Πανηγυρικός Εσπερινός στη Φανερωμένη, την καρδιά της ημικατεχομένης Λευκωσίας (14/08/2023)

Πανηγυρικός Εσπερινός στη Φανερωμένη, την καρδιά της ημικατεχομένης Λευκωσίας (14/08/2023)

Με λαμπρότητα εορτάστηκε το “Πάσχα του καλοκαιριού” στην ημικατεχομένη Λευκωσία. Ο ιστορικός ναός της Παναγίας Φανερωμένης λαμπροφορεμένα εόρτασε τόσο με τον Εσπερινό όσο και ανήμερα της εορτής της Μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, με τον Όρθρο και τη θεία Λειτουργία της Μητέρας της Ζωής.

Του Εσπερινού προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, πλαισιούμενος από τον Αρχιμανδρίτη π. Βενέδικτο Ιωάννου, τους Ιερείς π. Θεόδωρο Πιτταρά και τον π. Χαράλαμπο Ζούμο, καθώς και από το Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Στην υποδοχή στα προπύλαια του μεγαλοπρεπούς ναού τον υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής κ. Νίκος Ν. Λακούφης και η σύζυγός του κ. Αθηνά Λακούφη με το καπνιστομέρρεχο, οι Ιερείς και οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι κ. Χρυσόστομος Π. Χρυσοστόμου, κ. Γεωργία Θ. Παύλου και ο κ. Χριστόδουλος Α. Χατζηχριστοδούλου.

Επικεφαλής των δύο χορών οι ιεροψάλτες του ναού κ. Κυριάκος Σωφρονίου και κ. Χρήστος Πεττεμερίδης.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο ιστορικό και Θεολογικό περιεχόμενο της εορτής της κοιμήσεως της Θεοτόκου. Αναλύοντας το περιεχόμενο του απολυτικίου της εορτής:

Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε· μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Επισήμανε τα χαρίσματα της Παναγίας και την κληρονομία που μάς χάρισε με τη γέννα του Λυτρωτή και τη μετάστασή της στη βασιλεία του Θεού η Μητέρα της Ζωής. Του Σωτήρος Χριστού. Παραμένει σταθερή στις πρεσβείες της για όλους όσοι την ευλαβούνται και τη σέβονται. Πιστεύουμε ότι όντως μάς σώζουν οι προσευχές της δια της παρρησίας της προς τον Υιό της και Θεό μας.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας δεν παρέλειψε να επισημάνει πόσο μάς παρηγορεί και μάς αγαπά η Παναγία μας, ως Χριστιανούς, ως Ρωμιούς, αρκεί να τη μιμηθούμε στην πίστη, την υπομονή, την ταπείνωση, την αγάπη και τη συγχωριτηκότητα.

Τὴν ἐν πρεσβείαις ἀκοίμητον Θεοτόκον, καὶ προστασίαις ἀμετάθετον ἐλπίδα.

Η Παναγία είναι η σταθερή μας ελπίδα!

Ακολούθησε, λιτάνευση της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης, δέηση και αρτοκλασία.

 

Κείμενο και φωτογραφίες: Χρυσόστομος Χρυσοστόμου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post