Τα θρυλικά μοναστήρια της Παναγίας στην Κύπρο που γιορτάζουν τον δεκαπενταύγουστο

Τα θρυλικά μοναστήρια της Παναγίας στην Κύπρο που γιορτάζουν τον δεκαπενταύγουστο

Ο Χριστιανισμός στις 15 Αυγούστου γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου και οι Κύπριοι πιστοί συρρέουν κάθε χρόνο σε εκκλησίες και μοναστήρια που είναι αφιερωμένα στην Παναγία. Κάθε χρόνο τρία ιστορικά και φημισμένα μοναστήρια του νησιού αφιερωμένα στην Παναγία έχουν την τιμητική τους ανήμερα δεκαπενταύγουστο αφού γιορτάζουν αυτή την συγκεκριμένη γιορτή του Χριστιανισμού, την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Οι πιστοί συρρέουν κατά χιλιάδες σε αυτά τα τρία θρυλικά μοναστήρια του νησιού μας και συνδυάζουν την επίσκεψή τους εκεί με εκδρομές στις γύρω περιοχές της Κύπρου.

Μονή του Κύκκου

Αφιερωμένη στην Παναγία, η Mονή διαθέτει μια από τις τρεις εικόνες που αποδίδονται στον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά. Η εικόνα – επικαλυμμένη με ασήμι – είναι σε μια θήκη από ταρταρούγα και σεντέφι και βρίσκεται τοποθετημένη μπροστά στο εικονοστάσι. Σύμφωνα με την παράδοση, ο κύπριος ερημίτης Ησαίας θεράπευσε με θαύμα την κόρη του αυτοκράτορα Αλέξιου Α΄ Κομνηνού (1081 – 1118 μ.Χ.). Ως ανταμοιβή ζήτησε την εικόνα και ο αυτοκράτορας, αν και λυπήθηκε στην προοπτική της απώλειας ενός τέτοιου θησαυρού, την έστειλε στην Κύπρο μαζί με τα χρήματα για την κατασκευή ενός μοναστηριού, όπου θα φυλασσόταν η εικόνα. Το Μοναστήρι κάηκε αρκετές φορές και δεν έμεινε τίποτα από το αρχικό του κτίσμα. Σήμερα το Μοναστήρι παράγει ζιβανία κι άλλα οινοπνευματώδη ποτά, ενώ θρησκευτικά πανηγύρια πραγματοποιούνται στις 8 Σεπτεμβρίου (Γέννηση της Θεοτόκου) και στις 15 Αυγούστου (Κοίμηση της Θεοτόκου). Υπάρχει επίσης ένα μουσείο στους χώρους της Μονής. Η Μονή είναι επίσης γνωστή και για το γεγονός ότι ο πρώτος Πρόεδρος της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ υπηρέτησε εκεί  ως δόκιμος μοναχός και σήμερα ο τάφος του βρίσκεται εκεί στο Θρονί. 
Γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου και τη Γέννηση της Θεοτόκου στις 8 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο. 

Μοναστήρι Παναγίας Τροοδίτισσας

Κτισμένη ψηλότερα από όλες τις Μονές του Κύπρου, 1370 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, βρίσκεται η Ιερά Μονή της Παναγίας της Τροοδίτισσας. Το Μοναστήρι βρίσκεται βορειοδυτικά του χωριού Πλάτρες, «κρυμμένο» μέσα σ’ένα καταπράσινο τοπίο, και είναι ένα από τα πιο ξακουστά και αγαπημένα Μοναστήρια της Κύπρου. Το Μοναστήρι είναι ανδρικό ωστόσο, οι πόρτες του είναι πάντοτε ανοικτές για όλους τους προσκυνητές. Σήμερα ζουν εκεί 13 μοναχοί οι οποίοι με την απλότητα και τον λιτό τρόπο ζωής τους αποτελούν υπόδειγμα βίου για τις χιλιάδες των προσκυνητών. Το εξαίσιο φυσικό περιβάλλον της Μονής, με τα πανύψηλα πεύκα, καταγοητεύει τους επισκέπτες που έρχονται από κάθε γωνιά της Κύπρου και όχι μόνο, για να προσκυνήσουν και να εξομολογηθούν. Σύμφωνα με τους μοναχούς, πολύ συχνά επισκέπτονται τη Μονή τουρίστες από τη Ρωσία. Ο σημερινός Ναός είναι τρίκλιτος και χρονολογείται στα 1843. Σύμφωνα με την παράδοση, η ίδρυση της Μονής της Παναγίας της Τροοδιτίσσης ανάγεται στην περίοδο της Εικονομαχίας (754-780 και 813-842), οπότε μεταφέρθηκε στην Κύπρο η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας, που κατά τη λαϊκή εκδοχή, είναι μια από τις εβδομήντα, τις οποίες αγιογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Η Παναγία ονομάστηκε Τροοδίτισσα, διότι ανακαλύφθηκε σε πλαγιά του Τρόοδους. Ονομάστηκε επίσης και «Παναγία Ολυμπία» αφού γειτνιάζει με την ψηλότερη βουνοκορφή του νησιού, τον Όλυμπο. Η Μονή, έχει καταστραφεί πολλές φορές από αλλόθρησκους και ιδιαίτερα την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Η αγάπη του Λαού όμως προς την Θαυματουργό Παναγία, σε σύντομο χρονικό διάστημα, την ξανάκτιζε εκ θεμελίων. Η ηρεμία που επικρατεί στον καταπράσινο χώρο, η επιβλητική τρίκλιτη Βασιλική με το πανέμορφο καμπαναριό, οι μοναχοί που με ζήλο εργάζονται στους αγρούς που περιβάλλουν την Μονή, δημιουργούν μια όαση γαλήνης. 
Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου, ημέρα που γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου.

Μοναστήρι της Παναγίας Χρυσορρογιάτισσας

Το μοναστήρι βρίσκεται σε μια όμορφη τοποθεσία κοντά στο χωριό Παναγιά και το δάσος δυτικά της Πάφου. Ιδρύθηκε το 1152 μ.Χ. από τον μοναχό Ιγνάτιο, ο οποίος βρήκε Μούλια τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας στην Πάφο και τα οποία σύμφωνα με την παράδοση, είναι ζωγραφισμένο από τον Άγιο Λουκά. Ιγνάτιος μετέφερε την εικόνα στο βουνό και έχτισε το μοναστήρι, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην Παναγία Χρυσορρογιάτισσας. Το μοναστήρι, του οποίου η τρέχουσα κτίρια χρονολογούνται από 1770, έχει μια σημαντική συλλογή εικόνων και θησαυρών. Η εκκλησία βρίσκεται στο κέντρο της μονής. Οι τοιχογραφίες του περισσότερο από τρεις αιώνες θα σας εντυπωσιάσει. Η εικόνα του Χριστού και της Παναγίας, όπως ζωγράφισε ο Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής είναι στο μοναστήρι και καλύπτεται από υφάσματα και ασήμι. Μπροστά από την κύρια είσοδο του μοναστηριού υπάρχει ένα καφέ-εστιατόριο με υπέροχη πανοραμική θέα. Τον Αύγουστο 15 κάθε χρόνο μια εντυπωσιακή θρησκευτική τελετή και γιορτή λαμβάνει χώρα. Το παλιό οινοποιείο που μπορείς να επισκεφθείς στο εσωτερικό του μοναστηριού, παράγει, από ιδιόκτητους αμπελώνες της, μερικά από τα καλύτερα κρασιά εσοδείας από Κύπρο.
Η Μονή γιορτάζει επίσης στις 15 Αυγούστου. 

Πηγή: avant-garde.com.cy

 

Πρώτη δημοσίευση στην ιστοσελίδα 12 Αυγούστου 2022

Print Friendly, PDF & Email

Share this post