Εκκλησιαστικά Μνημεία της Κύπρου: Η πρόκληση της ανάδειξης των εκκλησιαστικών μνημείων στα κατεχόμενα
Μνημειακό έργο αποτελεί, σύμφωνα με τους επαΐοντες, η δίτομη έκδοση «Εκκλησιαστικά Μνημεία της Κύπρου», στην οποία γίνεται , κατά τρόπο επιστημονικά τεκμηριωμένο, η καταγραφή 124 μνημείων, τα οποία χρονολογούνται από τον 7ο μέχρι τον 19ο αιώνα.
Η δίτομη έκδοση περιλαμβάνει όλα τα εκκλησιαστικά μνημεία, που συντηρήθηκαν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου(ΤΑΚ) με χορηγία του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντης.
Η παρουσίαση της δίτομης έκθεσης έγινε στην Λεβέντειο Πινακοθήκη , στην Λευκωσία. Η Μαρία Παρανή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βυζαντινής – Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Κύπρου, επεσήμανε ότι η έκδοση « παράλληλα με πρόσκληση, είναι και μια πρόκληση. Πρόκληση που απευθύνεται τόσο σε φορείς, όσο και σε υπεύθυνους και ευαισθητοποιημένους πολίτες, αυτός ο σεβασμός, η έγνοια και η έμπρακτη μέριμνα για τα εκκλησιαστικά μνημεία του τόπου, των οποίων απότοκο είναι ο Κατάλογος Εκκλησιαστικών Μνημείων, να συνεχιστεί. Κοιτάζοντας τον χάρτη με τη διασπορά των ναών και των μονών που συντηρήθηκαν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων με τη χορηγία του Ιδρύματος «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» συνειδητοποιεί κανείς ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η προστασία, η συντήρηση και η ανάδειξη των εκκλησιαστικών μνημείων στα κατεχόμενα, τα οποία δυστυχώς βρίσκονται εκτός του αποτελεσματικού ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Στην παρουσίαση της έκδοσης απηύθυναν χαιρετισμούς η διευθύντρια της Πινακοθήκης, Λουκία Χατζηγαβριήλ, και ο έφορος Αρχαιοτήτων του ΤΑΚ, Γιώργος Γεωργίου.
Εκτός από την κ. Μαρία Παρανή, μίλησαν οι συγγραφείς της έκδοσης, Χαράλαμπος Μπακιρτζής, Βυζαντινολόγος, πρώην Διευθυντής του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης και Γιώργος Φιλοθέου, Βυζαντινολόγος, τ. Έφορος Αρχαιοτήτων στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου.
Διαβάστε την ομιλία της κ. Μαρίας Παρανή
Διαβάστε την ομιλία του κ. Χαράλαμπου Μπακιρτζή
Διαβάστε την ομιλία του κ. Γιώργου Φιλοθέου
Πηγή: ageliaforos.com