λάρνακας. «Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε την πόλη της Λάρνακας να αξιοποιήσει τον αρχαιολογικό της πλούτο. Ως Τμήμα Αρχαιοτήτων δεν διαχωρίζουμε τους τουρίστες από τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εμάς χρέος μας είναι όλη τη γνώση που αποκτήσαμε από τις ανασκαφές και την αρχαιολογική έρευνα, να βρούμε τρόπους να τη μοιραστούμε με το κοινό». 

Νέες ανασκαφές στο αρχαίο λιμάνι

Μέχρι την έναρξη των εργασιών της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν και οι ανασκαφές στο λιμάνι του αρχαίου Κιτίου, που έχουν ανατεθεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε Γαλλική αποστολή.

Μετά τη μετακίνηση πέρσι των γηπέδων τένις του Ομίλου Αντισφαίρισης από την περιοχή της Παμπούλας, ελευθερώθηκε ολόκληρο το τεμάχιο και το φθινόπωρο του 2021, έγινε η πρώτη επέκταση της ανασκαφής προς την πλευρά που ήταν τα γήπεδα. Οι αρχαιολόγοι της γαλλικής αποστολής, θα έρθουν ξανά φέτος και θα συνεχίσουν τις ανασκαφές, που είναι μια χρονοβόρος διαδικασία, με στόχο να αποκαλυφθούν πλήρως όσα κατάλοιπα σώζονται από το αρχαίο λιμάνι.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, οι γνώσεις που έχουν αποκομίσει μέχρι στιγμής οι αρχαιολόγοι είναι ότι το συγκεκριμένο πιθανότατα να μην ήταν το μοναδικό λιμάνι της αρχαίας πόλης του Κιτίου. 

«Ένα άλλο λιμάνι ενδεχομένως να βρίσκεται στην περιοχή του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή Χρυσοπολίτισσας. Οι γνώσεις μας από τις εκεί ανασκαφές, μας λένε ότι ενδεχομένως να υπήρχε εκεί και άλλο λιμάνι. Επίσης τα κατάλοιπα που βρήκαμε στο λιμάνι της Παμπούλας, δείχνουν ότι είναι λιμάνι των πολεμικών πλοίων, πολεμικός ναύσταθμος δηλαδή. Άρα σημαίνει ότι υπήρχε άλλο λιμάνι για τις εμπορικές δραστηριότητες». 

 

Νατάσα Χριστοφόρου

Πηγή: philenews.com

Print Friendly, PDF & Email

Share this post