ΙΔ΄ Συνάντηση εκπροσώπων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών και Μονών στο Συνοδικόν Γραφείον Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου

ΙΔ΄ Συνάντηση εκπροσώπων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών και Μονών στο Συνοδικόν Γραφείον Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, η ΙΔ΄ Συνάντηση των εκπροσώπων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών και Μονών στο Συνοδικόν Γραφείον Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου. Στη Συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, Μητροπόλεων, Επισκοπών και Μονών, καθώς και συνεργάτες του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων. Με τη Συνάντηση αυτή συμπληρώνονται 10 χρόνια από την έναρξη των Συναντήσεων των εκπροσώπων στο Συνοδικόν Γραφείον Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.  

Ο Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος καλωσόρισε τους νέους επιστημονικούς συνεργάτες του Γραφείου, τον κ. Χαράλαμπο Μπακιρτζή και την κ. Γκλόρια Κασσιανίδου, και τους άλλους συμμετέχοντες, αναφέρθηκε στον εκλιπόντα επιστημονικό συνεργάτη του Γραφείου μ. Αθανάσιο Παπαγεωργίου και ενημέρωσε για τις ενέργειες που έγιναν τους τελευταίους μήνες για την προώθηση των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων. Σύντομο χαιρετισμό έκανε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος.

Στη συνέχεια, όλοι οι εκπρόσωποι ενημέρωσαν για δραστηριότητες και έργα που έγιναν, γίνονται ή προγραμματίζονται να γίνουν στις περιφέρειές τους.

Ακολούθησε ενημέρωση από συνεργάτες του Συνοδικού Γραφείου για τις επαφές και την αναπτυσσόμενη συνεργασία του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, όπως για το Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών και Πολιτιστικών Περιηγήσεων, το οποίο προωθείται βελτιωμένο για 7ο σχολικό έτος. Ακολούθησε ενημέρωση για την προσφορά το Νοέμβριο και Δεκέμβριο, για 3ο έτος, των εργαστηρίων ζωγραφικής «Εικονίζω τα Δωδεκαήμερα» σε παιδιά, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Έθιμα του Δωδεκαημέρου στην Κύπρο». Επίσης, έγινε ενημέρωση για το ταξίδι εξοικειώσεως δεκαεπταμελούς ομάδας δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων από την Κύπρο στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία, στο οποίο συμμετείχαν δύο συνεργάτες του Γραφείου. Εκτεταμένη ενημέρωση θα προβληθεί στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας Κύπρου.   

Τόσο το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων όσο και εκπρόσωποι των Εκκλησιαστικών Περιφερειών και Μονών παρουσίασαν τις εκδόσεις τους, αντίτυπα των οποίων διένειμαν, και ενημέρωσαν για τις προγραμματιζόμενες εκδόσεις τους.

Στο πλαίσιο της αναπτυσσόμενης συνεργασίας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων με το Τμήμα Διοίκησης Φιλοξενίας και Τουρισμού του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, έγινε παρουσίαση έρευνας με τίτλο «Ανάπτυξη Θρησκευτικού Τουρισμού στην Κύπρο: Παράθεση απόψεων και βιωματικών εμπειριών από τους Εκκλησιαστικούς φορείς» από τις Δρ. Σωτηρούλα Λιασίδου και Δρ. Κατερίνα Περικλέους, Ακαδημαϊκό και Εκπαιδευτικό Προσωπικό του ΤΕΠΑΚ.

Τη Συνάντηση φιλοξένησε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Χρυσοστόμου. Κατόπιν, ο Μακαριώτατος παρέθεσε κέρασμα στους συμμετέχοντες της ΙΔ΄ Συνάντησης, οι οποίοι ακολούθως ξεναγήθηκαν στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα.

 

Κωνσταντίνος Θεοφάνους,

Συνοδικόν Γραφείον Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post