Κοίμηση της Θεοπρομήτορος Αγίας Άννης (25 Ιουλίου)
Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα τη μνήμη των 165 αγίων πατέρων, που συγκρότησαν την Ε΄ Οικουμενική Σύνοδο, η οποίς συγκλήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, με πρωτοβουλία και στήριξη του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, το έτος 535 και καταδίκασε το μονοφυσιτισμό και τις πλάνες του Ωριγένη, οι οποίες δίχαζαν τους Χριστιανούς από τους επιτήδειους οπαδούς του.
Επίσης, σήμερα εορτάζουμε τη μνήμη της διακόνισσας Ολυμπιάδας που, αντιμετωπίζοντας χριστιανοπρεπώς το θάνατο του συζύγου της, αφιερώθηκε στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και αποδείχθηκε πολύτιμη συμπαραστάτης του αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, του Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Διέθεσε, με διάκριση, όλη την περιουσία της στους φτωχούς και παρέμεινε με αφοσίωση στη διακονία του έργου της Εκκλησίας μέχρι το θάνατό της.
Σήμερα, ακόμη, τιμούμε όλως ιδιαιτέρως την κοίμηση της θεοπρομήτορος Άννης, της μητέρας της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η πρώην στείρα Άννα, σύζυγος του Ιωακείμ, αφού γέννησε και απογαλάκτισε την Παναγία και την αφιέρωσε, σε ηλικία 3 ετών, στο ναό, πέρασε την υπόλοιπη ζωή της με προσευχή, νηστεία και άσκηση. Σε ηλικία περίπου 70 ετών αποδήμησε προς τον Κύριο, έχοντας αναδειχθεί ευεργέτιδα της ανθρωπότητας, με το να γεννήσει τη Μαριάμ, τη μητέρα του Ιησού Χριστού και Σωτήρα του κόσμου.
Στην Κύπρο τιμάται ιδιαίτερα η Αγία Άννα. Πέρα από τους πολλούς ναούς, υπάρχει και κοινότητα που φέρει το όνομά της στην επαρχία Λάρνακας.
Επίσης, η αναφορά σήμερα του συναξαριστή στους 165 επισκόπους που συγκρότησαν την Ε΄ Οικουμενική Σύνοδο τον 6ο αιώνα, μάς βοηθά να κατανοήσουμε το μέγεθος της αξίας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου του 21ου αιώνα, που συγκλήθηκε τον Ιούνιο του 2016 στην Κρήτη. Επιπλέον, να εμβαθύνουμε στο νόημα και το περιεχόμενο των αποφάσεών της, ως μέλη του πληρώματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Μία από τις αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης αναφέρεται στην αποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο, και μεταξύ άλλων καταδικάζει κάθε είδους εθνοφυλετισμού, μισαλλοδοξίας και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κάθε ανθρώπου.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου