Εθνικά – Ιστορικά

Η Ελληνική Σχολή Κύκκου

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ KYKKOY Η Iερά Mονή Kύκκου επιτελεί ένα πολύπλευρο εθνικό, πνευματικό και πολιτιστικό έργο και αποτελεί χώρο στον οποίο, εκτός από το μοναχικό ιδεώδες, καλλιεργούνται τα ελληνικά γράμματα, οι τέχνες και ο πολιτισμός . Στα παλαιότερα χρόνια σημαντική υπήρξε η συνεισφορά στον τομέα αυτό της Eλληνικής Σχολής, που λειτουργούσε στα μοναστηριακά της κτήρια. Δυστυχώς, όμως, οι πυρκαγιές, που συνέβησαν κατά καιρούς στη Mονή, όπως αυτές των ετών 1365, 1541, 1751 και 1813, κατέστρεψαν πολλά από τα πολύτιμα κειμήλιά της και αφάνισαν τις σχετικές [...]

Από Πλαταιών τα μηνύματα

Όταν οι Έλληνες επρόκειτο να πολεμήσουν εναντίον  της δύναμης του Ξέρξη στις Πλαταιές, ορκίστηκαν ως εξής, κατά το ρήτορα Λυκούργο στο λόγο του Κατά Λεωκράτους: «Δε θα προτιμήσω τη ζωή από την ελευθερία, ούτε τους αρχηγούς μου θα παρατήσω, είτε ζωντανούς είτε νεκρούς, αλλά όσους συμπολεμιστές μου σκοτωθούν στη μάχη θα τους θάψω. Και, νικητής στον πόλεμο κατά των βαρβάρων, δεν θα βλάψω καμία από τις πόλεις που πολέμησαν για την Ελλάδα, εκείνες όμως που πήραν το μέρος του βαρβάρου θα τις κάνω φόρου υποτελείς. Και κανένα από τα ιερά, [...]

Η Μονή Κύκκου Προσκυνηματικό Κέντρο των Ελλήνων κατοίκων της Μικράς Ασίας και της Αιγύπτου

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου H MONH KYKKOY ΠPOΣKYNHMATIKO KENTPO TΩN ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ MIKPAΣ ΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ AIΓYΠTΟΥ   Kέντρο αναφοράς της Mονής Kύκκου είναι η θαυματουργός Eικόνα της Θεοτόκου, η οποία, κατά την παράδοση, είναι έργο του Aποστόλου Λουκά (περισσότερα…)

Ο γυναικείος μοναχισμός στην Κύπρο

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου O ΓYNAIKEIOΣ MONAXIΣMOΣ ΣTHN KYΠPO Οι πρώτες αναφορές Oι ιστορικές πηγές των πρώτων Xριστιανικών χρόνων αναφέρουν πολλές περιπτώσεις πιστών, ανδρών και γυναικών, οι οποίοι έζησαν μοναχικό βίο και αφιερώθηκαν εξολοκλήρου στη λατρεία του Tριαδικού Θεού. (περισσότερα…)

Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος: «Ο κορωνοϊός αποκάλυψε πως δεν είμαστε παντοδύναμοι»

Ζητήματα επικαιρότητας, όπως η επέλαση της πανδημίας αλλά και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, σχολιάζει στη “Ν.Κ.” και το δημοσιογράφο κ. Νίκο Κοσμαδάκη,  ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης (περισσότερα…)

Μ. Εργατούδη: «Είδα έναν διαφορετικό Μακάριο»

Ο Μακάριος, ο Εθνάρχης, ο Πρόεδρος, ο Αρχιεπίσκοπος, ο Άνθρωπος. Από τη δεκαετία του '50 μέχρι και τον θάνατό του ήταν ταυτισμένος με την ιστορία της Κύπρου, του ελληνισμού. Έζησε τα πέτρινα χρόνια. Σήκωσε το βάρος των εξελίξεων, αναμετρήθηκε με εχθρούς εντός και εκτός Κύπρου. Αντιμετώπισε συνωμοσίες, επέζησε αλλά «νικήθηκε» κάτω από το βάρος της καταστροφής της Κύπρου, το 1974. Μετά το πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β, την τουρκική εισβολή, ήταν ένας άλλος Μακάριος. Σιωπηρός, πληγωμένος, προβληματισμένος.  Μακριά από την Κύπρο, όταν αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει το νησί με [...]

Εθνικό Μνημόσυνο των πεσόντων στις μάχες της Τηλλυρίας του 1964 (9 Αυγούστου 2020)

ΕΘΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Η Εθνική Φρουρά, η Ιερά Μητρόπολη Πάφου, ο Σύνδεσμος Συγγενών Πεσόντων, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εθελοντών Αγωνιστών 1963-1964, η Παγκύπρια Οργάνωση Εφέδρων Αξιωματικών, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδομέων και η κοινότητα Παχυάμμου, σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας το Εθνικό Μνημόσυνο των Πεσόντων στις μάχες της Τηλλυρίας του 1964 (περισσότερα…)

Tα Μετόχια της Μονής Κύκκου στη Μικρά Ασία και στον Πόντο

Kωστής Kοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου TΑ ΜΕΤΟΧΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΚΥΚΚΟΥ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ Mετά την κατάκτηση της Kύπρου από τους Tούρκους, το 1571, και την εκδίωξη των Λατίνων, η Oρθόδοξη Eκκλησία του νησιού άρχισε να αναδιοργανώνεται και να ανακτά μέρος της κτηματικής της περιουσίας (περισσότερα…)

Ομιλία Πρύτανη Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Τάσου Χριστοφίδη κατά την επέτειο της 20ης Ιουλίου 1974

Ομιλία Πρύτανη Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Τάσου Χριστοφίδη Επέτειος 20ης Ιουλίου Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2020, 10:00 (περισσότερα…)