Θέματα/Γεγονότα/Δραστηριότητες

Μεσαορίας Γρηγόριος «Το Πανάγιο Πνεύμα γεννά και χαριτώνει τους Αγίους του Θεού»

Με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια, καθώς και αγιοπνευματική κατάνυξη, εόρτασε το Σάββατο, 18 Ιουνίου 2022, τα ονομαστήριά του ο Θεοφιλέστατος καθηγούμενος της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Νεοφύτου, Επίσκοπος Χύτρων κ. Λεόντιος, ανήμερα της μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Λεοντίου, επ' ονόματι του οποίου εορτάζει το εκκλησάκι πλησίον του Αγίου Χαραλάμπους στο Μετόχι της Μονής στο Ανατολικό. Την ίδια ημέρα τιμάται από την Εκκλησία η μνήμη και του Αγίου Λεοντίου  Επισκόπου Νεαπόλεως (νέας πόλεως Λεμεσού). (περισσότερα…)

Ο Μεσαορίας ευχήθηκε στους εκτοπισμένους της Βιτσάδας: “Να έχουμε στη ζωή μας την τιμή των Αγίων της Εκκλησίας μας”

Κατόπιν προσκλήσεως του Προσφυγικού Σωματείου "Άγιος Μάμας" Βιτσάδας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος την Κυριακή, 19 Ιουνίου 2022, παρακάθησε σε Συνεστίαση των εκτοπισμένων Βιτσαϊτών στο οικογενειακό κέντρο Βιτσαΐτη στην Κοφίνου, να σημειωθεί ότι το εστιατόριο το διατηρεί η χήρα του Κώστα Βιτσαΐτη, κα Ελένη Βιτσαΐτη με τα παιδιά της, από την Πυργά Μεσαορίας. (περισσότερα…)

Εορτή του Αγίου Τριφυλλίου, Επισκόπου Λήδρας, στη Λευκωσία (14-15 Ιουνίου 2022) 

Η εορτή του πολιούχου της Λευκωσίας φέτος μεταφέρθηκε στις 15 Ιουνίου ένεκα του ότι στις 13 Ιουνίου, ημέρα που τιμάται κανονικά ο Άγιος, συνέπεσε η μεγάλη εορτή του Αγίου Πνεύματος. Φέτος, αγαθή συγκυρία, η τιμία κάρα του Αγίου Τριφυλλίου βρίσκεται αυτές τις μέρες στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, μαζί με λείψανα του Οσίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, με την ευκαιρία των εορτασμών του Ιδρυτού και Προστάτου της Αγιωτάτης ημών Εκκλησίας. (περισσότερα…)

Κυριακή της Πεντηκοστής στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία (12 Ιουνίου 2022)

Την Κυριακή της Πεντηκοστής, 12 Ιουνίου 2022, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος προέστη του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στην εντός των τειχών Λευκωσία. Ακολούθως, προέστη του Εσπερινού του Αγίου Πνεύματος (Γονυκλισίας) και ανέγνωσε τις επτά ειδικές ευχές που διαβάζονται μόνο μια φορά το χρόνο, με τις οποίες παρακαλούμε το Πανάγιο Πνεύμα να μάς φωτίζει και να μάς προστατεύει από τις δοκιμασίες του αντικειμένου. Το Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν οι ιερείς της ενορίας, Πρωτοπρεσβύτεροι π. Χαράλαμπος Ζούμος και π. Ξάνθος Ονησιφόρου, ο Πρεσβύτερος π. Θεόδωρος Πιτταράς [...]

Εορτή Αποστόλου Βαρνάβα (9-10 Ιουνίου 2022)

H εορτή του Ιδρυτού και Προστάτου της Εκκλησίας της Κύπρου, Αποστόλου Βαρνάβα, μετατέθηκε φέτος από τις 11 Ιουνίου στις 10 Ιουνίου, ένεκα του ότι το Ψυχοσάββατο είναι αμετάθετο. Σεπτή εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος την Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2022, χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού στο πανηγυρίζον παρεκκλήσιο του Αποστόλου Βαρνάβα στη Σχολή Τυφλών «Άγιος Βαρνάβας» στη Λευκωσία. (περισσότερα…)

Υποδοχή αγίων λειψάνων στον Καθεδρικό του Αποστόλου Βαρνάβα (8 Ιουνίου 2022)

Με εκκλησιαστική ιεροπρέπεια και σεμνότητα, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 8 Ιουνίου 2022, η υποδοχή του ιερού λειψάνου του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου και της τιμίας κάρας του Αγίου Τριφυλλίου από το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο και η τοποθέτησή τους στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα  με την ευκαιρία των εορτασμών προς τιμήν του Αποστόλου Βαρνάβα.  Ακολούθως, τελέστηκε ο Εσπερινός, χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, τον οποίον πλαισίωσαν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Δημοσθένους και οι Διάκονοι π. Μιχάλης Νικολάου και π. Ανδρέας Ματέι. (περισσότερα…)

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας στον Προσκυνηματικό Ιερό Ναό Παναγιωτίσσης

Το πρωί της Κυριακής, 5 Ιουνίου 2022 ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κύριος Γρηγόριος λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό της Παναγίας Παναγιωτίσσης στον Πρωταρά. (περισσότερα…)

Επίσκοπος Μεσαορίας: «Πεφανέρωται δὲ τὰ θαύματα, τοῖς προσκυνοῦσιν, ἐν πίστει τὸ μυστήριον» (Κυριακή του Τυφλού, 29 Μαΐου 2022)

Την Κυριακή του Τυφλού, 29 Μαΐου 2022, τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Θεοτόκου στα Καμπιά, προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, τον οποίον πλαισίωσαν ο Οικονόμος π. Ανδρέας Αλεξάνδρου και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι. (περισσότερα…)

Παρουσίαση του βιβλίου «Το χωριό Άγιος Νικόλαος (Λευκονοίκου)» του κ. Στέλιου Ελισσαίου (29 Μαΐου 2022)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 29 Μαΐου 2022, σύναξη των εκτοπισμένων της κοινότητος Αγίου Νικολάου Λευκονοίκου με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου «Το χωριό Άγιος Νικόλαος (Λευκονοίκου)» του κ. Στέλιου Ελισαίου. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του παρεκκλησίου Αγίου Νικολάου στο Μαθιάτη. (περισσότερα…)

Eγκαίνια της έκθεσης «Δέκα Εκπαιδευτικά Τετράδια – Άγιος Γεώργιος Πέγειας» (Θεσσαλονίκη, 27 Μαΐου 2022)

Την Παρασκευή, 27 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της Έκθεσης «Δέκα Εκπαιδευτικά Τετράδια – Άγιος Γεώργιος Πέγειας», στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στη συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ως εκπρόσωπος της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, ο Δρ Χαράλαμπος Μπακιρτζής, Διευθυντής της Ελληνικής Αρχαιολογικής αποστολής στον Άγιο Γεώργιο Πέγειας και νυν Διευθυντής του Ιδρύματος Αναστάσιου Γ. Λεβέντη, η κ. Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, Γενική Διευθύντρια του Τελλόγλειου Ιδρύματος, η κ. Ελένη Μανακίδου, Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλόγλειου Ιδρύματος και η [...]