Εθνικά – Ιστορικά

Τα Μετόχια της Ιεράς Μονής Κύκκου

Kωστής Kοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου TA METOXIA THΣ IEPAΣ MONHΣ KYKKOY Aπό τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, στα τέλη του 11ου αιώνα, η Mονή Kύκκου απέκτησε ένα πολύ καλά οργανωμένο δίκτυο Mετοχίων σε διάφορες περιοχές του νησιού, τα οποία στήριζαν οικονομικά με τα εισοδήματά τους τις δραστηριότητές της. (περισσότερα…)

Λόγος Πανηγυρικός: 1η Απριλίου 1955

Παραθέτουμε αυτούσια την ομιλία του Ακαδημαϊκού κ. Παναγιώτη Κ. Περσιάνη, που έγινε την 1η Απριλίου 2013 κατά τον επίσημο εορτασμό της Εθνικής Επετείου: Σ’ όλες τις χώρες του κόσμου ο εορτασμός των εθνικών επετείων έχει βασικά δυο στόχους: α) να απονεμηθεί τιμή στους πρωτεργάτες του αγώνα και σ’ αυτούς που θυσιάστηκαν για την προάσπιση της πατρίδας και β) να δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες να αποσπάσουν για λίγο τη σκέψη τους από την καθημερινή τύρβη και μέριμνα και να στοχαστούν πάνω στο τιμώμενο γεγονός, να το δουν υπό το φως [...]

Τα ιστορικά γεγονότα όπως η 25 Μαρτίου και η 1η Απριλίου, δημιουργούνται, δεν προκύπτουν

OMIΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κ. ΟΥΡΑΝΙΟΥ Μ. ΙΩΑΝΝΙΔΗ (+ Ιανουάριος 2020) ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥΣ  ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 ΚΑΙ ΤΗΣ 1ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955. (περισσότερα…)

Η προσφορά της Ιεράς Μονής Κύκκου κατά τον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ (1955-1959)

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου   Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της, στα τέλη του 11ου αιώνα, η Μονή Κύκκου συνδέθηκε με τους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες των κατοίκων του νησιού, που αντιμετώπιζαν πολλές δυσκολίες, εξαιτίας των αυθαιρεσιών των ξένων κατακτητών, κατά τη διάρκεια της πολύχρονης υποδούλωσής του. (περισσότερα…)

Η Συμβολή της Εκκλησίας της Κύπρου στους Εθνικοαπελευθερωτικούς Αγώνες του 1821 και του 1955

Κωστής Κοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου H ΣYMBOΛH THΣ EKKΛHΣIAΣ ΤΗΣ KYΠPOY ΣTOYΣ EΘNIKOAΠEΛEYΘEPΩTIKOYΣ AΓΩNEΣ TOY 1821 KAI TOY 1955 H συμμετοχή της Κύπρου στην προεργασία για την απελευθέρωση των υπόδουλων ελληνικών χωρών μαρτυρείται ήδη από τα τέλη του 18ου αιώνα με την ενεργό συμπαράσταση του λόγιου Iωάννη Kαρατζά από τη Λευκωσία στο διαφωτιστικό και επαναστατικό έργο του Pήγα Φεραίου. (περισσότερα…)

Ἡ Ἑλληνική Ἐπανάσταση (1821) καί οἱ ἰδεολογικές ζυμώσεις τοῦ Γένους

Βλασίου Ἰω. Φειδᾶ Ὁμ. Καθηγητοῦ τοῦ ΕΚΠΑ Τό ὅραμα τῶν ἀγωνιστῶν τῆς Ἐπαναστάσεως* Ἡ Ἐθνεγερσία τοῦ 1821 συνδέθηκε ἄρρηκτα μέ τήν προσδοκία γιά τήν ἀνάκτηση τῆς ἐλευθερίας τοῦ καταδυναστευμένου ἀπό τή μακραίωνη δουλεία Γένους. (περισσότερα…)

Κύπριοι Αγωνιστές στον Aπελευθερωτικό Αγώνα του 1821

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου Κύπριοι Αγωνιστές στον Aπελευθερωτικό Αγώνα του 1821 H ιστορική έρευνα δεν έχει φωτίσει μέχρι σήμερα επαρκώς την πολύπλευρη και πολυδιάστατη συμβολή της Kύπρου στην Eλληνική επανάσταση του 1821 και ούτε αξιοποίησε στο σύνολό τους τις αρχειακές πηγές, που αφορούν στη συμμετοχή Kυπρίων στην προετοιμασία και εξέλιξή της. (περισσότερα…)

Tα νεανικά χρόνια του Aρχιεπισκόπου Λεοντίου

Κωστής Κοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου TA NEANIKA XPONIA TOY APXIEΠIΣKOΠOY ΛEONTIOY Πολύ λίγες πληροφορίες είναι γνωστές για τα νεανικά χρόνια και τις συνθήκες που συνέτειναν στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των σημαντικότερων εκκλησιαστικών φυσιογνωμιών της Kύπρου των νεότερων χρόνων, αφού οι περισσότερες μελέτες για τη ζωή τους επικεντρώνονται στα χρόνια κατά τα οποία υπηρέτησαν στις ανώτερες βαθμίδες της Kυπριακής Eκκλησίας. H διερεύνηση, όμως, της ζωής τους πριν από την άνοδό τους, είτε σε αρχιερατικούς θρόνους, είτε στην ηγουμενία των μεγάλων μονών του νησιού, και οι προσπάθειές τους για μόρφωση και πνευματικότητα, [...]

Η Ζωή και το έργο του λόγιου Αρχιμανδρίτη Λεοντίου Χατζηκώστα (1918-2004)

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου H ZΩH KAI TO EPΓO TOY ΛOΓIOY APXIMANΔPITH ΛEONTIOY XATZHKΩΣTA (1918-2004) O Λοΐζος Kκολής, όπως ήταν το λαϊκό όνομα του π. Λεόντιου Xατζηκώστα, γεννήθηκε το 1918 στο κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής του 1974 χωριό της επαρχίας Kερύνειας Kαζάφανι. Oι οικονομικοί πόροι της οικογένειάς του ήταν πολύ περιορισμένοι και ο μετέπειτα λόγιος Aρχιμανδρίτης έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής τουμέσα σε συνθήκες φτώχειας και ανέχειας. Ωστόσο, κατάφερε να αποφοιτήσει από το δημοτικό σχολείο της γενέτειράς του και να εγγραφεί, το 1930, στο Γυμνάσιο της [...]

Τά Νιάτα πάντα στίς Ἐπάλξεις (Ευδόκιος Δημητρίου, Θεολόγος)

Τά Νιάτα πάντα στίς Ἐπάλξεις Αποικιοκρατῆστε τήν ψυχή σας! Εὐδόκιου Δημητρίου θεολόγου Νά ’ναι κανείς νέος, νοιώθει πώς ἔχει φτερά γιά νά πετάξει μακριά στούς αἰθέρες σάν ἀϊτός. (περισσότερα…)