Χαιρετισμός του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου στην εκδήλωση Greek Tourism Workshop

Χαιρετισμός του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου στην εκδήλωση Greek Tourism Workshop

Ξενοδοχείο Κλεοπάτρα, Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2024

Χαίρομαι που η ευγενή πρόσκλησή σας μου δίδει την ευκαιρία να ευρίσκομαι ανάμεσά σας στη σημερινή επαγγελματική εκδήλωση, που επιθυμεί να φέρει σε επαφή ελληνικούς προορισμούς, ταξιδιωτικά γραφεία και αλυσίδες ξενοδοχείων με Κύπριους ταξιδιωτικούς πράκτορες και ταξιδιωτικά γραφεία.

Σας μεταφέρω τις εγκάρδιες ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου.

Το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου δραστηριοποιείται με την έκδοση μιας μεγάλης γκάμας έντυπου υλικού σε διάφορες γλώσσες, καθώς και με την οργάνωση εκθέσεων, ημερίδων, ομιλιών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε πόλεις, κοινότητες και σχολεία, υποστήριξη ομάδων επισκεπτών με ειδικό ενδιαφέρον και συντονισμό των προσπαθειών φορέων και ομάδων που ασχολούνται με το Θρησκευτικό Τουρισμό (Υφυπουργείο Τουρισμού, Τουριστικοί Πράκτορες, Ξεναγοί, Περιφερειακές Εταιρείες Ανάπτυξης κ.ά.).

Για την αποτελεσματικότερη κινητοποίηση όλων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών, όρισαν αντιπρόσωπο στο Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, οι οποίοι συνέρχονται δύο φορές το χρόνο, διαδικασία που γίνεται εδώ και δώδεκα χρόνια (2012-2024). Στις συναντήσεις γίνεται ενημέρωση για δραστηριότητες, εκδόσεις, συντηρήσεις ναών, συζητούνται διάφορα προβλήματα, στα οποία αναζητούνται από κοινού λύσεις και συχνά προσκαλούνται ειδικοί, οι οποίοι παρουσιάζουν εξειδικευμένα θέματα.

Επικρατεί παγκοσμίως η τάση ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού, που συμβάλλουν στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη, περιλαμβάνοντας πιο ήπιες δραστηριότητες και προστατεύοντας παράλληλα το φυσικό περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κουλτούρα. Μια τέτοια μορφή τουρισμού είναι και ο θρησκευτικός τουρισμός, δηλαδή η επίσκεψη ανθρώπων προς θρησκευτικά σημεία αναφοράς, ανεξάρτητα από την αιτία επίσκεψης (είτε για προσκύνηση, είτε λόγω ενδιαφέροντος για την πολιτιστική αξία του θρησκευτικού μνημείου – ιστορικά στοιχεία, αρχιτεκτονική, αγιογραφία – είτε από περιέργεια, είτε γιατί είναι απλώς στο πρόγραμμα της προτεινόμενης εκδρομής).

Αποτελεί μια μορφή τουρισμού, η οποία μπορεί να δώσει σημαντικά πολιτιστικά, οικονομικά, κοινωνικά και άλλα οφέλη σε μια περιοχή της Κύπρου και της Ελλάδας, έχοντας θετικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, μέσα από την ανάδειξη της θρησκευτικής-πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικής και άυλης. Τούτο συμβαίνει διότι οι χώρες μας εμπνέουν ασφάλεια, αρχοντιά, ευπρέπεια στους επισκέψιμους χώρους.

Ο θρησκευτικός τουρισμός μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, αφού ο θρησκευτικός τουρισμός έχει τη δυνατότητα να μείνει ανεπηρέαστος και να δίνει νέες διεξόδους στις τοπικές-περιφερειακές οικονομίες, τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου στη Μεσογειακή λεκάνη.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπάρχει πλούτος θρησκευτικών μνημείων. Τη διαπίστωση αυτή την έχουμε αποκτήσει προ ετών. Βιωματική συμβολή προς την κατεύθυνση αυτή ήταν η γνωριμία μας μαζί σας, πέρυσι, και πάλι εδώ. Οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες στις πόλεις και στα χωριά, τα ξωκλήσια και τα προσκυνήματα της υπαίθρου, τα μοναστήρια. Να αναφέρω μερικά: Το Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, το οποίο επισκεφθήκαμε τον περασμένο Οκτώβριο με ομάδα 50 προσκυνητών, και ο Μητροπολίτης και οι οι ιερείς μάς υποδέχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Η Παναγία η Κοσμοσώτειρα στις Φέρες, το Σπήλαιο των Αγίων Θεοδώρων στην Αλεξανδρούπολη, οι Μονές Αρχαγγέλου Θάσου, Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος στην Κομοτηνή, Αγίου Αποστόλου Σίλα στην Καβάλα, Παναγίας Εικοσιφοινίσσης, κοντά στα όρια με τους Νομούς Καβάλας και Δράμας κ.ά. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με άλλους φυσικούς και πολιτιστικούς «πόλους έλξης», μπορούν να συμβάλουν στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Απαραίτητη είναι η προώθηση δράσεων με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, αλλά πάντοτε με έγνοια για τη διαφύλαξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα αυτών των ιερών τόπων και μνημείων της Ελληνικής και Χριστιανικής μας Παράδοσης.

Σας συγχαίρω για τις προσπάθειες σας και σας εύχομαι καλές επιτυχίες στην παρούσα εκδήλωσή και εν γένει στα έργα σας.

Ευχαριστώ.

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

17 Ιανουαρίου 2024.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post