Αγγλικανική Εκκλησία
Η Αγγλία είχε εκχριστιανισθεί το 597μ.Χ. από τους ιεραποστόλους του Αγίου Αυγουστίνου. Στην κατήχηση των Άγγλων σημαντική υπήρξε και η συνεισφορά του Αγίου Θεόδωρου Ταρσού, Έλληνα την καταγωγή. Εξαιτίας αυτής της ιεραποστολικής του δράσης, ανεδείχθη σε Αρχιεπίσκοπο Αγγλίας, όγδοο κατά τη σειρά της διαδοχής. Το 664, μετά την ολοκλήρωση του ευαγγελισμού των κατοίκων της, όλη η Αγγλία είχε υπαχθεί εκκλησιαστικά στην κυριαρχία της Ρωμαϊκής Εκκλησίας, αναγνωρίζοντας ως πνευματικό αρχηγό τον Πάπα.
Στα 1534 όμως , μετά δέκα περίπου αιώνες υπαγωγής της στον Καθολικισμό , διέκοψε τους πνευματικούς δεσμούς της με τη Ρώμη. Αιτία υπήρξε η ανεπιτυχής έκκληση του Βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου προς τον Πάπα Ρώμης να του επιτρέψει να διαζευχθεί τη σύζυγό του Αικατερίνη της Αραγωνίας και να συζευχθεί την Άννα Μπολέυν. Οι λόγοι που επικαλείτο ο Βασιλιάς αφορούσαν αφενός την έλλειψη διαδόχου του στο θρόνο και αφετέρου την ανικανότητα παιδοποιίας της συζύγου του λόγω παρηκμασμένης ηλικίας. Μετά την απεξάρτηση αυτή και τον καθορισμό συγκεκριμένων αρχών πίστης, βρεττανοί ιεραπόστολοι διέδωσαν τον Αγγλικανισμό στις αποικίες στις οποίες απλωνόταν βαθμιαία η γεραρά Αλβιών.
Οι διδασκαλίες τις οποίες πρεσβεύουν οι Αγγλικανοί αποτελούν μείγμα μεταξύ παραδοσιακών καθολικών δογμάτων και προτεσταντικών πεποιθήσεων, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τους πρώτους εισηγητές τους. Προκαθήμενος της Αγγλικανικής Εκκλησίας είναι ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος Καντερβουρίας. Τα τελευταία χρόνια η Αγγλικανική Εκκλησία αναγνώρισε ιεροσύνη και σε γυναίκες, ενώ παράλληλα επέτρεψε σε ομοφυλόφιλους άνδρες να χειροτονηθούν ιερείς ή επίσκοποι. Ο υπερβολικός αυτός φιλελευθερισμός προκαλεί αντιδράσεις όχι μόνο ανάμεσα στα λαϊκά μέλη της, αλλά και ανάμεσα στους πιστούς της Καθολικής και Ορθόδοξης Εκκλησίας. Εκ μέρους των τελευταίων, συχνά εκφράστηκαν αμφιβολίες αν θα πρέπει να γίνεται αποδεκτή η Αγγλικανική Εκκλησία στους διαλόγους που διεξάγονται σήμερα.
Αλέξης Αλεξάνδρου
Δρ. Θεολογίας