Επίσκοπος Μεσαορίας

Χαιρετισμός του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου στην Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Φίλιππου Καρατσιόλη «Ζωγραφίζοντας την κατεχόμενη Τύμπου. Πινελιές Ζωής»

Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, Δευτέρα 26/02/2024 Η αποψινή σεμνή εκδήλωση είναι ένα νοερό ιερό προσκύνημα στην τουρκοκρατούμενη, για 50 έτη, Κοινότητα της Τύμβου. Την ονομάζω «σεμνή εκδήλωση», αφού όλοι οι συντελεστές της διακρίνονται από σεμνότητα και αγάπη για την πατρίδα μας και τη διατήρηση όλης συλλογικά της παραδόσεως, που άλλοτε συνειδητά και άλλοτε υποσυνείδητα μας συναποτελεί. Η παράδοση τόσο της Ελληνικής όσο και της Ορθόδοξης χριστιανικής ταυτότητας μας, συνεχίζει να ζει μέσα μας στο ανατολικότερο άκρο της Μεσογείου αιώνες τώρα. Η αποψινή εκδήλωση μάς καλωσορίζει στα ιερά και όσια της Τύμβου, μέσα [...]

Οι Nιοχωρίτες εόρτασαν τον Άγιο Χαράλαμπο στην πατρώα γη (17.2.2024)

Tο Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2024, το πρωί, τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους στο κατεχόμενο Νέο Χωριό Κυθρέας, προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, Προέδρου των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των κατεχομένων Ενοριών και Κοινοτήτων (Διαμερίσματος Μεσαορίας), τον οποίο πλαισίωσαν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ανδρέας Χρίστου, ο Πρεσβύτερος π. Αντώνιος Αντωνιάδης (εκ Νέου Χωρίου Κυθρέας), καθώς και ο διάκονος π. Ανδρέας Ματέι. (περισσότερα…)

Οι Κοντεάτες εόρτασαν τον Άγιο Χαράλαμπο στον καταπράσινο κάμπο της Μεσαορίας (10/2/2024)

Με συναισθήματα συγκίνησης και με εκκλησιαστική ιεροπρέπεια πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024, στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους, στην κατεχόμενη Κοντέα, ο εορτασμός του Αγίου Χαραλάμπους. Πλήθος πιστών συμμετείχε στον 13ο εκκλησιασμό των Κοντεατών στη γη των προγόνων τους, με τον πρώτο να έχει λάβει χώρα τον Φεβρουάριο του 2014. Ο εκκλησιασμός ξεκίνησε με Αγιασμό και ακολούθως τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, τον οποίον πλαισίωσαν ο π. Παναγιώτης Προδρόμου και ο π. Θεοφάνης Ευθυμίου, καθώς και ο διάκονος π. Ανδρέας Ματέι. (περισσότερα…)

Η Πυργά Μεσαορίας εόρτασε την Παναγία Απαλαίστρα (Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου 2024)

Σήμερα, Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου 2024, στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Λατσιών ετελέσθη Θεία Λειτουργία, προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, συμπαραστατουμένου υπό του ιερού κλήρου και λαού της ενορίας, συμμετεχόντων δε και εκτοπισθέντων κατοίκων της κατεχόμενης κοινότητας Πυργάς Μεσαορίας. (περισσότερα…)

Οι εκτοπισμένοι της ενορίας Παναγίας Χαρδακιωτίσσης εόρτασαν την Υπαπαντή του Κυρίου και τίμησαν την Υπεραγία Θεοτόκο (1-2/02/2024)

Για ακόμη μια χρονιά οι εκτοπισμένοι της κωμόπολης Κυθρέας εόρτασαν την Υπαπαντή του Κυρίου στον περικαλλή ναό της Παναγίας Ευαγγελιστρίας στην Παλλουριώτισσα, όπου φυλάσσεται η ιστορική εικόνα της Παναγίας Χαρδακιώτισσας της Κυθρέας, την οποία μετέφερε ο Επίτροπος Μιχάλης Κυριάκου αλλά και τα ιερά λείψανα του Αγίου Δημητριανού Χύτρων, που μετέφερε ο π. Κωνσταντίνος Παπαναστασίου το 1974. (περισσότερα…)

Οι Βωνιάτες δεν αφήνουν τη λησμονιά να κυριαρχήσει ανάμεσά τους

Οι εκτοπισμένοι της Βώνης επαναβεβαίωσαν την υπόσχεσή τους, ενωμένοι να συνεχίσουν να θυμούνται το τουρκοκρατούμενο χωριό τους, στην καρδιά των αρχαίων Χύτρων. Την υπόσχεσή τους επανέλαβαν σήμερα, Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Δασούπολη. Οι εκτοπισμένοι της Βώνης λειτουργήθηκαν και τέλεσαν μνημόσυνα των κληρικών και λαϊκών συγχωριανών τους, καθώς και των ηρώων που έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν για τη σωτηρία της πατρίδας. Ακόμη, πραγματοποίησαν δέηση υπέρ υγείας των απανταχού Βωνιατών και υπέρ ανευρέσεως των αγνοουμένων. Του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. (περισσότερα…)

Εορτή Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά Βοιωτίας

Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024, εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά τελέστηκε Θεία Λειτουργία από το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, της Εκκλησίας της Κύπρου, συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος καλωσόρισε το Θεοφιλέστατο κ. Γρηγόριο και τον ευχαρίστησε για την τιμή να επισκεφθεί τη Μητρόπολή μας και να ιερουργήσει στο Μοναστήρι του Οσίου Λουκά, ενώ του ευχήθηκε έτη πολλά, καλλίκαρπα και πολύκαρπα για την ονομαστική του εορτή  και του πρόσφερε [...]

Προεόρτια Χριστουγέννων-Εκκλησιασμός στην Παναγία του Τράχωνα (23/12/23)

«Χριστός γεννᾶται τήν πρίν πεσοῦσαν ἀναστῆσον εἰκόνα»! Μέσα στο πνεύμα της μεγάλης επικείμενης εορτής των Χριστουγέννων, σύραμε τα πόδια μας με ευλάβεια και χαρμολύπη στην πατρώα γη του ιστορικού προαστίου του Τράχωνα, αυτού του τόπου που αντηχεί μνήμες και παραδόσεις. Εκεί, στον Ιερό Ναό της Παναγίας του Τράχωνα τελέσαμε εκκλησιασμό, τον 8ο από το 2015, κάτω από το βάρος των τραγικών συνθηκών που μας επέβαλαν οι έξωθεν περιστάσεις και οι μωροφιλοδοξίες των έσωθεν. (περισσότερα…)

Χαιρετισμός του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου στη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Σχολής Τυφλών (21/12/2023)

Εκφράζω τη χαρά μου και τον έπαινο της Εκκλησίας μας για το επιτελούμενο εκπαιδευτικό έργο της Σχολής Τυφλών "Άγιος Βαρνάβας" και συγχαίρω, για ακόμη φορά, όλους τους συντελεστές της έξοχης αποψινής βραδιάς. (περισσότερα…)

Οι ευχές του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στο προσωπικό και τους φιλοξενούμενους των ευαγών ιδρυμάτων της Λευκωσίας (Χριστούγεννα 2023)

Με τις ευλογίες της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, μαζί με τους συνεργάτες του και τους Ιερείς των ενοριών μας, πραγματοποίησε με την ευκαιρία των εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου τακτικές ποιμαντικές επισκέψεις σε ευαγή ιδρύματα, στέγες φροντίδας ηλικιωμένων, στέγες παιδιών και εφήβων, καθώς επίσης και σε πολυδύναμα κέντρα ηλικιωμένων, όπου μοιράστηκαν σε όλους δώρα, τα οποία είχαν ετοιμαστεί από την Ιερά Αρχιεπισκοπή. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, από 13/12 εως 21/12, ο Επίσκοπος Μεσαορίας μίλησε στους παρόντες για το νόημα των Χριστουγέννων και απηύθυνε [...]