Εορτή του πολιούχου της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος Αγίου Σπυρίδωνος του Θαυματουργού
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιερά κατάνυξη η Ιερά Μητρόπολη Τριμυθούντος εόρτασε τον πολιούχο και προστάτη της Άγιο Σπυρίδωνα τον θαυματουργό. Ένα ιδιαίτερα λαοφιλή και αγαπητό Άγιο, όχι μόνο για την περιοχή της Τριμυθούντος, αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο μας. Πλήθος πιστών έσπευσαν με αισθήματα ευλαβείας και βαθιάς πίστης να τιμήσουν και εφέτος τον εορταζόμενο Άγιο στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης στην κωμόπολη της Αθηαίνου, η οποία βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από την κατεχόμενη Ιερά Μονή του στην Τρεμετουσιά.
Το απόγευμα της Κυριακής, 11 Δεκεμβρίου 2022, τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Πάφου και Τοποτηρητού του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου κ. Γεωργίου, συμπαραστατουμένου από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα. Τον Πανιερώτατο πλαισίωσαν, επίσης, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Ιωαννίδης, ο Διευθυντής της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου Πρωτοπρεσβύτερος Κυπριανός Κουντούρης, οι πατέρες του ναού, καθώς και ιερείς της μητροπολιτικής περιφέρειας, ενώ το ιερό αναλόγιο κόσμησε χορός ηδύμολπων ιεροψαλτών με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη Ευάγγελο Γεωργίου.
Κατά τη διάρκεια του εσπερινού έγινε περιφορά της εικόνας του αγίου, αναπέμφθηκε δέηση υπέρ των εορταζόντων και όλων των εκτοπισμένων αδελφών μας και τελέστηκε αρτοκλασία.
Ο Πανιερώτατος, στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στη θαυμαστή ζωή του εν αγίοις πατρός ημών Σπυρίδωνος του θαυματουργού, τονίζοντας τις πολλές αρετές, που όπως ψάλλουμε σε πολλά τροπάρια της ακολουθίας του, κοσμούσαν το ιερό και άγιο πρόσωπό του. Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι Άγιος αν και ολιγογράμματος, έχοντας σταθερή πίστη στον Χριστό και φωτισμένος από το Άγιο Πνεύμα, υπερασπίστηκε τη δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας μας ενώπιον των πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, αποδεικνύοντας το τρισυπόστατον της Αγίας Τριάδος, με το γνωστό θαύμα του με το κεραμίδι. Αναφέρθηκε ακόμη στα πολλά θαύματά του, έκφραση και αυτά της βαθιάς πίστης του και εμπιστοσύνης του στον Θεό. Παράλληλα, ο Πανιερώτατος, τόνισε την αγάπη και την απέραντη φιλανθρωπία που είχε ο Άγιος, και την προθυμία του να βοηθήσει τον κάθε εμπερίστατο και πονεμένο. Επιπλέον, εξήρε το πράον και ανεξίκακο του χαρακτήρα του, αφού ακόμη και τους ίδιους τους κλέφτες, που ήρθαν να κλέψουν τα ζώα του, τους φιλοξένησε και τους περιποιήθηκε, αλλά και την βαθιά ταπείνωσή του, αφού ακόμη και όταν έγινε επίσκοπος συνέχισε να βόσκει τα πρόβατά του. Η όλη ενάρετη βιοτή του και το άγιο παράδειγμά του τον καθιστά ως τον καλύτερο διδάσκαλο σε κάθε εποχή ακόμη και στην εποχή μας.
Κλείνοντας τον μεστό θεολογικό του λόγο, ο Πανιερώτατος, είπε τα εξής: «Ιδιαίτερα στην περιοχή μας είναι αισθητή η παρουσία του Αγίου Σπυρίδωνα στον χώρο που έζησε. Σήμερα, που εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, το μοναστήρι του και ο τάφος του σιγούν εξαιτίας της κατοχής και που όλοι κινδυνεύουμε από τους κατακτητές, ας τον παρακαλέσουμε να εκπληρώσει ένα χρέος προς εμάς. Όπως εμείς φυγαδεύσαμε το ιερό του λείψανο πρώτα στην Κωνσταντινούπολη και μετά στην Κέρκυρα, για να το προστατέψουμε από τις επιδρομές των αλλοφύλων εχθρών, έτσι και αυτός έχοντας παρρησία προς τον Θεό να φυγαδεύσει τα στίφη των βαρβάρων, ώστε να μπορέσουμε και πάλι να πάμε ελεύθεροι στον τάφο του να προσκυνήσουμε. Να μεταφερθεί και η έδρα της επισκοπής του εκεί. Να τιμήσουμε και τον ίδιο και να λατρεύσουμε άξια τον Κύριο και Θεό μας
Μετά τον εσπερινό, ακολούθησε μικρή δεξίωση στο Κωνσταντινελένειον Κέντρον Ενηλίκων της κωμοπόλεως της Αθηαίνου.
Διάκονος Μιχαήλ Νικολάου