Κατεχόμενες Εκκλησίες και Μονές

Η Μονή του Αγίου Γεωργίου του Οριάτου και οι σχέσεις της με την Κατωκοπιά

Η Μονή του Αγίου Γεωργίου του Οριάτου και οι σχέσεις της με την Κατωκοπιά[1] του  Ανδρέα Χ. Χριστοδούλου, φυσιογνώστη   Η συντήρηση του θεσμού της Εκκλησίας και το φιλανθρωπικό και το ιεραποστολικό έργο της χρειάζονται σημαντικές δαπάνες, οι οποίες καλύπτονται από εισφορές των πιστών και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. (περισσότερα…)

Μονή Αντιφωνητή και παράδοση

Η εκκλησία του Αντιφωνητή είναι το καθολικό βυζαντινού μοναστηριού. Βρίσκεται στην πλαγιά του Πενταδάκτυλου ανάμεσα στα χωριά Άγιος Αμβρόσιος και Καλογραία και είναι αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Κτίστηκε το 12ο αιώνα και είναι το μοναδικό παράδειγμα οκταγωνικού τύπου στην Κύπρο, αν εξαιρέσουμε την ερειπωμένη εκκλησία του κάστρου του Αγίου Ιλαρίωνα. (περισσότερα…)

Θεία Λειτουργία Στο Καθολικό της κατεχόμενης Μονής του Απ. Βαρνάβα

Μέσα σε έντονα συγκινησιακό κλίμα και με ιερή κατάνυξη, την Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2018, τελέσθηκε μία από τις εξ αρχής του έτους προγραμματισμένες Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής του αγίου ενδόξου Αποστόλου Βαρνάβα, η οποία βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, μεταξύ των αρχαιολογικών χώρων Σαλαμίνας και Έγκωμης. (περισσότερα…)

Η θρησκευτική ζωή των ανθρώπων της Βατυλής

Οι εκκλησίες της Βατυλής Το 1946 η Βατυλή είχε τρεις εκκλησίες. Η πιο μεγάλη ήταν η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και βρισκόταν στο κέντρο του χωριού. (περισσότερα…)

Στέφθηκε με επιτυχία η σύναξη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της κατεχόμενης αρχιεπισκοπικής περιφέρειας

Η  Α.Μ.  ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος προσκάλεσε τα μέλη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των 40 Ενοριών και Κοινοτήτων της κατεχόμενης αρχιεπισκοπικής περιφέρειας, σε εκκλησιασμό την Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2015, στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας. (περισσότερα…)

«Αποσύνθεση» των Ορθοδόξων Εκκλησιών στα κατεχόμενα του νησιού

«Αποσύνθεση» των ορθοδόξων εκκλησιών στα κατεχόμενα του νησιού, αποκαλύπτει βιβλίο του Δανού συγγραφέα Χένρικ Κλάουσεν (περισσότερα…)