Η άγνωστη ιστορία του Αγίου Καλανδίωνα σ’ ένα μικρό χωριό της Πάφου
Στις Πάνω Αρόδες της Πάφου βρίσκεται η μοναδική ανά το παγκόσμιο εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Καλανδίωνα.
Ο Αγιος Καλανδίωνας γιορτάζει στις 26 Απριλίου και βρίσκεται στο κέντρο της κοινότητας.
Πέρα από το γεγονός ότι είναι η μοναδική εκκλησία παγκοσμίως που είναι αφιερωμένη στον συγκεκριμένο Άγιο, φημισμένες είναι οι δύο λάρνακες στο προαύλιο της εκκλησίας που συνδέονται με την ιστορία του Αγίου Αγαπητικού και του Αγίου Μισητικού.
Νότια της εκκλησίας βρίσκεται και η λάρνακα στην οποία πιστεύεται πως τάφηκε ο Άγιος Αγαπητικός. Στα βόρεια του ναού βρίσκεται ακόμη μία λάρνακα στην οποία πιθανότατα τάφηκε ο Αγιος Βαρλάμ, ο οποίος αργότερα μετονομάστηκε από τους ντόπιους σε Άγιο Μισητικό.
Συγκεκριμένα ο Άγιος Καλανδίωνας υπήρξε αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας. Όταν αρνήθηκε να υπογράψει το «ενωτικό» του αυτοκράτορα Ζήνωνα, που προνοούσε το συμβιβασμό των ορθοδόξων με τους μονοφυσίτες, εκδιώχθηκε από τον αυτοκράτορα σε μια περιοχή της Αιγύπτου.
Κατά τα τέλη του 5ου αιώνα ήρθε στην Κύπρο διωγμένος από τους Σαρακηνούς και κατέφυγε στην κοινότητα των Αρόδων, όπου ασκήτεψε και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του. Η μνήμη του εορτάζεται στις 26 Απριλίου και αποτελεί τον πολιούχο άγιο των Αρόδων.
Ο Άγιος Αγάπιος και ο Άγιος Βαρλάμ, σύμφωνα με τα αποφθέγματα του Λεόντιου Μαχαιρά, υπήρξαν ακόμη δυο από τους τριακόσιους Αλαμάνους Αγίους που έχουν συνδέσει το όνομα τους με την κοινότητα των Αρόδων. Για τις δυο λάρνακες, που βρίσκονται στην εκκλησία του Αγίου Καλανδίωνα, σώζεται μια ενδιαφέρουσα παράδοση που σίγουρα απέχει από την πραγματική χριστιανική πίστη.
Σύμφωνα με αυτήν εάν κάποιος ήθελε να αγαπήσει ή να εκδικηθεί κάποιον θα έπρεπε να επισκεφτεί ανάλογα είτε το μνήμα του Αγίου Αγαπητικού είτε το μνήμα του Αγίου Μισητικού (Βαρλάμ) και να αποξέσει λίγη σκόνη από την ασβεστόπετρα του καλύμματος της λάρνακας. Τη σκόνη θα έπρεπε να την ρίξει μέσα στο νερό του προσώπου που επιθυμούσε να αγαπήσει ή να εκδικηθεί για να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Μια αντίστοιχη παράδοση αναφέρεται στην σπηλιά, όπου ασκήτεψε ο Άγιος Αγαπητικός και που βρίσκεται στην περιοχή. Σύμφωνα με αυτήν οι ερωτευμένοι πρέπει να επισκεφτούν τη σπηλιά με απόλυτη μυστικότητα, να αφήσουν λίγα νομίσματα και να πάρουν λίγο χώμα που έπειτα θα το ρίξουν στο ποτό τους αγαπημένου τους.
Πηγή: sigmalive.com