Θέματα/Γεγονότα/Δραστηριότητες

Αρχιερατικές Θείες Λειτουργίες σε ενορίες της Λευκωσίας (25-28 Μαΐου 2023)

Με την ευκαιρία της αποδόσεως του Πάσχα, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος την Τετάρτη 25 Μαΐου 2023 λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου στον ημηκατεχόμενο Δήμο Αγίου Δομετίου. Τον Επίσκοπο Μεσαορίας πλαισίωσαν οι Πατέρες π. Πέτρος Ματέι και π. Ανδρέας Αγγελή, καθώς και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι. Οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να ασπαστούν την εικόνα της Αναστάσεως και να ανταλλάξουν των αναστάσιμο χαιρετισμό με τον Επίσκοπο, τους ιερείς και το διάκονο. Όλοι ευχήθηκαν να αξιωθούμε και του χρόνο με υγεία και αγάπη, δώρα της Αναστάσεως του Κυρίου. Την [...]

Εσπερινός εορτής Αγίου Αθανασίου Χύτρων και Σύναξης των πέντε Αγίων Ιεραρχών της Κυθρέας (16 Μαΐου 2023)

Με σεμνότητα και ιεροπρέπεια οι εκτοπισμένοι της Κυθρέας, Νέου Χωριού και Τραχωνίου Κυθρέας και οι κοινότητες της ευρύτερης περιοχής των Χύτρων καθώς και η κοινότητα Τρυπημένης εόρτασαν την μνήμη του Αγίου Αθανασίου Χύτρων και τη Σύναξη των πέντε Αγίων Ιεραρχών της Κυθρέας. (περισσότερα…)

Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος: «Πνεῦμα ὁ Θεός, καὶ τοὺς προσκυνοῦντας αὐτὸν ἐν πνεύματι καὶ ἀληθείᾳ δεῖ προσκυνεῖν» (14 Μαΐου 2023)

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, την Κυριακή 14 Μαΐου 2023, λειτούργησε και κήρυξε στην Ιερά Μονή Θεοτόκου στα Καμπιά. Τον Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν ο Οικονόμος π. Ανδρέας Αλεξάνδρου και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι. (περισσότερα…)

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος λειτούργησε και κήρυξε στον Μητροπολιτικό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Πειραιά (7 Μαΐου 2023)

Κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ευρισκόμενος για λίγες μέρες στον Πειραιά για τη συμμετοχή του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου στην 28η Έκθεση «Ορθοδοξία», είχε την ευλογία την Κυριακή, 7 Μαΐου 2023, να λειτουργήσει και κηρύξει στο Μητροπολιτικό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Πειραιά. (περισσότερα…)

Ποιμαντικές επισκέψεις σε Ευαγή Ιδρύματα της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας (Πάσχα 2023)

Με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος πραγματοποίησε ποιμαντικές επισκέψεις, σε ευαγή ιδρύματα, στέγες φροντίδας ηλικιωμένων, στέγες παιδιών και εφήβων, καθώς και πολυδύναμα κέντρα ηλικιωμένων, κατά την Αγία Τεσσαρακοστή και μετά τη διακαινήσιμο εβδομάδα. Αναλόγως, κατά τις προγραμματισμένες επισκέψεις, μίλησε για την προετοιμασία μας για τη μεγάλη εορτή της Αναστάσεως ή μετά το Πάσχα, με αναφορά στο χαρμόσυνο γεγονός το οποίο είναι "άλλης βιωτής της αιωνίου απαρχής". Η Εκκλησία, όλως ιδιαιτέρως με το «Χριστός Ανέστη!», μάς καλεί να είμαστε κοντά στον κάθε συνάνθρωπό [...]

Οι κατεχόμενες ενορίες της Αρχιεπισκοπής εόρτασαν τον Άγιο Γεώργιο στην προσφυγιά (Σάββατο, 22 Απριλίου 2023)

Με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος το Σάββατο της Διακαινησίμου, 22 Απριλίου 2023, χοροστάτησε και κήρυξε κατά την ακολουθία του Εσπερινού, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στα Λατσιά, όπου οι κατεχόμενες ενορίες της αρχιεπισκοπικής περιφερείας (διαμερίσματος Μεσαορίας) εόρτασαν τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο. Τον Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν οι εφημέριοι του Ιερού Ναού, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ανδρέας Παναγή, ο Πρεσβύτερος π. Φανούριος Πρίμας καθώς και ο Διάκονος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής π. Ανδρέας Ματέι. Στην ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού, παρέστησαν ο Δήμαρχος Κυθρέας [...]

Με αναστάσιμη χαρά ο εορτασμός της Παναγίας των Παίδων στο Μένοικο

Την Τετάρτη της Διακαινησίμου 19.4.23 τελέστηκε ο Μέγας Αναστάσιμος Πανηγυρικός Εσπερινός στο ιστορικό εκκλησάκι της Παναγίας των Παίδων στην κοινότητα Μένοικο της Μητροπολιτικής περιφέρειας της Ι. Μ. Μόρφου. Του Εσπερινού προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, με τις ευλογίες και την κανονική άδεια του Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου. (περισσότερα…)

Σύναξη της Παναγίας Τρικουκιωτίσσης την Τρίτη της Λαμπρής (18 Απριλίου 2023)

Μέσα στην λαμπρότερη χαρά της Αναστάσεως ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος την Τρίτη 18 Απριλίου 2023, λειτούργησε και κήρυξε στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Τρικουκκιωτίσσης, πλησίον της κοινότητας Προδρόμου της Επαρχίας Λευκωσίας κάτω από την κορυφή του Τροόδους. (περισσότερα…)

Οι κατεχόμενες ενορίες της Αρχιεπισκοπής εόρτασαν την Παναγία των Καθάρων (17 Απριλίου 2023)

Με λαμπρότητα εόρτασαν οι εκτοπισμένοι την Παναγία των Καθάρων με τον εσπερινό της Δευτέρας της Λαμπρής στον Άγιο Στυλιανό Άσπρες Στροβόλου, του οποίου προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, πλαισιωμένος από τους ιερείς της ενορίας, Πρωτοπρεσβυτέρους π. Ιωάννη Ιωάννου και π. Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου, καθώς και τον διάκονο π. Ανδρέα Ματέι. (περισσότερα…)

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Προόδου του Τιμίου Σταυρού Πεδουλά (Ε’ Κυριακή των Νηστειών, 2 Απριλίου 2023)

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, την Κυριακή, 2 Απριλίου 2023, λειτούργησε και κήρυξε στον Ιερό Ναό Προόδου του Τιμίου Σταυρού στον Πεδουλά. Τον Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν ο Οικονόμος π. Λουκάς Κασινίδης και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.  Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο Δοξαστικό των Αίνων που ψέλνουμε στην Ακολουθία του Όρθρου της Ε΄ Κυριακής των Νηστειών· «Οὐκ ἔστιν ἡ Βασιλεία τοῦ Θεοῦ βρῶσις καὶ πόσις, ἀλλὰ δικαιοσύνη καὶ ἄσκησις, σὺν ἁγιασμῷ· ὅθεν οὐδὲ πλούσιοι εἰσελεύσονται ἐν αὐτῇ, ἀλλ᾽ ὅσοι τοὺς θησαυροὺς αὐτῶν ἐν χερσὶ πενήτων ἀποτίθενται. [...]