Άνοιξε τις πύλες της η 29η Έκθεση «Ορθοδοξία» (19-21 Μαΐου 2024)

Άνοιξε τις πύλες της η 29η Έκθεση «Ορθοδοξία» (19-21 Μαΐου 2024)

Με μεγάλη επιτυχία άνοιξε τις πύλες της η 29η Έκθεση Εκκλησιαστικής Τέχνης «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ» στις εγκαταστάσεις του Εκθεσιακού χώρου Helexpo στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση, η οποία πραγματοποιείται με την ευλογία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλοθέου, εγκαινιάστηκε την Κυριακή, 19 Μαΐου, από τον ίδιο τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη και συμπροσευχομένου του Προέδρου του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, η προσέλευση των επισκεπτών ήταν εντυπωσιακή. Πλήθος κόσμου έσπευσε να θαυμάσει μοναδικά έργα εκκλησιαστικής τέχνης και να βρει όλα τα απαραίτητα για τη λειτουργία των Ιερών Ναών και Μονών, αλλά και είδη για τα μοναστηριακά εκθετήρια και τα καταστήματα εκκλησιαστικών ειδών.

Η έκθεση προσελκύει Ιερωμένους όλων των βαθμίδων της Εκκλησίας, Μοναχούς και Μοναχές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ιδιοκτήτες καταστημάτων εκκλησιαστικών ειδών και ειδών λαϊκής τέχνης, καθώς και πιστούς δωρητές. Μεταξύ των επισκεπτών, πολλοί Θεσσαλονικείς και επισκέπτες της πόλης αναμένεται να δώσουν το παρών κατά τη διάρκεια της έκθεσης που θα διαρκέσει τρεις ημέρες, από τις 19 έως τις 21 Μαΐου.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλόθεος, κατά την τελετή των εγκαινίων, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επανέναρξη της έκθεσης μετά από δύο χρόνια διακοπής. «Χαιρόμαστε πολύ που πραγματοποιείται και φέτος αυτή η έκθεση με την ονομασία “Ορθοδοξία”, η οποία θέλει να εξυπηρετήσει το πολιτιστικό γεγονός της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τον πολιτισμό τον οποίο παράγει και προάγει. Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως για το γεγονός ότι μεταξύ των τόσο αξιόλογων περιπτέρων που υπάρχουν σε αυτή την έκθεση, υπάρχει και το περίπτερο της Εκκλησίας της Κύπρου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο Μητροπολίτης συνεχάρη όλους όσοι προβάλλουν τα έργα και την τέχνη τους στην έκθεση και ενθάρρυνε τους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες να την επισκεφθούν, τονίζοντας τα πολλαπλά οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν. Στην έκθεση, οι επισκέπτες μπορούν να δουν μοναστηριακά εκθέματα, είδη λαϊκής τέχνης, αγιογραφίες, χριστιανικά βιβλία, ξυλόγλυπτα, είδη αργυροχρυσοχοΐας, θυμιάματα, κεριά και έλαια.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιείται και η εικαστική έκθεση «Φως τέχνης ανέσπερον», όπου εκτίθενται και προβάλλονται έργα σύγχρονων δόκιμων αγιογράφων. Η λειτουργία της έκθεσης «Ορθοδοξία» θα διαρκέσει από τις 10.00 το πρωί έως τις 19.00 το απόγευμα, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να θαυμάσουν τα αριστουργήματα της εκκλησιαστικής τέχνης.

Στην Έκθεση συμμετέχει και το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου, το οποίο ανοίγει τις θύρες του σαν ένα μεγάλο Αρχονταρίκι για να υποδεχθεί τους προσκυνητές. Το Γραφείο προσκαλεί τους επισκέπτες να γνωρίσουν τους ευλογημένους τόπους της «Νήσου των Αγίων» μέσα από πραγματικά και νοερά ταξίδια σε λατρευτικά μέρη με πλούσια θρησκευτική και πνευματική ιστορία. Συνοδοιπόρος και συμπαραστάτης το Ταξιδιωτικό Πρακτορείο Louis Travel, με την προσωπική παρουσία του Διευθυντού του, κ. Πάμπου Χαραλάμπους.

Η έκθεση αυτή αποτελεί έναν σημαντικό πολιτιστικό θεσμό που ενισχύει την Ορθόδοξη κληρονομιά και προάγει τον θρησκευτικό πολιτισμό, δημιουργώντας ένα μοναδικό βήμα για την προβολή και την ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών γύρω από την εκκλησιαστική τέχνη.

Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post