Μάθετε στα παιδιά σας να παίρνουν σωστές αποφάσεις!

Μάθετε στα παιδιά σας να παίρνουν σωστές αποφάσεις!

Πόσο καλά διδάσκουμε τα παιδιά μας στο να λαμβάνουν αποφάσεις; Δεν είμαι σίγουρος ότι δίνουμε τη σημασία που απαιτείται για την τόσο ζωτική αυτή δεξιότητα. Έγραψα τις σκέψεις μου για το θέμα εδώ, αλλά σίγουρα υπάρχουν και άλλα που μπορούν να γραφτούν. Είμαι βέβαιος, ότι και εσείς έχετε επιπλέον εμπειρίες και απόψεις. Το σημαντικό πιστεύω είναι, ότι όλοι μαζί μπορούμε να προβληματιστούμε και να λάβουμε αμέσως μέτρα για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.     

Ένα από τα πολυτιμότερα δώρα, που μπορούν οι γονείς να δώσουν στα παιδιά τους, είναι να τα μάθουν να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις. Η λήψη αποφάσεων θα καθορίζει τη ζωή τους. Πρόκειται για μια δεξιότητα τεράστιας σημασίας. Είναι απαραίτητο τα παιδιά να διαπαιδαγωγούνται στον κρίσιμο αυτό τομέα. Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών στη λήψη αποφάσεων πρέπει να αρχίζει νωρίς στη ζωή τους. Η συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων εξαρτάται, αρχικά, από την ηλικία και την ωριμότητά τους. Ο βαθμός της εμπλοκής τους στις αποφάσεις, που τα αφορούν, μπορεί να διευρύνεται ανάλογα με την ανάπτυξη της ωριμότητάς τους. 

Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών στη λήψη αποφάσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται χρόνο, υπομονή και διαχρονική παρακολούθηση. Είναι αναπόφευκτο ότι θα γίνονται λάθη. Οι συνέπειες των λαθών μπορούν να γίνονται διδάγματα, για καλύτερες αποφάσεις στο μέλλον. Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν υπεύθυνα για τις αποφάσεις τους. Έτσι θα έχουν και την ευθύνη των αποτελεσμάτων, που πρέπει να τους αποδίδεται. Με τον τρόπο αυτό θα βελτιώνουν την ικανότητά τους για τη λήψη αποφάσεων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για επιτυχίες και ευτυχία, όταν θα είναι ενήλικες. 

Τι πρέπει να κάνουν τα παιδιά, πριν πάρουν μια απόφαση; 

1. Ο χρόνος σκέψης: Να δίνουν χρόνο για σκέψη και ανάλυση, χωρίς να ορμούν, για να κάνουν αυτό, που στιγμιαία αποφάσισαν. 

2. Οι λόγοι: Να διερωτώνται πάντοτε γιατί θέλουν να κάνουν κάτι.

3. Οι επιλογές: Να εξετάζουν όλες τις επιλογές, για το πώς θα πραγματοποιήσουν αυτό που θέλουν. 

4. Οι συνέπειες: Πρέπει προσεκτικά να σκέφτονται και τις συνέπειες αυτών που αποφασίζουν. 

5. Οι επιδράσεις: Να μην ξεχνούν τις επιδράσεις στους άλλους των δικών τους αποφάσεων και πράξεων. 

6. Το όφελος: Να εξετάζουν και να γνωρίζουν αυτό, που είναι το καλύτερο για τα ίδια και το τι μπορούν να αναμένουν, από τις αποφάσεις τους. 

7. Η αξιολόγηση: Να αξιολογούν τα αποτελέσματα των αποφάσεων και πράξεων τους και να διδάσκονται από τις δικές τους εμπειρίες.

Δρ. Λοΐζος Γ. Λοΐζου

* Κλινικός καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, τ. Διευθυντής Παιδογκολογικής – Παιδοαιματολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία

 

Πηγή: philenews.com

Print Friendly, PDF & Email

Share this post