Χαιρετισμός του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου στην Παρουσίαση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Χαιρετισμός του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου στην Παρουσίαση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Ξενοδοχείο Κλεοπάτρα, Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023

Σας ευχαριστώ πολύ για την ευγενή πρόσκλησή σας όπως παραστώ και απευθύνω σύντομο χαιρετισμό στη σημερινή παρουσίαση στην Κύπρο, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η οποία καλύπτει το βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας, δηλαδή το ανατολικό τμήμα της Μακεδονίας και ολόκληρη τη Θράκη, καθώς επίσης και δύο νησιά του Θρακικού Πελάγους, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη.

Ευθύς εξαρχής θα ήθελα να σας μεταφέρω τις εγκάρδιες ευχές και την πατρική αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου.

Βρίσκομαι εδώ, εκπροσωπώντας το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών  Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου, το οποίο δραστηριοποιείται με την έκδοση χαρτών και άλλων εντύπων, καθώς και την οργάνωση εκθέσεων, ημερίδων, ομιλιών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε πόλεις, κοινότητες και σχολεία, υποστήριξη της περιήγησης ομάδων επισκεπτών με ειδικό ενδιαφέρον και συντονισμό των προσπαθειών φορέων και ομάδων που ασχολούνται με το Θρησκευτικό Τουρισμό (Υφυπουργείο Τουρισμού, Τουριστικοί Πράκτορες, Ξεναγοί, Περιφερειακές Εταιρείες Ανάπτυξης κ.ά.). Για την αποτελεσματικότερη κινητοποίηση όλων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών και Μονών, αυτές κλήθηκαν και όρισαν αντιπρόσωπο στο Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, οι οποίοι συνέρχονται δύο φορές το χρόνο, διαδικασία που γίνεται εδώ και δέκα χρόνια (2012-2022). Στις συναντήσεις γίνεται ενημέρωση για δραστηριότητες, εκδόσεις, συντηρήσεις ναών, συζητούνται διάφορα προβλήματα, στα οποία αναζητούνται από κοινού λύσεις και συχνά έχουν την ευκαιρία να ακούσουν ειδικούς για διάφορα εξειδικευμένα θέματα.

Τα τελευταία χρόνια, επικρατεί η τάση ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού, που συμβάλλουν στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη, περιλαμβάνοντας πιο ήπιες δραστηριότητες και προστατεύοντας παράλληλα το φυσικό περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κουλτούρα. Μια τέτοια μορφή τουρισμού είναι και ο θρησκευτικός τουρισμός, δηλαδή η μετακίνηση τουριστών προς θρησκευτικά μνημεία και προσκυνήματα, ανεξάρτητα από την αιτία επίσκεψης (είτε για προσκύνηση, είτε λόγω ενδιαφέροντος για την πολιτιστική αξία του θρησκευτικού μνημείου – ιστορικά στοιχεία, αρχιτεκτονική, αγιογραφία – είτε από περιέργεια, είτε γιατί είναι απλώς στο πρόγραμμα της προτεινόμενης εκδρομής).

Αποτελεί μια μορφή τουρισμού, η οποία μπορεί να δώσει σημαντικά πολιτιστικά, οικονομικά, κοινωνικά και άλλα οφέλη σε μια περιοχή, έχοντας θετικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, μέσα από την ανάδειξη της θρησκευτικής-πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικής και άυλης.

Στην Κύπρο και την Ελλάδα, οι οποίες διαθέτουν πληθώρα θρησκευτικών μνημείων σε όλη την έκτασή τους, ο θρησκευτικός τουρισμός μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, αφού ο θρησκευτικός τουρισμός έχει τη δυνατότητα να μείνει ανεπηρέαστος και να δώσει νέες διεξόδους στις τοπικές-περιφερειακές οικονομίες.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπάρχει πλούτος θρησκευτικών μνημείων. Οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες στις πόλεις και στα χωριά, τα ξωκλήσια και τα προσκυνήματα της υπαίθρου, τα μοναστήρια. Να αναφέρω μερικά για να προκαλέσω και το ενδιαφέρον να τα επισκεφθούμε! Το Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, η Παναγία η Κοσμοσώτειρα στις Φέρες, το Σπήλαιο των Αγίων Θεοδώρων στην Αλεξανδρούπολη, οι Μονές Αρχαγγέλου Θάσου, Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος στην Κομοτηνή, Αγίου Αποστόλου Σίλα στην Καβάλα, Παναγίας Εικοσιφοινίσσης, κοντά στα όρια με τους Νομούς Καβάλας και Δράμας κ.ά. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με άλλους φυσικούς και πολιτιστικούς «πόλους έλξης», μπορούν να συμβάλουν στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Απαραίτητη είναι η προώθηση δράσεων, οι οποίες να ενισχύουν την προβολή και ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων της περιοχής, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, την αξιοποίηση της τεχνολογίας, αλλά πάντοτε με έγνοια για τη διαφύλαξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα αυτών των ιερών τόπων και μνημείων της Ελληνικής και Χριστιανικής μας Παράδοσης.

Σας συγχαίρω για τις προσπάθειες και το ενδιαφέρον για την Περιφέρειά σας και σας εύχομαι καλές επιτυχίες στα έργα σας και την παρούσα συνάντησή μας για την Παρουσίαση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Ευχαριστώ.

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

16 Ιανουαρίου 2023.

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post