Επίσκοπος Μεσαορίας

Οι εκτοπισμένοι της Ενορίας Νεαπόλεως – Κωνσταντίας εόρτασαν τον Απόστολο Ανδρέα στην προσφυγιά (27 Νοεμβρίου 2022)

Οι εκτοπισμένοι της Ενορίας Αποστόλου Ανδρέα του προαστίου Νεαπόλεως-Κωνσταντίας τίμησαν, εκ μεταθέσεως τον προστάτη Άγιό τους στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Συνοικισμού 3 Στροβόλου και τέλεσαν Ιερά Μνημόσυνα, την Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022. (περισσότερα…)

Επίσκοπος Μεσαορίας: «Μὴ φοβοῦ τὸ μικρὸν ποίμνιον· ὅτι εὐδόκησεν ὁ πατὴρ ὑμῶν δοῦναι ὑμῖν τὴν βασιλείαν» (26 Νοεμβρίου 2022)

Με εκκλησιαστική ιεροπρέπεια και λαμπρότητα τελέστηκε το Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022, στον κατάμεστο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού, Συνοικισμός Άσπρες Στροβόλου, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, τον οποίο πλαισίωσαν οι κληρικοί της ενορίας αλλά και από άλλες ενορίες της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας. (περισσότερα…)

Η κοινότητα Παλαικύθρου εόρτασε τη μνήμη της Αγίας Αικατερίνης στην Προσφυγιά (24-25 Νοεμβρίου 2022)

Στην προσφυγιά εόρτασαν και φέτος οι εκτοπισμένοι  της τουρκοκρατούμενης κοινότητας Παλαικύθρου τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της πανσόφου. Υπενθυμίζουμε ότι το 1974 υπήρχαν ερείπια της Εκκλησίας της Αγίας Αικατερίνης στα νότια της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας Παλαικύθρου. (περισσότερα…)

Επίσκοπος Μεσαορίας: «ἄφρον, ταύτῃ τῇ νυκτὶ τὴν ψυχήν σου ἀπαιτοῦσιν ἀπὸ σοῦ· ἃ δὲ ἡτοίμασας τίνι ἔσται;» (20 Νοεμβρίου 2022)

Την Θ΄ Κυριακή Λουκά τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, τον οποίο πλαισίωσαν οι Πρωτοπρεσβύτεροι π. Κυπριανός Κουντούρης και π. Δημήτριος Δημοσθένους, καθώς και ο διάκονος π. Ανδρέας Ματέι. (περισσότερα…)

«Δράσεις για την αναβάθμιση του Θρησκευτικού Τουρισμού από την Εκκλησία της Κύπρου» (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 16 Νοεμβρίου 2022)

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου, Προέδρου του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα ενώπιον σας, και αυτό γιατί το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας της Σχολής Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του ΤΕΠΑΚ, με την πρόσκλησή της στην αποψινή εσπερίδα, προσφέρει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το έργο, τους στόχους και τις προοπτικές του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου. Προτού δούμε τις δράσεις του Γραφείου, ας δούμε τι συνέβαινε στην Κύπρο διαχρονικά. Στην αρχαιότητα οι εορτασμοί κάποιων ναών συγκέντρωναν πλήθος λαού, όπως οι εορτασμοί στην [...]

Χαιρετισμός του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου στην Εσπερίδα με θέμα «Θρησκευτικός Τουρισμός: προκλήσεις και προοπτικές ανάπτυξης στην Κύπρο» (16 Νοεμβρίου 2022)

«Θρησκευτικός Τουρισμός: προκλήσεις και προοπτικές ανάπτυξης στην Κύπρο» Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2022   Θεοφιλέστατε εκπρόσωπε του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού, κ. Νικόλαε, κύριε εκπρόσωπε του Έντιμου Υφυπουργού Τουρισμού, κύριε Θεοχάρους, κυρίες και κύριοι Καθηγητές του ΤΕΠΑΚ,  φοιτητές και φοιτήτριες,  εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Με ιδιαίτερη χαρά είμαι μαζί σας απόψε. Ένα μήνυμα ηλεκτρονικό μας έφερε πιο κοντά, αφού οι άνθρωποι του ΤΕΠΑΚ είδαν το επιτελούμενο έργο από τους ανθρώπους της Εκκλησίας για την Εκκλησία και την πατρίδα μας, μέσα από αυτό τον περίφημο πλούτο εκκλησιαστικό, θρησκευτικό και ευρύτερα πολιτιστικό. Με μια λέξη ότι μάς κληροδότησαν οι πρόγονοί μας [...]

Μνημόσυνο του αειμνήστου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β΄ (Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2022)

Την Κυριακή Η΄ Λουκά, 13 Νοεμβρίου 2022, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, λειτούργησε και κήρυξε στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Στροβόλου και προέστη του Μνημοσύνου του αειμνήστου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη και της συμβίας αυτού Ειρήνης, καθώς και του άρτι μεταστάντος Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β΄. Το Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν οι ιερείς του Ναού, Πρωτοπρεσβύτεροι π. Μαρίνος Παπαχριστοδούλου, π. Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, π. Ιωάννης Uliniuc και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι. Να σημειωθεί ότι στις 13 Νοεμβρίου ε.ε. η Αγία μας Εκκλησία όρισε να τιμάται η μνήμη [...]

Θρησκευτικός Τουρισμός: προκλήσεις και προοπτικές ανάπτυξης στην Κύπρο (Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2022)

Το Τμήμα ∆ιοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας, της Σχολής ∆ιοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου σας προσκαλεί σε εσπερίδα με θέμα: Θρησκευτικός Τουρισμός: προκλήσεις και προοπτικές ανάπτυξης στην Κύπρο Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022, ώρα 18:00–21:00 Αμφιθέατρο 1, Κτήριο Τάσσος Παπαδόπουλος, Οδός Θέμιδος και Ιφιγενείας γωνία, Λεμεσός Συνδιοργάνωση Εσπερίδας: Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας και Συνοδικόν Γραφείον Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου.   Πρόγραμμα Εσπερίδας 18:00–18:20 Χαιρετισμοί: - Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος - κ. Χριστόδουλος Παπαχριστοδούλου, εκ μέρους του Υφυπουργού Τουρισμού κ. Σάββα Περδίου. - ∆ρ. Αντώνης Θεοχάρους, Αναπληρωτής Καθηγητής, Συντονιστής Τμήματος Διοίκησης [...]

Εορτασμός Αγίου Δημητριανού Επισκόπου Χύτρων και Εθνικό Μνημόσυνο πεσόντων της Κοινότητας Τραχωνίου Κυθρέας (Κυριακή 6/11/2022)

Με εκκλησιαστική ιεροπρέπεια και σεμνότητα οι εκτοπισμένοι κάτοικοι Τραχωνίου Κυθρέας, την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022, εκκλησιάστηκαν στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ Αγλαντζιάς, όπου τελέστηκε το Εθνικό Μνημόσυνο των πεσόντων και εν ψυχρώ δολοφονηθέντων κατοίκων του Τραχωνίου Κυθρέας κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος προέστη της Θείας Λειτουργίας, συμπαραστατούμενος από τους κληρικούς της ενορίας, πρωτοπρεσβυτέρους π. Γεώργιο Σεργίδη και π. Σταύρο Χριστοφή και τον διάκονο π. Ανδρέα Ματέι. (περισσότερα…)

Οι Κυθρεώτες και όλοι οι εκτοπισμένοι της ευρύτερης περιοχής των Χύτρων και το προάστιο της Ομορφίτας εόρτασαν τον Άγιο Δημητριανό Κυθρέας (5-6 Νοεμβρίου 2022)

Οι Κυθρεώτες μαζί με τους κατοίκους του προαστίου Ομορφίτας εόρτασαν και φέτος στην προσφυγιά τον προστάτη Άγιό τους, τον Άγιο Δημητριανό Επίσκοπο Χύτρων. Το Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2022, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον ι.ν. Παναγίας Παλουριωτίσσης, όπου οι εκτοπισμένοι Κυθρεώτες εόρτασαν τον Άγιο Δημητριανό, επίσκοπο Κυθρέας. Του Εσπερινού προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. (περισσότερα…)